המשטרה בארה"ב: ווייז מסייעת לרוצחי שוטרים
היכולת לדעת היכן נמצאות ניידות משטרה אולי מועילה לשמירה על חוקי התנועה - אך מפכ"ל משטרת לוס אנג'לס טוען שנעשה בה שימוש בתקרית רצח שוטרים. ווייז, מצידה, טוענת שהתכונה מועילה גם לשוטרים וגם למשתמשים
- 70% מהישראלים לא יכולים בלי ווטסאפ, 57% לא מוותרים על ווייז
- תושבי לוס אנג'לס זועמים: ווייז הביאה את הפקקים לפרברים
- היעד הבא של Waze: למצוא לכם חניה בכחול-לבן
ואולם, גורמי אכיפת חוק בארה"ב רואים באפשרות זו דווקא כדבר שלילי, ומתריעים שהיא הופכת את פייסבוק לאפליקציה למעקב אחרי שוטרים, שבה יכולים להשתמש אנשים שרוצים לפגוע במשטרה, ומבקשים מגוגל לבטל את תכונה זו.
איתור ניידות? ציד שוטרים
בסוף דצמבר פנה לגוגל בנושא מפכ"ל משטרה לוס אנג'לס, צ'רלי בק. “פושעים יכולים להשתמש בווייז על מנת לסכן שוטרים וקציני משטרה, וכן את הקהילה", כתב. בק אף טען שהחשוד ברצח שני שוטרים בניו יורק ב-20 בדצמבר, איסמעיל ברינסלי, הסתייע בווייז בביצוע המעשה (טענה שעליה חולקים חוקרי הרצח, שסבורים שברינסלי לא השתמש בווייז כדי לעקוב אחרי השוטרים שנרצחו).
טענה זו התגבשה מכיוון שברינסלי פרסם בחשבון האינסטגרם שלו צילום מסך מווייז לצד איומים על שוטרים. ואולם, חוקרי הרציחות דוחים טענה זו ולדבריהם החשוד לא השתמש באפליקציה כדי לעקוב אחרי השוטרים שנרצחו. בין השאר, הם מציינים שברינסלי זרק את הסמארטפון שלו כשלושה קילומטרים לפני שהגיע זירת הרצח.
חרף העמדה הרשמית של חוקרי הרצח, שאירע בצד השני של המדינה ממקום פעילותו, בק כותב לגוגל שהחשוד ניטר את פעולות המשטרה באמצעות ווייז מתחילת דצמבר. “אני בטוח שהחברה שלכם לא התכוונה להשתמש בווייז כדי לאפשר לאלו שמבקשים לבצע פשע לנצל את התמימות של קהילת ווייז ולהשתמש בחבריה כתצפיתנים למיקומם של קציני משטרה", הוא הוסיף. לדברי משטרת לוס אנג'לס, גוגל לא הגיבה לפנייה.
בק לא לבדו: שריף מייק בראון ממחוז בדפורד בווירג'יניה סבור שזה רק עניין של זמן עד שפושעים ישתמשו בווייז כדי לצוד ולפגוע בשוטרים. “קהילת המשטרה צריכה לרכז מאמצים כדי שהבעלים, גוגל, יפעלו כמו תאגיד אזרחי אחראי ויסירו את התכונה מהאפליקציה עוד לפני חקיקה בנושא", הוא אמר בשבוע שעבר בפגישה של איגוד השריפים הלאומי.
לפי דיווח של אתר Arstechnica ג'ים פסקו, מנכ"ל Fraternal Order of Police, איגוד ארצי וולנטרי של שוטרים ואנשי אכיפת חוק בארה"ב, אמר באותו אירוע: “אני יכול לחשוב על 100 דרכים שבהם התכונה יכולה לפגוע בבטיחות השוטרים. אין שליטה על מי משתמש בה. אם אתה פושע ואתה רוצה לשדוד בנק, אתה משתמש בווייז שלך". פסקו לא הסביר, עם זאת, איך אפליקציית ניווט יכולה לסייע בשוד בנק.
לווייז יש 50 מיליון משתמשים ב-200 מדינות, אך מספר הדיווחים המאומתים שלפיהם נעשה שימוש באפליקציה על מנת לפגוע בשוטרים עומד כיום על אפס עגלגל. האפליקציה מאפשרת לדווח רק על מיקומה של ניידת משטרה בנתיב נסיעה ברגע מסוים, ולא לנהל מעקב מתמשך אחרי אותה ניידת אם היא בתנועה. וכמובן שאין באפליקציה אפשרות לזיהוי או מעקב פרטני אחר שוטר זה או אחר.
השימוש הזדוני ביותר שנעשה בתכונה זו, לפי הידוע עד עתה, הוא להתחמק מדו"ח תנועה אפשרי באמצעות שינוי צורת הנהיגה עם קבלת התראה על המצאותו של שוטר בקרב. החששות של השוטרים נראים כתלושים מהמציאות וכנובעים מהפחד הרגיל של כוחות שיטור מכך שלאזרחים יהיו כלים שמביאים להגבלת כוחם האבסולוטי של השוטרים ולהעצמת האזרחים.
פגיעה בזכויות גולשים
הקריאות בקרב סוכנויות אכיפת החוק כבר מעוררות תגובת נגד בקרב פעילי זכויות אזרח בארה"ב. נואלה אוקונור, ראשת ארגון זכויות האזרח The Center for Democracy and Technology, אמרה ל-AP שתהיה זו טעות מצד גוגל לבטל את אפשרות הדיווח על מיקום ניידת משטרה.
“אני לא חושבת שזה לגיטימי לעצור תקשורת בין אנשים רק מכיוון שהיא מאפשרת דיווח פומבי על כוחות אכיפת חוק", אמרה אוקונור. לדבריה, החשש הגדול יותר הוא דווקא כמות המידע שווייז משתפת עם רשויות אכיפת החוק, שכן האפליקציה עוקבת בזמן אמת אחרי תנועותיהם של מאות מיליוני משתמשים.
דוברת ווייז, ג'ולי מוסלר, אמרה בתגובה ל-AP שהחברה מתייחסות במלוא הרצינות לבטיחות ולאבטחה, ומשתפת פעולה עם כוחות משטרה בעולם באמצעות שיתוף מידע: “מערכות יחסים אלו שומרות על בטיחות האזרחים, מאפשרות תגובה מהירה יותר למצבי חירום ומסייעות להקל על עומסי תנועה". בתגובה ל-Arstechnica, הוסיפה מוסלר: “האפליקציה מאפשרת לדווח על נוכחות שוטרים מכיוון שמרבית המשתמשים נוטים לנהוג בצורה זהירה יותר אם הם סבורים שכוחות אכיפת חוק נמצאים בסביבה".