ARM חשפה את A72 - מעבד מובייל בעל עוצמה של מחשב
המעבד החדש יוכל לשפר ביצועי סמארטפונים פי 3 ולהאריך פי 4 את זמן הסוללה שלהם. העוצמה הזו תאפשר לסמארטפון להפוך ליחידת מחשוב עם עוצמה של PC ביתי ממוצע – ולהחליף את המחשב הלכה למעשה
- אינטל מחסלת את הכבלים: חשפה סדרת מעבדים ארגוניים
- מעבדי אינטל החדשים: שיפור של 30% בחיסכון בסוללה
- Tegra X1: מעבד לסמארטפונים שחזק מרוב מעבדי הלפטופים בעולם
בניגוד לשוק מחשבי PC, שנשלט ביד רמה על ידי אינטל המנהלת את פיתוח הארכיטקטורה, עיצוב המעבדים וייצורם, שוק מעבדי הסלולר מפוצל יותר. חברת ARM מפתחת את הארכיטקטורה עליה הרוב המוחלט של מעבדי סלולר נשענים עליו, וחוכרת ברשיון את הפיתוחים, הטכנולוגיה והפטנטים לחברות אחרות כגון קוואלקום. הן מצידן מעצבות ומתכננות מעבדים על בסיס הטכנולוגיה של ARM, ולרוב חברות כגון TSMC הטייוואנית מייצרות את המעבדים עבור קוואלקום.
A72 אינו מעבד שלם בפני עצמו, אלא רק חלק מערכת שבבים שלמה (או SoC) שמתפקדת כיחידת העיבוד המרכזית של טלפון סלולרי. המכשירים המתקדמים ביותר כיום, למשל, משתמשים בארבע מעבדי Cortex A15 וארבע מעבדים חלשים יותר. A72 בעתיד, ו-A15 כיום, הם המעבדים החזקים והמתקדמים של החברה, כאשר החברה מאפשרת עיצוב יחידות עיבוד חסכוניות באנרגיה בהן כמה ליבות מספקות את כוח העיבוד המרכזי ופועלות רק בשעת הצורך, ואילו מעבדים חלשים וחסכוניים יותר עובדים ברקע.
Cortex A72 אמור להחליף את Cortex A15 המתקדם הנוכחי, שמניע סמארטפונים כגלקסי S4 ו-S5 מבית סמסונג, טאבלטים כנקסוס 10 ועוד. החברה אומרת כי המעבד החדש יציג ביצועים טובים פי שלושה משל הדור הקודם, עם חיסכון של פי ארבעה בזמן הסוללה.
קטן יותר זה טוב יותר
הסיבה העיקרית לשיפור בביצועים הוא המעבר לשיטת ייצור מתקדמת יותר: רוב מעבדי Cortex A15 יוצרו בארכיטקטורת 32 או 28 ננומטר, כאשר A72 כבר ישתמש בייצור של 16 ננומטר בשיטה שפיתחה חברת טקסס אינסטרומנטס האמריקאית. לשם השוואה, רוב מעבדי אינטל יוצרו עד לאחרונה ב-22 ננומטר, ומעבדי ברודוול החדשים משתמשים בשיטת ייצור של 14 ננומטר.
המעבדים החדשים גם ישולבו עם מאיץ גרפי מתקדם בסדרת מאלי בשם T880 שמציע שיפור של 80% בביצועים ו-40% בצריכת האנרגיה, ומתאים למכשירי סלולר עתידיים עם מסכי 4k.
A72 גם ויוכלו לתמוך בשילוב של יותר ליבות מעבדים וזכרון. בתיאוריה, אומרת ARM, מעבדים המבוססים על A72 יוכלו לספק פי 50 יותר כוח עיבוד מטלפונים חכמים נוכחיים ולהגיע למצב שבו טלפונים חכמים יכולים להחליף לחלוטין את המחשב הנייח כיחידת המחשוב של רוב המשתמשים הרגילים, וגם לספק מספיק כוח עיבוד לעריכת סרטים וגרפיקה, למשל.