FinTech 2015
"ישראל תהיה שנייה רק לארה"ב בהיקף ההשקעות בפינטק"
סטפן טירטי, מנהל קרן השקעות הון הסיכון של ענק הבנקאות הגרמני קומרצבנק: "היקף ההשקעות בתחום רק יילך ויגדל"
"חלק מחברות הפינטק היו אגרסיביות כשהן מיצבו את עצמן כחלופה לבנקים, אבל המציאות היא אחרת. חברות הסטארט-אפ האלה צריכות את הבנקים", כך אמר היום (ג') סטפן טירטי, מנהל קומרצוונ'צרס, קרן השקעות הון הסיכון של ענק הבנקאות הגרמני קומרצבנק בוועידת הפינטק של כלכליסט שנערכת בבניין הבורסה לניירות ערך בתל אביב.
- "ההשקעות בפינטק זינקו ממיליארד דולר ב-2010 ל-6.8 מיליארד דולר ב-2014"
- "הבנקים לא יכולים להתחרות בחברות פינטק. הם חייבים לשתף איתן פעולה"
- משנה למנכ"לית לאומי: "הפינטק הוא שותף - וגם מתחרה"
"התהליך שנראה בפינטק יהיה דומה למה שאנחנו רואים בתחומים אחרים של הון סיכון, והיקף ההשקעות רק יגדל", אמר טירטי. "כמו בתחומים אחרים, ישראל תהיה שנייה רק לארה"ב מבחינת היקף ההשקעות שהיא תמשוך בפינטק. בכל פעם שאני נמצא כאן אני מופתע מחדש מהיצע הכשרון היזמי במקום הקטן יחסית הזה", שיבח טירטי את ישראל. "המצב כאן דומה לסיר לחץ, והמהירות שבה עסקים נעשים בישראל היא גדולה מאוד".
טירטי ציין שבניגוד לנקודת המבט שמוצגת לרוב בתקשורת, ענף הפינטק אינו קוטבי לענף הבנקאות ושני הענפים אינם בהכרח מתחרים זה בזה. עם זאת, טירטי ציין שחברות הפינטק "מכות בבנקים איפה שהכי כואב להם".
טירטי ציין שני תרחישים אפשריים לעתיד מערכת הבנקאות. "התרחיש האחד הוא שהבנקים יעברו לספק שירותים במחיר נמוך ויתחרו בחברות הפינטק, אם כי הם יזדקקו לתשתית טכנולוגית ותשתית תקשורת רחבה מספיק כדי לעשות זאת". לפי התרחיש האחר שציין טירטי, "הבנקים יחברו לחברות הפינטק. לבנקים יש את הבעלות על המותג ואת מערך ההפצה. לחברות הפינטק יש את הידע. הם יכולים להשתמש זה בזה".
"הבנקים והפינטק זקוקים אחד לשני"
טירטי סיפר שהתופעה של שיתוף פעולה בין חברות פינטק לבנקים בגרמניה הולכת ונהיית שכיחה. "שיתופי הפעולה עם הבנקים מקצרת את הדרך של חברות הפינטק אל הלקוחות שלהם", אמר טירטי.
מגמה נוספת שעליה סיפר טירטי היא שיתוף פעולה בין חברות פינטק לבין סגמנטים מסויימים במערכת הבנקאית. "עם כניסת פלטפורמות הלוואות העמיתית לנדינג קלאב אל השוק היא חברה ל-200 בנקים קטנים בארה"ב ויצרה איתם מוצרים פיננסיים חדשים עבור הלקוחות. התיווך היה של לנדינג קלאב אבל ההלוואות הגיעו מהבנקים הקטנים, שהגדילו בכך את יכולת התחרות שלהם מול הבנקים הגדולים", סיפר .
"הסיפור הוא לא התחרות בין הבנקים לבין חברות הפינטק. מי שמציג את זה כך מפספס חלק גדול מהסיפור", סיכם טירטי, "שני הענפים זקוקים אחד לשני והם ימצאו דרך לשתף פעולה במהירות וביעילות. כמובן שיהיו מנצחים ויהיו מפסידים בתהליך. המנצחים יהיו אלו שימצאו את הדרך לפעול יחד".