ces 2015
סיכום תערוכת לאס וגאס: כפוף זה הישר החדש
המגמות שנחשפו בתערוכת הטכנולוגיה בלאס וגאס משקפות מתקפה של מסכים מכופפים, מהסמארטפון ועד לטלוויזיה. סמסונג מסתערת על תחום המציאות המדומה עם שיתופי תוכן כמו קליפים מה-NBA וסדרות כמו מ"המתים המהלכים". וגם: מה חסר באינטרנט הדברים
- חם מהתנור: לנובו Vibe Band V10 - צמיד חכם עם מסך של קינדל
- השעון של LG ואאודי: להתניע את האוטו מפרק היד
- נורות חכמות ומדפסת-כיס: הישראליות של CES
הן מגיעות עם מערכות הפעלה בשמות כמו טיזן או WebOS, או עם כל ממשק חכם אחר שנראה אותו הדבר. ויש להן גם תוכן בסטרימינג. המון תוכן בסטרימינג. למעשה, אותו נציג נמרץ של נטפליקס, שדיבר על הנושא בהתלהבות במסיבת העיתונאים של סמסונג, הפציע שלוש שעות לאחר מכן במסיבת העיתונאים של סוני. אולי גם הוא התבלבל.
1. כינור שני לתערוכות הקטנות
בשנים האחרונות תערוכת CES הופכת, לפחות בצד של החברות הגדולות, לאירוע קצת חיוור. ההכרזות החשובות בתחום המובייל נשמרות לאירועים בהמשך השנה - ל-MWC בברצלונה, ל-IFA בברלין או לאירועי השקה עצמאיים. כך קל יותר להתבלט (אחרי הכל, CES הוא אירוע הטכנולוגיה הגדול בעולם), ולא צריך למהר ולעבוד אחרי חופשת כריסמס. גם מוצרים שרבים ציפו להם ב-CES, כמו הסמארטפון אקספריה Z4 של סוני ושעון חכם חדש מבית סמסונג, לא הופיעו שם.
נשארנו עם מוצרים לבית (כמו מכונת כביסה שמשלבת כיור), הרבה חיישנים והכרזות בנוגע לאינטרנט הדברים, המון טלוויזיות עם מסך קעור, וכמה טלוויזיות סתם. אבל התערוכה עדיין ממלאת בהצלחה את ייעודה העיקרי - לחשוף את המגמות שמגיחות ושייתנו בשנה הקרובה את הטון בעולם הטכנולוגיה והבידור הביתי.
2. קעור זה יפה
בשנה דלה כל כך ב-CES מבחינת מוצרי מובייל ומחשוב לביש חדשים, את מרב תשומת הלב תפס הסמארטפון החדש של LG, ה-G Flex 2 בעל המסך המעוקל. LG החליטה לחרוג מטרנד הסמארטפונים המפלצתיים ודווקא הקטינה את הפלקס 2 לממדים שפויים מעט יותר: 5.5 אינץ' לעומת 6 אינץ' בדגם הקודם.
בשילוב עם המסך המעוקל, שמתאים הרבה יותר ליד האנושית מאחיו המלבני, מתקבל סוף סוף מכשיר שנוח (יחסית) להחזיק ביד אחת. לשם השוואה: אייפון 6 פלוס מגיע באותו גודל בדיוק, וניסיון לעבוד עליו ביד אחת לאורך זמן יסתיים כנראה באנחת תסכול. יש סיבות טובות לקוות שהפלקס 2 לא יישאר מכשיר נישה בלבד ויצליח להתקדם אל מרכז השוק. לא מתוך חיבה מיוחדת ל-LG, אלא מתוך תקווה שמגמה כזאת תנער קצת את תעשיית הסמארטפונים.
"אתה נכנס לחנות ורואה אוסף של מלבנים שחורים שנראים אותו הדבר", קונן באוקטובר ליאור רון, סמנכ"ל החדשנות של מוטורולה, בראיון ל"כלכליסט". הפלקס, שמגיע גם באדום, מצליח לחרוג מהשגרה הזאת ולספק ערך מוסף במקום סתם גימיק. הוא מצטרף לגלקסי נוט אדג' של סמסונג, שהושק בסוף השנה שעברה עם מסך צר נוסף שגלש מצדו הימני.
אם כמעט כל חברה בתעשיית הטלוויזיה השמרנית עברה למסך קעור במטרה להציע חוויית צפייה נוחה יותר, למה רוב יצרניות הסמארטפונים והטאבלטים עדיין מתעקשות על המלבן המסורתי והבעייתי? למה לא לחפש עיצובים פחות שגרתיים שיותר מתאימים ליד האנושית, במקום סתם להפוך את המכשירים לדקים יותר? אפילו ה-Venue 8 החדש של Dell שנחשף בתערוכה, טאבלט דקיק וקל במיוחד, מצריך תפעול מסורבל יחסית.
טאבלטים קטנים (פחות מ-9 אינץ') הם גם כך קטגוריה שנופלת בין הכיסאות, ומי שמשקיע בה צריך לחשוב על פתרונות עיצוביים יצירתיים כדי למשוך את הצרכנים. נותר רק לקוות שאנשי חטיבות המובייל של חברות הענק, ששעת המבחן שלהם תהיה בתחילת מרץ בברצלונה, ילכו בעקבות עמיתיהם מתחום הטלוויזיה, ויתחילו לשנות את המראה של הסמארטפונים ושל הטאבלטים שלנו.
3. מדומה, אבל עם תוכן
סמסונג אמנם אכזבה השנה רבים ממבקרי התערוכה כשלא השיקה מוצרי מובייל חדשים, אבל סיפקה סוכריית נחמה בתחום המציאות המדומה. החברה, שמייצרת את משקפי המציאות המדומה Gear VR, הכריזה על שיתופי פעולה עם גופים שונים שייצרו תכנים עבורם. אוהבי הכדורסל יוכלו להתפנק עם שחזור מהלכים מליגת ה-NBA לנגד עיניהם, ואוהבי הסדרות יצעקו כשייתקלו פנים מול פנים בזומבי מתוך "המתים המהלכים".
זו הכרזה מעניינת, מכיוון שסמסונג מנסה בכך להפוך את המציאות המדומה מנחלתם הכמעט בלעדית של הגיימרים לענף שפונה לקהל הרבה יותר רחב. ככל שיוזרמו יותר תכנים עבור מוצרים כמו Gear VR (או אלה של אוקולוס או כל קסדה אחרת), וככל שהם ייראו יותר ריאליסטיים, כך יגדל הסיכוי שהמציאות המדומה תנחת אצלנו בסלון. גם במקרה הזה, כמו בסמארטפונים, המגמות שמעוררות פיהוק על מסך הטלוויזיה יכולות להתגלות כמלהיבות מאוד.
4. הפער של אינטרנט הדברים
ולסיום, אי אפשר בלי כמה מילים על האינטרנט של הדברים, כנראה הבאז וורד שחזרה על עצמה הכי הרבה בתערוכה השנה, כמו בכל שנה כמעט. נאומו של נשיא סמסונג בי קיי יון הוקדש לנושא הזה, והוא הבטיח ש-90% ממכשירי ענקית הטכנולוגיה יהיו מחוברים בתוך שנתיים. חדרים שלמים בביתנים של חברות הוקדשו לעתיד המחובר והמלהיב שהן מתכננות לנו, שבו הכיור יידע מתי יש נזילה ויזעיק את האינסטלטור, והמקרר יארגן משלוח מהמכולת כשנגמר החלב. אלה אינן הבטחות חדשות, ואף על פי שב-CES השנה הן הושמעו בתדירות כמעט בלתי פוסקת, משהו מהותי עדיין חסר בהן.
האינטרנט ה"רגיל", לא של הדברים, היווה מהפכה כי הוא הציע פלטפורמות - אפשרויות כמעט אינסופיות ליצור כמעט כל תוכן ולשתף אותו עם כל אחד בכל דרך. הוא לא הגביל את עצמו למטרות ספציפיות כמו הזמנת חלב או תיקונים בכיור, אלא פשוט היה מצע שעליו צמח הרבה מאוד דשא יצירתי. אינטרנט הדברים, לעומת זאת, הוא עדיין שם קוד למוצרים חכמים שמנסים למכור לנו, ולא לפלטפורמה קלה לשימוש שבאמצעותה נוכל לחבר לרשת כל מכשיר שנרצה ולהפיק ממנו תועלת בכל דרך שנחפוץ בה. כשזה יקרה, אם זה יקרה, כבר לא ידברו על אינטרנט הדברים רק בכנסי טכנולוגיה. הוא יהיה נוכח בחיים של כולנו.
5. מחשוב לביש לכל פועל
בתערוכה ראינו שלל שעונים חכמים, צמידים חכמים וגאדג'טים לבישים אחרים שכוללים חיישנים ותצוגה. עד כה, לא היה ברור כיצד מצדיק השעון החכם את מחירו, שהגיע במספר דגמים ל-200 ו-300 דולר. ואז באה תערוכת CES והציגה את הגל הבא של המוצרים הללו: דגמים פשוטים וזולים מבית היוצר של חברות סיניות שונות.
ראינו שעון חכם שאמור לנחש את מצבו הרגשי של המשתמש, שעון שמסוגל לשלוט על מכונית, שעון שנועד במיוחד לילדים ועוד. כן, כל היכולות הללו עדיין לא מצדיקות את קיומה של קטגוריית המוצרים הזו – אותה מהללים אנליסטים וכלי תקשורת טכנולוגיים. אבל לפחות, השעונים והצמידים הפכו זולים יותר במהירות. מדובר בחדשות טובות למאמצים המוקדמים וחובבי הגאדג'טים ובחדשות רעות לחברות גדולות כאפל, סמסונג ו-LG שרגילות למכור מוצרים כאלה במחיר פרימיום.