$
חדשות טכנולוגיה

אפל מקשה על ספקיות הסלולר במזרח

לפי הערכות, מדיניות העבודה של אפל מול הספקיות היא שמונעת מהאייפון הנוכחי לשחזר את קצב המכירות המרשים של קודמיו. זאת, בעוד מתחרותיה משתפות פעולה עם הספקיות ומקלות עליהן במיתוג ושיווק המכשירים

נמרוד צוק 11:5208.05.13

אפל מפספסת מיליארדי לקוחות פוטנציאליים במדינות מתפתחות בשל מחירי האייפון הגבוהים והמדיניות הקשוחה שלה כלפי חברות סלולר שרוצות להפיץ את מוצריה. כך טען האנליסט הוראס דדיו מחברת המחקר אסימקו בראיון לסוכנות בלומברג.

לחברה יש חוזי הפצה עם 240 חברות סלולר בלבד מתוך 800 הפועלות בעולם ומספר הספקיות החדשות שנוספו לרשימה מאז ספטמבר 2011 עומד לדבריו על עשר בלבד. המתחרות של אפל וסמסונג בראשן משתפות פעולה עם כמעט כל ה-800.

 

אייפון 5. מכירות מרשימות, אך קצב צמיחה איטי יחסית אייפון 5. מכירות מרשימות, אך קצב צמיחה איטי יחסית צילום: אוראל כהן

 

הספקיות מסרבות לתנאי אפל

 

המספר הנמוך נובע, לטענת דדיו, מהתעקשותה של אפל על תנאים כגון התחייבות להיקף מכירות מינימלי וסבסוד מחיר המכשיר לצרכן הסופי על ידי הספקיות, לצד מחיר הדור האחרון של האייפון שעומד על 600 דולר ויותר. בעוד תנאים אלה עדיין מאפשרים לספקיות במדינות המערב להרוויח היטב ממכירת האייפון, במדינות המתפתחות עיקר הדרישה היא למכשירים זולים יותר, כאשר 80% מהלקוחות רגילים להוציא כ-10-11 דולר בלבד בחודש על שירותי סלולר.

 

דבר זה הופך את הפצתו ללא משתלם עבור חלק גדול מהספקיות במדינות אלה. לטענת דדיו, מדובר בכ-2.8 מיליארד לקוחות במדינות כמו סין, יפן, רוסיה והודו. בין החברות שמסרבות לתנאיה של אפל אפשר למצוא את צ'יינה מובייל, חברת הסלולר הגדולה בעולם, ואת NTT דוקומו, חברת הסלולר הגדולה ביותר ביפן.

 

פרסומות לצ'יינה מובייל, ספקית הסלולר הגדולה בעולם - שלא מוכרת את האייפון פרסומות לצ'יינה מובייל, ספקית הסלולר הגדולה בעולם - שלא מוכרת את האייפון צילום: בלומברג

 

מאחר ושוק הסמארטפונים במדינות המערב כבר רוויי ועיקר הגידול במכירות מגיע מהמדינות המתפתחות, למדיניות זו יש השפעה ניכרת בחודשים האחרונים על מצבה העסקי של אפל - גידול של 7% ברבעון האחרון במכירות מכשירי האייפון, האיטי ביותר מאז השקת הדור הראשון ב-2007, שעשוי להיות אחד הגורמים בצמצום הרווח השולי של החברה מ-47.4% לפני שנה ל-37.5% ברבעון זה, ולצניחה החדה בערך המניה שלה בחודשים האחרונים - מ-700 דולר לפחות מ-400 דולר. ברבעון הקודם אשתקד צמחו מכירות האייפון ב-88%, לשם השוואה.

 

המתחרות פתוחות לשינויים

 

בשעה שאפל מתעקשת על תנאיה, המתחרות מראות מוכנות גדולה יותר ללכת לקראת הספקיות, למשל בהטבעת שם הספקית על המכשירים או בביצוע בהתאמות טכניות לרשת המקומית, וכך מצליחות לעקוף אותה בחלק מהשווקים. אחד המכשולים שעומדים בפני הצלחת אפל בשוק הסיני היא אי תאימות טכנית בין מכשירי האייפון לרשת של צ'יינה מובייל, שמאשימה את אפל בחוסר רצון לבצע את השינויים הדרושים במכשירים.

 

עם זאת, נראה שאפל מתחילה להבין שהיא בבעיה. בתקופה האחרונה היא מציעה הוזלות אגרסיביות יותר של דגמי אייפון ישנים ועל פי דיווחים שטרם אושרו אף עובדת על גרסה זולה יותר של האייפון עבור שווקים מתפתחים.

 

גרסה כזו, אומרים בחברת המחקר הבריטית אנדרס אנליסיס, תאפשר לאפל להגדיל את מכירות מכשירי האייפון ל-50 מיליון יחידות ברבעון, לעומת כ-37 מיליון ברבעון הראשון של 2013. להערכת החברה אפל יכולה לייצר גרסה כזו שתעלה כ-200 דולר ועדיין תניב לה רווח של 30%, דבר שיגדיל את רווחיה בשני מיליארד דולר ברבעון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x