"אין בעולם דוגמה למדינה כה צפופה שיש בה 5 רשתות סלולר שרוצות תדרים"
שר התקשורת גלעד ארדן בוועידת המובייל של "כלכליסט" על הקשיים בהקצאת תדרים כדי לשפר את מהירות הגלישה: "אם כולם יקימו רשת, זה אומר עשרות אלפי אנטנות נוספות במרחב הציבורי"
- להיות סמארט
- מנכ"ל פלאפון: "הצרכן רוצה דאטה, והמדינה מונעת זאת ממנו"
- מייסד אינטוסל: "האנשים הכי טובים של אינטוסל הם אנשים בלי תארים"
ארדן עלה לדבר לאחר נאום תוכחה מצד מנכ"ל פלאפון גיל שרון, שהצביע על כך שישראל נמצאת בפיגור טכנולוגי אחרי העולם מבחינת רשתות סלולר, כתוצאה מהעובדה שעדיין לא הוקצו תדרים להקמת רשתות LTE. "אחרי הדברים שאמרת, אפשר לבטל את הפגישה בינינו, שמעתי כבר את מה שיש לך לומר", צחק ארדן בהתייחס אל שרון.
לדברי ארדן, "ההטמעה של טכנולוגית דור רביעי בישראל היא מורכבת, קודם כל כי בישראל יש מצוקת תדרים שנובעת ממספר רב של שחקנים בשוק הסלולרי. בישראל ישנן חמש חברות סלולריות שצריכות לקבל לטעמי נתח מהספקטרום ואני צריך לשקול איך להקצות את תדרי הדור הרביעי. אם נצא למכרז תדרים רגיל, יהיה יתרון לחברות הוותיקות על החברות חדשות וזה יפגע בתחרות ובהמשך יביא לפגיעה בשירות ולעליית מחירים לצרכן. אנחנו צריכים להיות יצירתיים ומקוריים כדי להקצות את הספקטרום מבלי לפגוע בתחרות".
ארדן הצביע על קושי נוסף בכל הנוגע להקצאת תדרים. "ישנם עוד ערכים, כמו שמירה על הנוף ועל המרחב הציבורי שצריך לקחת בחשבון ולכן צריך לצמצם את מספר האנטנות שיוצרות קרינה סביבם", אמר ארדן. "אין היום בעולם דוגמה למדינה כל כך קטנה וצפופה שיש בה חמש רשתות סלולר שכל אחת מהן צמאה לתדרים. אם כולם יקימו רשת, זה אומר עשרות אלפי אנטנות נוספות במרחב הציבורי. הדרך חייבת להיות שיתוף בין חברות בתדרים או שיתוף אנטנות והשיתוף צריך להיות כזה שלא יפגע בתחרות".
לדברי ארדן, הוא שמח לשמוע שכבר נחתמו הסכמי שיתוף אתרים עצמאיים בין החברות. "יש להן גם אינטרס לעשות זאת כדי לחסוך בכסף", אמר ארדן "ואם זה לא יקרה לא נהסס להתערב ולקבוע הסכמות על שיתוף אתרים".
"צריכת הנתונים על גבי הסלולר כמעט מכפילה את עצמה מדי שנה וישראל היא מהמובילות בחדירת הסמארטפונים. אנחנו אוהבים ומאמצים טכנולוגיות חדשות", אמר ארדן. "העלייה הדרמטית בצריכת הנתונים מחדדת את הצורך בתשתית מתקדמת ותומכת, והדור הרביעי שתוכנן מהיסוד להעברת מידע יאפשר תפקוד יעיל יותר. השימוש בדור הרביעי מאפשר יכולת דו כיוונית של תקשורת ברמה גבוהה ויאפשר טכנולוגיות שנראו פעם מדע בדיוני, כגון ביצוע בדיקות בריאות מרחוק, למשל אולטרסאונד. זה יאפשר לקצר תורים, לחסוך הוצאות ולהפנות השקעות למקומות אחרים".
בנושא אחר ארדן אמר כי הפתיחה של תשתית האינטרנט לתחרות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי "קרובה מאד". "פתיחת תשתיות בזק ו-HOT ולצד זה פריסת הסיבים במיזם חברת החשמל, תאפשר לחברות הסלולר להציע גם שירותי תוכן טלוויזיוני שיתחרו בכבלים ובלוויין ולהציע חבילות תקשורת כוללות", אמר שר התקשורת. "המוצר של טריפל שיש היום רק ל-HOT יהיה משהו שכל חמש החברות הסלולריות יציעו בעתיד לצרכן הישראלי. ראינו החלטה של סלקום להיכנס לתחום השידורים הטלוויזיוני ואני מברך על כך ואשמח עם גם פרטנר וגולן טלקום יעשו כן".
ארדן אמר שהוא רואה ברפורמה של פתיחת תשתיות בזק ו-HOT לשימוש המתחרים חשיבות אדירה. "סיימנו לתמחר את הרשת של בזק ו-HOT ובקרוב יתחיל השימוע על המחיר לשימוש בתשתיות שלהן", אמר ארדן.
לצד חמשת חברות הסלולר הגדולות אמר ארדן כי "משרד התקשורת ימשיך להגן על המפעילים הוירטואליים שחווים קשיים אדירים בגלל צניחת המחירים בשוק. התפקיד שלי הוא גם לשמור על אותם מפעילים כדי שימשיכו להוות איום תחרותי על חברות הסלולר".