בשולי הרשת
המחשב קבע: קניה ווסט וסנופ דוג הם ראפרים גרועים - וזה מדעי
פותח אלגוריתם שמנתח את יכולת החריזה של ראפרים על בסיס מנוע מתקדם לפענוח טקסט. ענקי התעשייה ווסט וג'יי-זי קיבלו ציונים נמוכים ולצידם גם אגדות כטופאק. איזה ציון קיבל וויליאם שייקספיר?
09:4126.02.15
האם יש דרך מדעית לדרג את יכולות השירה והחריזה של ראפרים? סטודנט לכריית מידע בשם אריק מאלמי טוען שהצליח לפתח אלגוריתם שפותר את הבעיה - ולדרג את אמני ההיפ הופ בעלי המיומנות הגבוהה ביותר בשזירת רצפים ארוכים של מילים מתחרזות.
האלגוריתם, שמכונה "ראפלייזר", משתמש בהגיה ממוחשבת של מילים כדי לאתר סיומת מתחרזת (גם כאשר המילים לא כתובות באופן כזה) ולחשב את האורך הממוצע של משפט המורכב מחרוזים עבור כל אחד מהראפרים. על בסיס האלגוריתם, מאלמי פיתח גם מנוע חיפוש בשם BattleBot
לתוכו אפשר להזין כל משפט ולקבל שורה של משפטים מתוך שירי ראפ קיימים שיכולים להתחרז איתו.
מצליח בשוק, אך לא מהחורזים המצטיינים. ווסט צילום: אי פי אי
במקום הראשון, לפי האלגוריתם, ניצב הראפר אינספקטה-דק מההרכב וו-טאנג-קלאן. במקום השני נמצא הראפר הותיק ראקים ובמקום השלישי - הראפר הפיני הלבן רדראמה. מרבית השמות הגדולים יותר בתעשייה לא קיבלו ציון גבוה במיוחד - וויז קאליפה נמצא במקום ה-27, ליל ווין הגיע למקום ה-31 וטופאק למקוום ה-33 בלבד, כשג'יי-זי משתרך הרחק מאחור במקום ה-50, וקניה ווסט עוד יותר למטה, במקום ה-64. מאלמי הזין לאלגוריתם גם יצירות של שייקספיר, כנקודת השוואה, שהגיעו למקום ה-85. את הרשימה המלאה תוכלו למצוא בלינק זה.
"מה שמבדיל את ראפרים טובים יותר לאחרים היא לא רק הרמה הטכנית של הכתיבה, אלא גם היכולת ליצור רצפים מורכבים של חרוזים ולספר באמצעותם סיפור קוהרטי, תוך הוספה של משחקי מילים ומטאפורות שיגרמו למאזין לצחוק או לחשוב", סיכם מאלמי את המסקנות שלו מהניסוי. המסקנה מהשימוש בבאטל בוט, הוא אומר, היא שניתן ליצור משפטים שמתחרזים באופן נאה גם כשהקשר התוכני ביניהם הוא אקראי לחלוטין.