$
מחירים ומסלולים

ניתוח כלכליסט

השוק הקדים את הרגולטור בשימוש במכשיר הסלולר בחו"ל

גולן טלקום השיקה חבילה ללא הגבלה כולל שימוש בחו"ל, והצליחה להפתיע את הענף. חברות הסלולר, שסירבו לפגוע בתחום המניב להן רווחיות גבוהה, יידרשו ליישר קו, ומשרד התקשורת יצטרך לעדכן את הרפורמה שהוא מקדם בנושא, כי היא הפכה ללא רלבנטית

אופיר דור 08:3411.09.14

חברת הסלולר גולן טלקום הכריזה שלשום על השקת חבילה ללא הגבלה שכוללת גם שימוש בסלולרי בחו"ל, ומסיבה לא מובנת המהלך הצליח להפתיע את יתר החברות בענף. הרי הבעלים מיכאל גולן לא המציא את הגלגל, אלא רק הביא לארץ מגמה שהפכה ליותר ויותר דומיננטית בשנה האחרונה בשוק הסלולר העולמי. ובכל זאת, החברות הוותיקות החליטו שלא ליזום ולתקוף בעצמן את הנושא של השימוש במכשיר הנייד בחו"ל - התחום האחרון בשוק הסלולר, שהתחרותיות בו נמוכה והלקוח מרגיש שהוא משלם יותר מדי.

 

בעבר ההבחנה בין השימוש בסלולר במדינת המוצא לשימוש מחוץ לה היתה ברורה, והלקוחות שילמו סכומי עתק על הזכות להוציא או שיחות ולגלוש באינטרנט בזמן החופשה. אולם המצב הזה הולך ומשתנה במהירות בעקבות הסכמים בין־מדינתיים להוזלת תעריפי הנדידה, כמו ההחלטה שקיבל הפרלמנט האירופי לפני מספר חודשים על ביטול מוחלט של תוספת התשלום עבור שימוש בסלולרי בתוך 28 מדינות האיחוד החל מ־2016, כך שהמנויים ישלמו בדיוק את אותו המחיר עבור הודעות, שיחות וגלישה כמו בארץ המקור שלהם.

 

במקביל חברות סלולר רבות בעולם מתחילות להציע חבילות שכוללות בתוכן שימוש בסלולר בחו"ל כדרך לגייס לקוחות חדשים. הראשונה לעשות זאת היתה mobile־T בארה"ב, ואליה הצטרפו מפעילות נוספות ברחבי העולם, בהן Free הצרפתית - החברה־האחות של גולן טלקום - שהיתה הראשונה להציע שימוש בחו"ל כחלק מהחבילה הרגילה בצרפת, וחייבה את מתחרותיה הגדולות ליישר קו.

 

 

בענף הסלולר המקומי מציינים כי הקשר של גולן עם Free מעניק לה יתרון משמעותי, כי בזכותו היא מצליחה לחתום על הסכמים נוחים יותר מול מפעילים זרים. אולם המהלך של גולן חושף גם כי הרווחיות שגזרו חברות הסלולר על השימוש של לקוחותיהן בחו"ל גבוהה בהרבה ממה שהן היו מוכנות להודות.

 

שינוי תפיסתי בענף

 

חשיבות המהלך של גולן היא קודם כל בשינוי התפיסתי - מהיום הלקוח לא צריך לרכוש חבילה נפרדת לשימוש בחו"ל או לשלם מחיר אסטרונומי על שימוש מזדמן.

 

עם זאת, ברמה הצרכנית להצעה של יש כמה חסרונות שלא זכו למלוא תשומת הלב עד כה. העיקרי בהם הוא המחיר של החבילה, 99 שקל לחודש, שנחשב לא אטרקטיבי עבור שימוש לא מוגבל בתוך הארץ. לשם השוואה 012 של פרטנר וב־youphone מציעות חבילה ללא הגבלה בתוך ישראל ב־49 שקל (המחיר לשנה).

 

ההנחה היא שגם חלק משמעותי מלקוחות גולן טלקום משלמים כיום פחות מ־99 שקל עבור חבילה ללא הגבלה, במסגרת מבצעים ב־59 שקל ואפילו ב־37 שקל. כך שלקוחות אלו שיעברו להצעה החדשה ישלמו יותר עבור השימושים בארץ, במטרה לפצות על כך דרך חיסכון בשימוש בחו"ל. וזוהי אולי תהיה ההצלחה הגדולה ביותר של גולן - המעבר של הלקוחות לחבילה החדשה יעלה את ההכנסה הממוצעת ממנוי וישפר את הרווחיות.

 

אבי ברגר, מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר, מנכ"ל משרד התקשורת צילום: אבי אוחיון לע"מ

 

חסרון נוסף בחבילה הוא שהיא מכסה כרגע רק את אנגליה, צרפת, ספרד וטורקיה. לדברי החברה בקרוב יתווספו מדינות כמו גרמניה, הולנד וניו זילנד, אך ביעדים אטרקטיביים כמו ארה"ב, יצטרכו הלקוחות להמשיך לשלם תעריפים גבוהים.

שני חסרונות נוספים הם שההצעה מכסה שהייה של עד 45 יום בחו"ל בשנה, כך שהיא לא מתאימה למי ששוהה תקופות ארוכות בנסיעות; בנוסף לקוחות שיצטרפו לחבילה החדשה, ובהמשך יעזבו אותה יצטרכו לשלם תשלום חד פעמי של 49 שקל.

 

הרגולטור שוב מאחור

 

בחודש שעבר יצא משרד התקשורת בשימוע מתוקשר להגברת התחרות בשימוש בסלולר בחו"ל. לפי שימוע סבוך זה, שצפוי להימשך חודשים רבים, הלקוח יוכל לקנות חבילות לחו"ל מכל החברות ללא תלות במפעיל שאליו הוא מנוי בארץ. השר גלעד ארדן הצליח גם שלשום לרכב על הבאזז שייצר המבצע של גולן ולקשר בינו לבין המהלך של המשרד בראשותו.

 

אלא שהמהלך של גולן חושף עד כמה התהליך שהמשרד החל בו הוא מיושן ולא רלבנטי. הכיוון שאליו הולך כל העולם הוא הפיכת השימוש בחו"ל למשהו שלא נגבה עליו תשלום נוסף מעבר לחבילה הרגילה. ולכן המשרד צריך לעדכן את ציפיותיו מחברות הסלולר ולגרום להן להוריד את מחיר הגלישה והשיחות מחו"ל לאפס, במקום להוזיל אותו. גולן הוכיח שזה אפשרי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x