$
הייטק והון סיכון

לא רק צעירים יוצאי 8200: ההייטק הישראלי מקריח

בניגוד למחשבה המקובלת על היזמים בארץ, סקר BDO שנערך עבור "כלכליסט" גילה שהסטארט-אפיסט הישראלי נמצא בשנות ה-40 לחייו. בנוסף, אנשי ההייטק מאמינים שתחום ה-IT יצמח בשנה הקרובה בצורה משמעותית יותר ממדעי החיים

מאיר אורבך 14:1629.05.13
למרות הדימוי של שוק ההייטק הישראלי, שנראה שגיל הכניסה המקסימלי אליו הוא 30, הסקר הרבעוני האחרון של BDO מגלה שבתחומים מסוימים לגיל ולניסיון מתקדם עדיין אין תחליף.

הסקר, שנערך במיוחד עבור "כלכליסט", בחן בין היתר את הגיל הממוצע והניסיון של היזמים לאו דווקא בתחומים הלוהטים של המובייל והאינטרנט, אלא בתחומים שבהם יש פעילות רבה של השקעות כגון מדעי החיים ו-IT. בתחומים אלה, מתברר, ישנה דרישה דווקא ליזמים בעלי ניסיון.

 

"כאשר אני פוגש את קרנות ההון סיכון בישראל ומציע להן להשקיע בחברות בתחום מדעי החיים, השאלה הראשונה שנשאלת היא האם יש למשקיע ניסיון רלבנטי בתחום, והאם הידע האקדמי שלו קשור לנושא. כמעט לא רואים בתעשייה זו יזמים צעירים חסרי ניסיון או חסרי השכלה רלוונטית", אמר יניב כהן, שותף בפירמת רואי החשבון BDO.

 

יניב כהן, שותף ב-BDO יניב כהן, שותף ב-BDO צילום: עמית שעל

 

"מרבית היזמים שאנחנו פוגשים בתעשיית מדעי החיים כיום אינם יזמים חדשים, אלא יזמים בעלי ניסיון ועומק אשר זו להם החברה השנייה או השלישית שהם מקימים. מעניין לראות כי למרבית היזמים הסדרתיים יש תואר ולרבים מהם גם תואר שני. התהפוכות שהשווקים עברו הובילו לבגרות גם בקרב היזמים וגם בקרב המשקיעים, שנותנים דגש וחשיבות לניסיון והשכלה, ומתלהבים פחות בקלות מיזמים צעירים ונטולי השכלה.

 

 

"בנוסף, כאשר בדקנו את המאפיינים של הסטארט־אפיסט הישראלי מצאנו דפוסים שלא ציפינו למצוא בתעשייה הזו. בתעשיית ה-IT יש כיום עדיפות ברורה ליזמים בעלי ניסיון רלבנטי. תעשייה זו נמצאת כיום בשלב מתבגר שלה, ועיקר ההתפתחויות בתחום נשען על שיפורים של טכנולוגיות קיימות. כדי להצליח בכך חייבים להיות בעלי רקע מתאים להקמה של חברה בתחום", אמר כהן.

 

הצעירים פועלים בכוחות עצמם

 

הסכום הכולל של הגיוסים של חברות ההייטק בישראל עומד על כשני מיליארד דולר בשנה. הטרנדים החמים ביותר הם תעשיית המובייל והאינטרנט, אבל גם תעשיית מדעי החיים ובעיקר המכשור הרפואי תופסת בו נתח נכבד. באופן מסורתי לאורך השנים יזמים בתעשייה זו גייסו סכומים גבוהים בכל שנה למרות הקשיים הרבים. מרבית היזמים בתחום זה אינם יוצאי 8200 שזה עתה השתחררו מצה"ל, אלא לרוב מדענים ובעלי ניסיון עבר בהקמת חברות בתחום.

 

"אם אנחנו מסתכלים רק על תעשיית המובייל והאינטרנט אז שם המגמה הפוכה, אנחנו רואים שם הרבה מאוד צעירים שמנסים לגייס כסף בכל דרך אפשרית. רבים מהם אשר נתקלים בקשיי גיוס מעדיפים להתקדם בכוחות עצמם, ולהביא את האפליקציה או התוכנה שאותה פיתחו לשלב מתקדם ללא גיוס של סכום משמעותי. כך הם מקווים להגיע לגיוס הראשון שלהם כאשר הם כבר עם מוצר מוגמר ואפילו עם מספר רב של משתמשים".

 

גל חדש של חברות שמחפשות מימון

 

נתון מפתיע נוסף מתייחס לכמות היזמים שמתכוונים לגייס כספים השנה. "83% מהיזמים שענו לסקר אמרו שיגייסו השנה כספים", אומר כהן. "זהו גידול של כ-15% מהשיעור שאותו ראינו בסקרים הקודמים, המצביע על כך שרוב החברות נמצאות כיום בתנועה: אל חברות ה־IT והתקשורת, שנמצאות כבר תקופה ארוכה בהליכי גיוס, מצטרפות כעת חברות חדשות רבות, כך שבפועל מרבית היזמים נמצאים בשלב זה או אחר של תהליכי גיוס".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x