$
חדשות טכנולוגיה

גייז מול גיימינג: לארה קרופט תישאר בארון

המלחמה לשוויון זכויות להומוסקסואלים לא פוסחת על תעשיית המשחקים ההומופובית: מפתחות שמציגות דמויות חד-מיניות סופגות גילויי שנאה, בעוד שחברות שמסירות אותן נתקלות בהתנגדות ברשת. על אף שאיפות היוצרים והקהילה, יעבור זמן רב עד שסופר מריו יציל נסיך

הראל עילם 14:3413.05.14

תעשיית הגיימינג מונה בעיקר צעירים מערביים שלא רק צורכים את המשחקים, אלא גם מייצרים אותם. למרות זאת, ואולי דווקא בשל העובדה הזאת, התעשייה והקהילה מתוארות לעתים קרובות כהומופוביות, גזעניות ואלימות. החברה האחרונה שספגה חצי ביקורת על אפליה היא נינטנדו, שדווקא ידועה במשחקים הלא מיניים שלה שמיועדים לכל המשפחה.

חברת המשחקים היפנית ספגה בחודש האחרון ביקורת קשה על שהמשחק החדש שלה - Tomodachi Life, שמיועד לקונסולת המשחקים הניידת 3DS - לא כולל כל תמיכה ביחסים חד-מיניים. המשחק עצמו מבוסס על עולם וירטואלי שבו השחקנים יוצרים ומשחקים גרסה מונפשת וצבעונית של עצמם בשם Mii. הוא הושק עד כה רק ביפן ועוד לא הגיע למערב.

 

Tomodachi Life, המשחק של נינטנדו שהחזיר את סוגיית הנטיה המינית במשחקים לכותרות Tomodachi Life, המשחק של נינטנדו שהחזיר את סוגיית הנטיה המינית במשחקים לכותרות

 

טיי מריני, גיימר הומוסקסואל בן 23 מאריזונה, ציין כי אף שהמשחק מעודד את הדמויות הווירטואליות ליצור קשרים רומנטיים ולהתחתן, הוא מאפשר רק לדמויות של גבר ואישה לעשות זאת. מריני מוביל את Miiquality, קמפיין לקראת ההשקה של המשחק במערב בחודש הבא, שבמסגרתו הוא דורש מנינטנדו לשנות את החלטתה ולאפשר גם לזוגות חד־מיניים להתחתן.

 

"זה יותר חשוב משוויון במשחקים רגילים, כי כאן אני יוצר דמות שאמורה להיות שיקוף של מי שאני במציאות. אני רוצה להיות מסוגל להתחתן עם הארוס שלי בחיים האמיתיים, מבלי שנצטרך לשנות את המין של אחת משתי הדמויות", אמר.

 

התגובה של נינטנדו לקמפיין היתה בתחילה מהוססת. דובר החברה בארצות הברית אמר כי חברת המשחקים "מעולם לא התכוונה להביע אמירה חברתית במשחק". תגובה שזכתה לקיתונות של ביקורת, כשחלק מהמבקרים טענו כי אי הוספת תמיכה ביחסים חד-מיניים היא בעצמה אמירה חברתית.

 

נישואים חד מיניים? בסימס דווקא אפשר נישואים חד מיניים? בסימס דווקא אפשר

 

Tomodachi גם מחקה אלמנטים מסדרת המשחקים Sims של חברת Electronic Arts, הכוללת יחסים חד-מיניים מאז יציאת המשחק הראשון בסדרה בשנת 2000. כמה ימים לאחר תחילת המחאה נשברה נינטנדו והבטיחה כי במשחק הבא בסדרה תוסיף תמיכה ביחסים חד-מיניים.

 

המפתחת קיבלה עשרות אלפי מכתבי נאצה

 

נינטנדו היא לא היחידה שעמדה השבוע במוקד סערה הקשורה לאפליית הומוסקסואלים במשחקי מחשב. התמיכה השקטה של סדרת Sims הפופולרית בנישואים חד-מיניים גרמה לרוסיה להגדיר לפני כמה ימים את המשחק כמיועד למבוגרים בלבד, בטענה שהוא מפר את החוק האוסר על חשיפת ילדים ל"תכנים מסוכנים" כגון הומוסקסואליות. שורשי האפליה טמונים עמוק יותר ממידת מעורבותה של מדינה זו או אחרת בהעלמת נטיות מיניות.

 

פלין דה-מרקו, עורך האתר GayGamer, שעוסק בקהילת הגיימרים ההומוסקסואלים, פרסם פוסט באתר ובו הוא טוען שקהילת הגיימרים עצמה אינה סובלנית כלפי מיניות שונה. "עלבונות להומוסקסואלים נמצאים בשימוש יומיומי בכל משחק רשת. אם אתה מגדיר את עצמך כהומוסקסואל אתה תיחסם, תותקף ותקבל לא מעט תכתובות נאצה". לדבריו, לא מעט שחקנים הומוסקסואלים, כמו גם נשים, הפסיקו לשחק במשחקי רשת בגלל היחס האלים שקיבלו. אחד ממעצבי המשחקים המובילים של חברת המשחקים Bioware, מנוויר הייר, אמר בהרצאה בכנס קהילת המפתחים במרץ האחרון כי התעשייה נושאת באחריות חברתית כלפי כלל האנושות, והיא חייבת לנפץ את הסטריאוטיפים השליליים בקהילה ובתעשייה.

 

Bioware, חברת משחקי התפקידים האחראית לסדרות משחקים כגון Mass Effect ו-Dragon Age, מכירה היטב את נושא היחסים החד-מיניים במשחקים. למעשה אין עוד חברה שנמצאת יותר ממנה במרכז הסערה החברתית והתרבותית בנושא.

 

ב-Mass Effect אפשר לנהל יחסים מכל סוג ב-Mass Effect אפשר לנהל יחסים מכל סוג

 

כך למשל, המשחק הראשון בסדרת Mass Effect שיצא ב-2007 אפשר לשפרד, הגיבורה, לקיים מערכת יחסים לסבית עם דמות בשם ד"ר טסוני, שהיא ארכיאולוגית וחייזרית. זה היה אחד המקרים הראשונים שבהם אפשר היה לקיים מערכת יחסים רומנטית חד-מינית במשחק מחשב כלשהו.

 

הדבר הביא לביקורת מתמשכת על החברה, אך זו שילבה עוד ועוד אפשרויות ליחסים חד-מיניים במשחקיה. בתגובה אופיינית ציין אחד השחקנים בפורום משחקים שתעשיית הגיימינג צריכה לספק ל"רוב הדומם" של קהילת השחקנים, שהם גברים צעירים, הטרוסקסואלים ולבנים, את מה שהקבוצה הזו מבקשת. ארגון המשפחות הנוצרי של פלורידה כתב אז כי אין לחשוף ילדים לתכנים כאלו, וראש מכון המחקר לערכי המשפחה טוני פרקינס קרא ב-2012 לשחקנים נוצרים לדרג בצורה שלילית את משחקי החברה. בעקבות היוזמה הציפו עשרות אלפי מכתבי נאצה את משרדי Bioware.

 

בהמשך שילבה החברה גם דמויות בי-סקסואליות בסדרת Dragon Age, וספגה ביקורת משחקנים הומופובים לאחר שאחת הדמויות במשחק ניסתה ליזום בעצמה מערכת יחסים עם השחקן, גם אם דמותו גברית. דיוויד גיידר, אחד ממעצבי המשחק, אמר: "אנחנו נותנים לכולם אפשרויות בחירה. לאלו שאומרים שהאפשרויות שניתנות לאחרים מפריעות להם, אני אגיד - לכם מגיע הכי פחות".

 

לשעה קלה נראה כי הביקורת הרתיעה את החברה. המשחק השני בסדרת Mass Effect כבר לא כלל כל אפשרות ליצירת יחסים חד-מיניים משמעותיים, דבר שהרתיח את חברי הקהילה הלהט"בית. ב-2012 שחררה Bioware את המשחק השלישי בסדרת Mass Effect, שכלל גם מערכת יחסים הומוסקסואלית בין זוג גברים. מייסד החברה ריי מיוזיקה אמר כי מבחינת Bioware לא מדובר בהחלטה פוליטית אלא בהחלטה עסקית, על בסיס בקשות השחקנים.

 

בינתיים, מעדיפה טיגריסים. לארה קרופט בינתיים, מעדיפה טיגריסים. לארה קרופט

 

התמיכה הברורה בקהילת הלהט"ב לא סייעה לחברה להתמודד עם משבר תדמיתי אחר. החברה הבטיחה להוסיף יחסים חד־מיניים בגרסת הרשת של המשחק, אך לא הצליחה להתמודד עם העלויות של מה שנחשב למשחק המחשב היקר ביותר בכל הזמנים. הפתרון החלקי של החברה רק עורר את זעם הקהילה - Bioware ניסתה להשיק הרחבה חדשה שתכלול פלנטה נוספת במשחק, ובה יהיה ניתן ליזום יחסים חד-מיניים. מבחינת הקהילה, Bioware יצרה "גטו הומוסקסואלי", ואיכשהו הצליחה להרגיז גם את הקהילה ההומוסקסואלית וגם את הקהילה השמרנית-הומופובית.

 

היוצרת רוצה להוציא את לארה קרופט מהארון

 

בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר משחקים המשלבים בתוכם יחסים חד־מיניים. משחק הרשת המקוון Elder Scrolls Online כולל כמה משימות המתייחסות לזוגות חד־מיניים, וכמה משחקי רשת מאפשרים לזוג שחקנים להתחתן ואין בהם כל מגבלה על יחסים חד-מיניים.

 

ריהאנה פראצ'ט, תסריטאית משחקים שכתבה כמה ממשחקי סדרת טומב ריידר הפופולרית, אמרה כי היא היתה שמחה אם לארה קרופט היתה לסבית, אך היא נאלצת לבנות זאת באטיות כדי להרגיל את קהילת השחקנים.

 

בהרחבה האחרונה למשחק הפעולה הפופולרי The Last of Us, שיצאה בנובמבר 2013, נרמז בצורה חזקה במיוחד כי אלי, נערה מתבגרת ואחת משתי הדמויות המרכזיות במשחק, היא לסבית. ניל דרוקמן, מעצב המשחק, אמר בראיון: "אני מקבל יותר ציוצי נאצה מאי פעם... אבל אני די גאה בהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x