בדיקת כלכליסט
אלקטל OneTouch Idol Ultra: להב סיני עם ראש צרפתי
הוא דק וקל באופן מפתיע יחסית לגודלו, תמחורו נגיש, הממשק שלו מתאים במיוחד למתחילים ועיצובו נאה ואלגנטי. עם זאת, המכשיר של אלקטל וסלקום מצויד במצלמה מאכזבת ולא תמיד ישתף פעולה עם האצבע שלכם
- ChromeBook Pixel, הלפטופ של גוגל: מלך מלכי המסכים
- HTC Windows Phone 8s: סמארטפון לפרולטריון
- Lumia 620 של נוקיה: קטן וחמוד, עם נטיות מגלומניות
עד עתה מכרה אלקטל בעיקר טלפונים זולים ופשוטים, נטולי יומרות או יתרונות יחסיים. כדי להתבלט על פני מתחרים מבוססים כאפל, סמסונג והאחרות, בחרה אלקטל עבור המכשיר האחרון שלה כיוון עיצובי ותיק אך רלוונטי כתמיד: המכשיר הכי דק שאפשר לייצר.
התוצאה היא ה-OneTouch Idol Ultra, סמארטפון שנחת לאחרונה בישראל ועוביו 6.45 מ"מ בלבד - פחות מעיפרון ממוצע. למעשה, הוא הדק מסוגו בשוק. הוא משווק בלעדית ברשת סלקום, שמציעה אותו כאלטרנטיבה למכשירי העילית שבשוק. האם יש לאולטרה את מה שצריך כדי לשחק בליגה של הגדולים?
עיצוב ומבנה: אם היה דק יותר, היה פורס ירקות
ה-Idol Ultra, אותו מייצרת TCT הסינית, מתהדר במשקל של 115 גרם בלבד - פחות מכל סמארטפון עילית שבשוק (למעט האייפון 5, שקל ממנו בשלושה גרם). הסמארטפון עשוי פלסטיק בגימור מוברש עדין, שעושה אותו נעים למגע. דפנות המכשיר אינן ישרות כי אם משופעות, מה שתורם לנוחות האחיזה.
כשאוחזים בו, מיד מרגישים את ההבדל בינו ובין מתחריו: השילוב בין העובי והמגע עושים אותו לאחד הנוחים שבנמצא; אפילו הגלקסי S4 והאקספריה Z נראים מעט שמנמנים לצידו. האולטרה מצופה בחומר דוחה נוזלים שנועד לצמצם קורוזיה ולמסך שלו שכבת הגנה מבית קורנינג (גורילה גלאס, אלקטל לא פרטה אם מדובר בדור הראשון או השני). בסך הכל, מדובר במכשיר נאה למדי. בישראל הוא נמכר בשחור בלבד, אך קיימים גם דגמים באדום, כחול, צהוב, ורוד וירוק.
גוף המכשיר כל כך דק, שמתכנניו לא הצליחו למצוא נקודה מתאימה להצבת שקע אוזניות סטנדרטי. תחת זאת, האוזניות מחוברות באמצעות מתאם USB. אני לא מהנדס בהכשרתי, אבל הייתי ממליץ על הדופן העליונה, כפי שיש..בכל טלפון אחר. זהו הסמארטפון הראשון מזה זמן רב שהושק ללא שקע תקני. לאולטרה יש שקע USB שמצריך מכשיר חד לפתיחתו (או ציפורניים ארוכות בהרבה משלי). לעומתו, דווקא חריץ ה-SIM שבדופן נפתח בקלות.
ממשק ומערכת הפעלה: שומר נגיעה
ל-Idol Ultra יש מסך 4.65 אינץ' ברזולוציה של 1,280 על 720 פיקסל, בצפיפות של 316 פיקסלים לאינץ'. זהו נתון לא רע, שאמנם לא מיישר קו עם מסכי "ליגת העל" של הסמארטפונים, אבל עדיין מספק איכות טובה מאוד. הבהירות שלו סבירה, אולם לא תתמודד היטב עם אור השמש. גם חיישן התאורה מעט מזייף ולא בטוח מתי הוא רוצה להציג בהירות מקסימלית ומתי רק להאיר במעט את המסך. עוד בעיה מורגשת במכשיר היא משוב המגע: לא כל לחיצה שלכם תזוהה - עניין מתסכל שפוגם משמעותית בחוויית השימוש.
האולטרה מבוסס על אנדרואיד 4.1.1, בגרסה מתואמת של אלקטל, אשר כוללת כמה שינויים חביבים. הראשון בו תבחינו הוא מסך נעילה בעל גישה מהירה לחיוג, הודעות טקסט ומצלמה בעיצוב גרירה נוח. חדי העין גם ישימו לב שחלון החיפוש מופיע בראש כל אחת מחמשת מסכי הבית של המכשיר. גם ווידג'ט מזג האוויר חביב ומזכיר בעיצובו את זה של SENSE מבית HTC.
נקודה בולטת בגרסת האנדרואיד של אלקטל היא ריבוי חלונות הדרכה צבעוניים ומפורטים לכל יישום ותפקוד של הטלפון.
מדובר בבחירה שאולי תגרום לחלק מהמשתמשים להרים גבה, אך לראייתי היא מצוינת; המצב הכלכלי של המשפחה הממוצעת לא מאפשר להחליף טלפון כל שנה-שנתיים ולא מן הנמנע שמי שקונה היום טלפון אנדרואיד חדש השתמש עד עתה בגרסה 2.3, למשל (במיוחד בהתחשב בכך שספקיות לא אוהבות לאפשר עדכוני גרסה באוויר). לפיכך, ריבוי כלי הדרכה הוא חשוב ומבורך.
מולטימדיה ואפליקציות: סלקומפון
מסך המכשיר מציג צבעים באיכות סבירה. נגן המדיה של המכשיר אמנם נאה, אבל לא מפעיל סרטים באיכות FHD בצורה חלקה והם נוטים להיתקע. יתכן שמדובר גם במגבלת תמיכה בפורמטי וידאו, שכן חלק מהסרטים פועלים טוב מאחרים.
רוב האפליקציות שעליו, בדומה למכשירים אחרים שנרכשים אצל הספקיות - הן של סלקום. העניין פשוט בולט בהרבה משום שלא מותקנות עליו בכלל אפליקציות של אלקטל. ספקית הסלולר מילאה את המכשיר בכל האפליקציות והשירותים המקוונים שלה, שלראייתי הם מיותרים לחלוטין, כוללים תחליפים נוחים בהרבה בחנות האפליקציות של גוגל ואף מעמיסים על הסמארטפון. קשה לי לדמיין משתמש שיעדיף את סלקום Navigator (שדרך אגב, פעילה ברקע בצורה תדירה) על פני Waze, למשל.
עם זאת, היא עדיין ראתה לנכון להשאיר במכשיר את אפליקציית שירות המוזיקה Deezer - שהוא נחמד ומומלץ מאוד אך לא זמין בישראל.
ביצועים וקישוריות: לוקח ת'זמן
ל-Idol Ultra יש מעבד כפול ליבה MTK 6577 מתוצרת Mediatek, במהירות 1.2 גיגה-הרץ, גיגה-בייט של זיכרון ומרחב אחסון של 16 גיגה-בייט. מדובר בחומרה חלשה יחסית, אשר מריצה בצורה סבירה יישומים בסיסיים (גלישה, מייל, אפליקציות וכו') אך מתקשה מאוד כשכמה מהם פועלים במקביל. זה בא לידי ביטוי בעיקר בזמני טעינה והתקנה של יישומים, קבלת מיקום בעת ניווט ומשוב המגע אותו הזכרתי.
רכיב ה-WiFi של המכשיר עובד היטב, מזהה רשתות בטווחים טובים ומתחבר אליהן במהירות. רכיב NFC אין לאולטרה - מה שהולך והופך לסטנדרט בקרב טלפונים סלולריים, אך עדיין לא מהווה חיסרון מורגש.
מצלמה: לא התמונה הטובה ביותר שלכם
זוהי נקודה חלשה נוספת של האולטרה: המצלמה שלו, בעלת חיישן של שמונה מגה-פיקסל, פועלת לאט, מתמקדת עוד יותר לאט ומפיקה תמונות באיכות נמוכה. לא תמצאו בממשק שלה תכונות מתקדמות או אפשרויות כצילום HDR, למשל. גם צילום הווידאו מאכזב. באופן כללי, מצלמת ה-Idol Ultra מזכירה מצלמות מלפני שלוש-ארבע שנים - ולא את הטובות שבהן.
סוללה ופליטת חום: מרתון, לא ספרינט
סוללת המכשיר תספיק לכם ליום עבודה, אפילו עם עתודה של כמה אחוזים. מצד שני, השילוב של מסך גדול ברזולוציה גבוהה יחסית עם מעבד שאינו מהיעילים בשוק תובע מהסוללה יחסית הרבה אנרגיה בהפעלת יישומים כבדים יותר כסרטי HD ומשחקים. בנוסף, נראה שהפעלה ממושכת של ה-GPS שותה את הסוללה מהר יותר מבמכשירים בגודל דומה שבדקתי בעבר. יש מחיר לגזרתו הדקה של ה-Idol Ultra. הטלפון מתחמם בפעולתו בצורה מורגשת, במיוחד בעת הפעלת משחקים.
סיכום ואלטרנטיבות:
אלקטל תכננה טלפון נאה, שמציג אלטרנטיבה טובה למי שרוצה מכשיר עם מסך גדול ולא מתחשק לו לשלוף 2,000 שקל ויותר מהכיס. במחיר של 1,700 שקל, מדובר בסמארטפון שהוא אחד המשתלמים ביותר שניתן למצוא בישראל.
משתמשים שמחפשים סמארטפון חדש ומוכנים להמר על טלפון שאינו מגיע מיצרן שהם מכירים צריכים ללא ספק לשקול את ה-Idol בתור אפשרות. מצד שני, במחיר שלו אפשר לרכוש נקסוס 4, אופטימוס 4X של LG ולמי שמוכן להמר על ווינדוס פון 8 - את ה-8X של HTC. כל אחד מהם מתעלה על האולטרה בכל קנה מידה, למעט העובי והמשקל.