ניתוח כלכליסט
הניסיון הקנדי יוביל את HOT ו־yes לוותר על החבילות המנופחות
הרגולטור בקנדה החליט לחייב את חברות הטלוויזיה להציע ללקוחותיהן לרכוש ערוצים בודדים בתשלום. החברות הישראליות, שהתנגדו בעבר להצעה דומה בנימוק שהיא תהווה תקדים, עלולות לגלות שהשלכות ההחלטה יגיעו עד לפתחן
לפני שנה וחצי, באוגוסט 2013, יצא משרד התקשורת בשימוע יומרני לחברות הכבלים והלוויין. המשרד ביקש לחייב את HOT ו־yes להציע ללקוחות חבילת ערוצים צרה במחיר מופחת, שתכלול את ערוצי עידן פלוס החינמיים בנוסף לערוצים שיבחר הלקוח בעצמו מבין כלל האפשרויות שמציעות החברות. אלא שלאור התנגדות נחרצת מצד החברות הוחלט בסופו של דבר לאמץ מודל קונבנציונאלי יותר לחבילה הצרה, כשהערוצים הכלולים בה נקבעו על ידי החברות. הטיעון המנצח של HOT ו־yes היה שבעולם לא קיים מודל שבו הלקוח בוחר ישירות את הערוצים שהוא רוצה.
- הטלוויזיה של סלקום: אופציה זולה ותמורה ראויה
- הטלוויזיה של סלקום: HOT ו-yes למדו את הלקח
- אסיפת בעלי המניות של בזק תצביע היום על עסקת המיזוג עם yes
הטיעון הזה היה נכון עד לסוף השבוע האחרון, אז הטיל רגולטור התקשורת בקנדה CTTC פצצה על שוק הטלוויזיה בתשלום. הרגולטור הקנדי היה לראשון במדינות המפותחות שמחייב את חברות הטלוויזיה הרב־ערוצית להציע ללקוח לרכוש ערוצים בודדים בתשלום. לפי המתווה שייכנס לתוקף עד סוף 2016, יידרשו חברות הכבלים והלוויין בקנדה להציע חבילת ערוצים רזה במחיר של עד 25 דולר קנדי (כ־80 שקל), שעליה יוכל הלקוח להוסיף ערוצים בודדים לבחירתו או קבוצות ערוצים בתחומים כמו ספורט ובידור.
כמו בישראל כך גם בקנדה, חברות הכבלים והלוויין מחייבות את הצופה לרכוש חבילות עם עשרות ומאות ערוצים שבהם הוא לא בהכרח צופה, רק כדי לקבל את התוכן הספציפי שמעניין אותו. החבילה הבסיסית ביותר של חברת החבלים הקנדית רוג'רס כוללת 190 ערוצים ומתומחרת ב־40.5 דולר קנדי. החבילה הפופולארית ביותר שלה כוללת 250 ערוצים ומתומחרת ב־78 דולר קנדי (250 שקל). כך לקוח שבסך הכל רוצה לצפות ב־HBO, בנשיונל גיואגרפיק או בערוץ ההוקי קרח, נאלץ לשלם על 247 ערוצים נוספים.
הרגולטור הקנדי קיבל את ההחלטה התקדימית לאחר שבמהלך השימוע שערך הגיעו אליו יותר מ־13 אלף תגובות, רובן מלקוחות שהביעו חוסר שביעות רצון מהחבילות הגדולות והיקרות. מאידך הוצגו לרגולטור עבודות לפיהן השינוי עלול לפגוע משמעותית בתוצאות חברות הטלוויזיה ולהוביל לפיטורים של עד 10,000 עובדים. תאגיד התקשורת האמריקאי ויאקום, הבעלים של ערוצים כמו ניקולדיאון וקומדי סנטרל, איים לצאת מהשוק הקנדי אם תוטל רגולציה מחמירה מדי.
בתעשיית הטלוויזיה העולמית יצפו בעניין רב בתוצאות הניסוי הקנדי, ולא מן הנמנע שאם הוא ינחל הצלחה מדינות נוספות יטילו רגולציה ברוח דומה על ספקי הטלוויזיה. אלא שברגולציה החדשה יש גם חורים שעלולים להביא לכישלונה: הרגולטור השאיר בידי החברות את קביעת המחיר עבור רכישת ערוץ בודד ויש מי שחוזים כי אלו ידרשו תעריפים גבוהים כדי להכשיל את הרפורמה. כמו כן קיים חשש שערוצים קטנים ונישתיים, כמו לדוגמה ערוצי מדע ודוקומנטרי, ייעלמו מהמסך.
המאבק בטכנולוגיה בעיצומו
גם בלי רגולציה חברות הטלוויזיה הרב ערוצית בעולם נאלצות לבצע התאמות במודל העסקי כדי להתמודד עם הזמנים המשתנים. האתגר המרכזי של החברות הוותיקות הוא להתמודד עם שירותי תוכן אינטרנטיים זולים כמו נטפליקס ואמזון פריים שנוגסים במספר הלקוחות שלהן בהתמדה. לפי סקר עדכני של נילסן, 40% ממשקי הבית בארה"ב כבר מנויים לאחד משירותי התוכן האינטרנטיים, כאשר לנטפליקס לבד יש 40 מיליון מנויים בארה"ב. אחוז הולך וגדל ממנויי נטפליקס ודומותיה מוותר על מנוי לכבלים.
כדי להתמודד עם החבילות הזולות, השיקה בחודש שעבר חברת הלווין האמריקאית דיש (Dish), חבילת ערוצים אינטרנטית רזה במחיר של 20 דולר בלבד. החבילה כוללת 14 ערוצים פופולאריים ביניהם ערוץ הספורט ESPN, דיסני ו־CNN. בכך סימנה דיש את הכיוון שבו צפויים ללכת גם ספקי טלוויזיה ותיקים נוספים בהמשך.
אבל לא בטוח שזה יספיק: בחודש הבא תחל HBO להציע שירות לצפייה ישירה דרך האינטרנט במגוון התכנים שלה, כולל העונה החדשה של משחקי הכס, תמורת 14.99 דולר לחודש. HBO הוא אחד מערוצי הפרימיום הנחשבים ביותר בטלוויזיה האמריקאית, ועבור לקוחות רבים הוא הסיבה המרכזית לכך שהם משלמים על חבילות הכבלים והלוויין היקרות. וכעת לראשונה ניתן יהיה להתחבר אליו ישירות.
המאבק בארץ בתחילתו
כל עוד אמזון ונטפליקס לא נכנסו לישראל, האיום הגדול ביותר על HOT ו־yes מגיע משירותי טלוויזיה חדשים כמו סלקום TV. השירות של סלקום מציע אלטרנטיבה רזה מבחינת התוכן, עם מעט ערוצים והתמקדות בספריית VOD, במחיר של 99 שקל, נמוך משמעותית מ־HOT ו־yes. השירות צפוי לגייס מעל 20 אלף מנויים עד סוף החודש.
בשלב זה ב־HOT ו־yes מעדיפים עדיין להכיל את האיום ומוכנים לספוג אובדן של עשרות אלפי לקוחות לפני שהם משנים את המודל העסקי. אך ככל שהשירותים המתחרים יתפסו תאוצה, גם עליהם יגבר הלחץ לפרק את החבילות הגדולות והיקרות.
מ-yes נמסר בתגובה: "בניגוד לקנדה בישראל יש רגולטור שסובר מזה שנים כי חבילת הבסיס חייב שתיישא מאות שעות הפקות מקור, משחקי ספורט, ערוצי ילדים וחובות יקרות אחרות. כל אלו אינם מאפשרים כלל לבדוק מודלים כלכליים אחרים"