$
אפליקציות

הישראליות שמובילות את המונדיאל: ווייז ומוביט תזמנו 90 דקות

מרכז הבקרה שאחראי לתנועה בריו מנתב את התעבורה בעיר בעזרת מידע שמתקבל מאפליקציות הניווט הישראליות. בתמורה מקבלות החברות נתונים על שינויי תחבורה יזומים ומבהירות שמידע אישי של המשתמשים לא מגיע לרשויות

עומר כביר 12:2609.07.14

במגרשי הכדורגל בברזיל אולי הכל נמצא בתנועה, אבל ברחובות הערים התנועה זוחלת. שלא במפתיע, הפקקים הכבדים בחלק מהערים שנערכים בהן משחקים מעיבים על האירוע המשמח. בסאו פאולו, למשל, גרמו העומסים הכבדים לאגדת הכדורגל פלה להחמיץ משחק שבו התכוון לצפות, ובמקרה אחד נמדד פקק תנועה על פני 302 ק"מ.

 

 ואולם, בריו דה ז'נרו באות לסיוען של רשויות התחבורה שתי אפליקציות ישראליות, אשר מספקות בזמן אמת נתונים שיכולים לסייע לציבור בהתמודדות עם עומסים כבדים.

במרכז הבקרה העירוני של רשות התחבורה בריו דה ז'נרו, שאחראי למטרופולין בן 12 מיליון איש, מתקבל באופן שוטף מידע ממאות אלפי סמארטפונים שמריצים את האפליקציות ווייז ומוביט; מוביט מסייעת בהתמצאות לנוסעי התחבורה הציבורית. זו למעשה העיר הראשונה בעולם שאוספת מידע הן מיישום ניווט בכלי רכב והן מיישום ניווט בתחבורה ציבורית. לפי דיווח של "פורבס", ביום ממוצע זורמים למרכז דיווחים מ־110 אלף נהגים שעושים שימוש בווייז ומקבלים עדכונים על 60 אלף תקריות כמו כלי רכב תקועים או עומסים לא צפויים.

 

מידע שמתקבל מאפליקציית מוביט מוצג בחדר הבקרה של רשות התחבורה בריו ומסייע להתמודד עם עומסים מידע שמתקבל מאפליקציית מוביט מוצג בחדר הבקרה של רשות התחבורה בריו ומסייע להתמודד עם עומסים

 

המידע שמועבר לרשויות נשאר אנונימי

 

אפליקציות ושירותי מיקום אוספים על המשתמשים מידע אישי רב. לרוב הוא מסייע בבניית פרופיל משתמש אישי מעמיק, שבתורו מאפשר למפרסמים למכור פרסומות מדויקות יותר. אבל במגמה חדשה שמובילות שתי החברות ישראליות מועבר המידע שנאסף גם לרשויות תחבורה ממשלתיות ומוניציפליות במטרה לסייע להן לשפר את ניהול מערך התחבורה בשטחן. נוסף על כך, נראה שאין חשש אמיתי לפגיעה בפרטיות, שכן לדברי החברות, לא מועבר מידע אישי כלל, אלא רק מידע סטטיסטי קבוצתי.

 

החברות יכולות לאסוף מידע עד לרמת המשתמש, מיקומו ומסלול נסיעתו, אך פרטים אלה, הן מדגישות, לא מועברים לרשויות הממשלתיות. "אנחנו מעבירים לגופים האלה מידע אנונימי, סטטיסטי וקבוצתי, שום מידע אישי", אומר ל"כלכליסט" מייסד ומנכ"ל מוביט ניר ארז. "מדובר בהיקף תעבורה בשעות מסוימות ובקווים מסוימים, בנקודות יציאה ויעד. אנחנו יודעים לדווח בזמן אמת מהו זמן הנסיעה ממרכז העיר לפרברים; למשל, נסיעה בתחבורה הציבורית מבית החולים בילינסון לתל אביב אורכת כרגע 50 דקות".

 

מדובר במידע בעל ערך רב לרשויות התחבורה. בטווח הקצר הוא מאפשר להן להתעדכן בעומסים פתאומיים שנוצרים ולהגיב בהתאם, לדוגמה באמצעות תגבור קווים עומדים. בטווח הארוך המידע העמוק והמדויק מסייע להן לשפר את תכנון התחבורה הציבורית והפרטית ויכול להשפיע על החלטות כמו יצירת קווים חדשים ומסלולם וסלילה או הרחבה של כבישים. "העולם של תכנון התחבורה מבוסס לא מעט על סקרים. אנחנו מסוגלים לייצר, באמצעות המשתמשים שלנו, סקרים על מדגם עצום שמספק תמונה סטטיסטית מדויקת מאוד", אומר ארז. והמדגם הזה באמת גדול: למוביט, שזמינה כיום ב־400 ערים בכ־40 מדינות, כבר יש 7 מיליון משתמשים.

 

ומה ווייז ומוביט מקבלות מהרשויות בתמורה? לא כסף, כי אם עוד מידע בדמות התראות ועדכונים מראש על שינויים צפויים כמו סגירת כבישים וביטול קווים. ארז: "יש לרשויות לוח בקרה שמאפשר להן להוציא ישירות התראות כאלה. אלה מועברות למשתמשים לפי מיקום גיאוגרפי שלהם או לפי קווים".

 

בוחנים שיתוף פעולה עם משרד התחבורה

 

נכון לעכשיו הנושא לא עורר את תשומת לבם של ארגוני הגנת פרטיות למרות הבעייתיות המובנת: גופים שלטוניים זוכים בגישה מפורטת לתנועות יומיומיות של אנשים ללא ידיעתם. ייתכן שהסיבה לכך, לצד העובדה שווייז ומוביט, חלוצות המגמה, לא מעבירות שום מידע אישי, היא ששיתופי הפעולה האלה עדיין מצומצמים מאוד. ווייז מקיימת שיתוף פעולה כזה רק בריו, אך חתמה במאי על הסכם לשיתוף פעולה במדינת פלורידה. "אנחנו נשתף מידע ממצלמות ואת כל המידע שמגיע מחיישנים בכבישים, ואפליקציית ווייז תשתף את המידע שלה איתנו", אמר אז דובר משרד התחבורה של פלורידה כריס קרסון לכלי התקשורת המקומי WFLA.

 

הפריסה של מוביט רחבה מעט יותר, ונוסף לריו כוללת את מדריד ורומא. בישראל מוביט עדיין לא מקיימת שיתוף פעולה ברמה הארצית עם משרד התחבורה, אך כן פועלת ברמה מקומית יותר עם חלק ממפעילות האוטובוסים. "אנחנו מאפשרים להן להוציא לנוסעים הודעות מתפרצות על קווים שלהן כמו חסימת רחובות בגלל משחק כדורסל או תקלה בקו אוטובוס. הצענו למשרד התחבורה שיתוף פעולה ארצי, ואנחנו מנסים להבין איך לעשות את זה בצורה מסודרת", אומר ארז.

 

גם ווייז התייחסה לפעילות בריו. "המידע שאנו נותנים לערים מסייע להן לבנות ולתכנן בצורה חכמה יותר", אמרה לפורבס דוברת ווייז ג'ולי מוסלר. "יש לנו משימת־על לסייע לערים לפעול ביעילות רבה יותר. זה ייעוד. אנחנו בהחלט מרגישים שאנחנו עוזרים".

 

לא רק רכב ותחבורה ציבורית: אפליקציית הרכיבה שנבחנת בריו מעבירה מידע אישי

 

אפליקציית סטרבה (Strava), שהשימוש בה נבחן על ידי הרשויות בברזיל, מציעה מודל שיתוף פעולה שונה מזה של ווייז ומוביט. סטרבה היא אפליקציית כושר וניטור פעילות לרוכבי אופניים ורצים, שמאפשרת למשתמשים לראות סטטיסטיקות על מפה, לצבור הישגים ולהזמין את חבריהם לאתגרים. לפיכך, אין לה כיום עניין אמיתי בנתונים שיכולות רשויות תחבורה לספק לה.

 

אפליקציית סטרבה. מידע אנונימי בזמן אמת אפליקציית סטרבה. מידע אנונימי בזמן אמת

 

במקום זה, מדווח "פורבס", היא מציעה את המידע שהיא אוספת על משתמשיה תמורת תשלום: רשויות משלמות 80 סנט בשנה לכל משתמש בשטחן שמנוטר באמצעות האפליקציה. אלה כבר כוללות כמה מחוזות באורגון, את קווינסלנד שבאוסטרליה ואת הערים לונדון וגלזגו. כאמור, כיום גם ריו בוחנת אפשרות להשתמש במידע של החברה כמידע משלים לנתוני הרכב שתקבל מווייז ולנתוני התחבורה הציבורית שמתקבלים ממוביט.

 

בניגוד לשתי אלה סטרבה מעבירה מידע בזמן אמת ברמת המשתמש, אך מידע זה נשמר אנונימי. דרך פעילות זו מעוררת סוגיות בעייתיות בתחום הפרטיות, בעיקר מכיוון שכברירת מחדל המידע מועבר לרשויות ויש להיכנס לתפריט ההגדרות של האפליקציה כדי למנוע זאת. זאת ועוד, לדברי החברה רק מיעוט ממשתמשי האפליקציה בוחר לנטרל את אפשרות השיתוף.

 

אף שהמידע מועבר באנונימיות, פרטי מיקום מדויקים של משתמש יכולים לסייע לאתר את זהותו בקלות רבה מאוד: אחרי הכל, כמה אנשים נוסעים בכל יום מכתובת מגוריכם למקום העבודה שלכם?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x