$
חדשות טכנולוגיה

מדליף PRISM חשף ניטור של חברות סלולר סיניות וברח לרוסיה

לטענת אדוארד סנודן, ארה"ב פרצה לשדרת האינטרנט הראשית של סין ולספקיות התקשורת בה והשיגה גישה למיליוני הודעות. חשיפת המדליף, שנמצא בדרכו לרוסיה בסיוע ויקיליקס, עשויה ליצור משבר בין המעצמות

הראל עילם 15:3823.06.13
ציפורני סוכנוית הביון האמריקאיות חדרו גם למערכות תקשורת בסין: כך טען אדוארד סנודן, חושף פרשת הריגול PRISM, בראיון שהתפרסם הבוקר (א') במקומון ההונג קונגי "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט". זמן קצר לאחר פרסום הראיון, ברח המדליף מהונג קונג ועתה נמצא בדרכו לרוסיה או לאיסלנד.

סנודן, עובד קבלן לשעבר ב-CIA וב-NSA, הביא לתודעת הציבור את אחת מפרשות הריגול הממשלתי הגדולות והנרחבות בהיסטוריה: PRISM, מאמץ ממשלתי אמריקאי לקבל גישה לכל תעבורת הרשת ולנתוני חברות האינטרנט הגדולות.

 

ארה"ב: סנודן גרם נזק עצום

 

נציגים של אתר ההדלפות ויקיליקס הודיעו לפני שעה קלה כי סייעו לסנודן לברוח מהונג קונג לרוסיה, ושהוא כעת "נמצא בדרכו, מלווה בנציג משפטי של ויקיליקס", על גבי טיסה של חברת איירופלוט. לפי הגרדיאן, ממשלת הונג קונג אישרה את הדברים.

 

אחד ממרכזי ניטור האיומים שמפעילה ה-NSA אחד ממרכזי ניטור האיומים שמפעילה ה-NSA צילום: איי אף פי

 

מוקדם יותר השבוע אלופר ויגניר, איש עסקים איסלנדי המקושר לאתר ויקיליקס, הציע להבריח את סנודן לאיסלנד במטוס פרטי, במידה וממשלת איסלנד תעניק לסנודן מקלט מדיני. לא ברור כעת האם היה מדובר בהטעייה, בהתחשב בכך שויקיליקס בחרו לבסוף להעביר את סנודן לרוסיה. יתכן וכי רוסיה אינה גם היעד הסופי, וכי סנודן יועבר לאחר מכן לאקוודור או איסלנד.

 

בהתחשב בכך שסנודן כבר הפיץ מידע על ריגול אמריקאי במערכות סיניות על מנת לעכב את הסגרתו, יתכן כי החשיפה הבאה שלו תהיה על ריגול אמריקאי דומה, אבל הפעם, ברוסיה - בהנחה ואכן מדובר ביעד הסופי שלו. 

 

עוזר למדליפים. אתר ויקיליקס עוזר למדליפים. אתר ויקיליקס צילום: בלומברג

 

במהלך סוף השבוע האחרון הדליף סנודן פרטים נוספים לגרדיאן בריטי, וחשף את המעורבות המשמעותית של סוכנות הביון הבריטית CGHQ בפרשה. ראש ה-FBI, רוברט מולר, אמר לוועדת המשפט בסנאט האמריקאי שסנודן גרם לנזק משמעותי לארצות הברית. "אנחנו נעשה את כל הנדרש על מנת לעצור את האדם האחראי להדלפות האלו", הוסיף.

 

זעם בסין על רקע האשמות האמריקאים

 

לפי סנודן, ה-NSA חדרו למערכות של שלושת חברות הסלולר הגדולות בסין - צ'יינה טלקום, צ'יינה מובייל ו'ציינה יוניקום - והצליחו לקבל גישה למיליוני הודעות טקסט שנשלחו בתוך המדינה. הם גם חדרו לשרתים של חברת פאקנט, המחזיקה ברוב תשתית הסיבים האופטיים בהונג קונג ובעלת גישה ישירה לשדרת האינטרנט ו-46 אלף קילומטר של כבלים ימיים.

 

לצד ההאזנה לרשתות הסלולר, סנודן טען שאנשי ה-NSA פרצו לשרתי אוניברסיטת מדעי המחשב צ'ינגהואה המקושרת לממשל הסיני ומחוברת לשדרת האינטרנט הראשית בסין. כל ששת הכבלים האופטיים המרכזיים בסין עוברים דרכה וחלק מאתר בורסת הונג קונג יושב על שרתיה.

 

לדברי המדליף, ארצות הברית עוקבת אחרי סין והונג קונג במשך ארבע שנים לפחות. הוא סיפק רשימה של מערכות מחשבים וכתובות IP שלכאורה הותקפו על ידי ה-NSA. מדובר במערכות ממשלתיות, אקדמאיות, עסקיות ואף פרטיות.

 

מומחים ליחסי ארה"ב-סין טענו שהממשל הסיני זועם על הדיווחים החדשים, והדבר יכול להגביר את המתיחות בין שתי המעצמות. זאת במיוחד לאור הביקורת שהפנה הממשל האמריקאי כנגד סין וצבא ההאקרים שלה. הפרשה מראה, מבחינת הסינים, את הצביעות בביקורת האמריקאית, כאשר ה-NSA מרגל אחריה כפי שסין מרגלת אחרי ארצות הברית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x