$
אינטרנט

ראיון כלכליסט

"לא חיפשנו קונה לפני אמזון, רצינו בכלל ללכת להנפקה"

מנכ"ל אנפורנה בילי הרבויה מדבר לראשונה על רכישת חברת השבבים הישראלית על ידי ענקית הקמעונאות, שמכפילה את גודלה בארץ. מייסדי החברה חששו שגיוס גדול מקרנות יערער את שליטתם אך אמזון אפשרה לשמור על עצמאות

אסף גלעד 08:4029.06.15

"אמזון עבדו איתנו כלקוח במשך זמן רב, ועם הזמן הבנו שאנחנו חולקים איתם ערכים משותפים. ידענו שרכישה על ידיהם תבטיח את העובדים שלנו ותספק לחברה עוד צמיחה זמן רב ובקצב גבוה יותר", כך אומר ל"כלכליסט" בילי (ביליץ) הרבויה, מנכ"ל חברת האלקטרוניקה הישראלית אנפורנה לאבס, בהתבטאות ראשונה מאז שעברה החברה לשליטת אמזון תמורת כ־350 מיליון דולר בסוף השנה שעברה. הרבויה מוסיף: "קרה לנו תהליך מעניין, לא חיפשנו קונה אלא רצינו ללכת להנפקה".

 

אנפורנה, המפתחת שבבים לשרתים בהתבסס על טכנולוגיה שמשלבת הנדסת רשתות ואחסון, הוקמה לפני כארבע שנים בידי חבורת היזמים יוצאי חברת השבבים האמריקאית מארוול בישראל שכוללת, מלבד הרבויה, את יו"ר אנפורנה ומייסד גלילאו לשעבר אביגדור וילינץ, נאפה בשארה ורונן בונה.

 

מה דעתך על מניית AMAZON:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

החברה פועלת בתחום החומרה, שדורש השקעת הון של עשרות מיליוני דולרים בשנה, ולכן גייסה מאז הקמתה כ־100 מיליון דולר ממשקיעים כגון קרן וואלדן וחברת השבבים הבריטית ARM, וכן משורה של משקיעים פרטיים ישראלים ובהם וילינץ עצמו וכן כמה מחבריו.

 

עם זאת הוצאות החברה היו גבוהות מדי, ואילו כמות הלקוחות הפוטנציאליים היתה מצומצמת יחסית. לכן נדרשו מייסדי החברה להשיג הון רב.

 

בחברה חששו שגיוס סכומים גדולים מקרנות עשוי לפגום בשליטה של מייסדי החברה. מנגד, אמזון הבטיחה עצמאות יחסית לחברה, שממשיכה לתפקד כיחידת רווח והפסד עצמאית. החברה נרכשה על ידי פעילות הענן של אמזון, שירות AWS, שנחשב לשירות אחסון הענן הגדול בעולם שבו משתמשים עסקים וחברות גדולים כמו Airbnb, פינטרסט, טינדר וספוטיפיי בארה"ב וגלייד, קלטורה וטאבטייל בישראל.

 

"מגייסים עוד עובדים רבים כדי לתחזק את הצמיחה"

 

כעת אנפורנה מסייעת לאמזון להתמודד עם העלויות ההולכות וגדלות של אחזקת השרתים.

 

מימין: הראל יפהר ובילי הרבויה. אמזון מתכננת להעסיק כ־200 עובדים בישראל בתוך שנה וחצי מימין: הראל יפהר ובילי הרבויה. אמזון מתכננת להעסיק כ־200 עובדים בישראל בתוך שנה וחצי צילום: קובי קנטור, אמזון

 

"עלויות ההון של חברת סטארט־אפ עצמאית שצומחת בקצב שלה הן שונות לחלוטין מהעלויות שלך, כשאתה חלק מחברה גדולה עם אמצעים לגדול מהותית ולפתח את המוצרים שאתה רוצה לפתח. יש לנו אינסוף רעיונות והמכונה שלנו, עם היכולות הכלכליות שהיו לה, לא היתה יכולה להביא אותנו לשם. היום אני יכול לומר שהחוויה של הרכישה הולכת טוב יותר ממה שציפיתי בהתחלה".

 

 

מאז רכישתה, הפכה אנפורנה למרכז הפיתוח הצפוני של אמזון בישראל במשרדים ביקנעם שבהם מועסקים כ־100 עובדים, וכן פתחה לאחרונה סניף נוסף בהוד השרון. מלבד שני אלו מפעילה אמזון בישראל גם מרכז פיתוח בבניין אקרשטיין בהרצליה. אמזון, שהשיקה את פעילותה בארץ בתחילת 2014, מתכוונת להכפיל את גודלה לכ־200 איש בתוך שנה וחצי.

 

הרבויה מספר: "הרבה חברות פועלות בדור הבא של המחשוב, אבל כל אחת מפתחת פתרון אחר. אנחנו מחברים הרבה פתרונות יחד. אנחנו עדיין מוכרים ללקוחותינו בעולם, ובין היתר מספקים פתרונות לענן של אמזון. אבל כעת מה שמיוחד הוא שיש דרישה משמעותית לאנשי פיתוח חומרה נוספים, וזה מרחיב מאוד את הפעילות של אמזון בישראל".

כעת באנפורנה מנסים למשוך מהנדסי חומרה ותוכנה ולהתחרות על עובדים מול חברות כמו אינטל, אפל וקוואלקום. "יש חברות שקיימות 40 שנה, ויש חברות כמונו שקיימות זמן קצר בלבד אבל עובדות ישירות על הענף המתפתח של הענן. העולם הולך ומעביר את המשאבים שהיו לו על גבי מחשבים לשירותים חדשניים מבוססי ענן".

 

רחפן של שירות פריים אייר של אמזון. מפותח על ידי בכירים בחברה בישראל רחפן של שירות פריים אייר של אמזון. מפותח על ידי בכירים בחברה בישראל

 

הרבויה גם מספר כי באמזון מבקשים לגייס כעת מהנדסי תוכנה משובצת חומרה ואנשי תפעול. אמזון משקיעה מיליארדים בהקמת מרכזי נתונים כדי לתמוך בכל השירותים האלה וכדי לתחזק את 11 מרכזי הנתונים שלה בעולם כיום.

 

פרויקט רחפני המשלוחים של אמזון בישראל בגדילה

 

במשרד בהרצליה מתקיימת כיום פעילות פיתוח המצלמות עבור המכשירים הניידים של אמזון. פעילות זו מבוססת על תריסר יוצאי הסטארט־אפ סייטיק, שעובדיו עברו לאמזון מברודקום אשר סגרה את פעילותה.

 

כמו כן, אמזון ישראל מחפשת להגדיל את גוף הפיתוח של שירות הענן, ומנהל פעילות הענן של אמזון בישראל הראל יפהר מספר כי באמזון בישראל מחפשים כעת מפתחים, ארכיטקטים של מערכת ותוכנה, מדעני מחקר ואנשי יישומים.

עוד מספר יפהר כי באמזון מאתרים אנשים לפעילות של "יחידות הניידות", קבוצת הפיתוח של פריים אייר - שירות הרחפנים העתידי של אמזון לביצוע משלוחים מהאוויר ועד לבית הלקוח.

 

באמזון מסרבים לשפוך אור על פעילות פריים אייר בישראל, אך ל"כלכליסט" נודע כי שירות זה מפותח על ידי בכירים של החברה בישראל הפועלים במשרדים מהרצליה עם צוות ראשוני של מהנדסים, אשר עוסקים בהיבטי התוכנה של הרחפן של אמזון.

 

את פעילות הרחפנים בארץ מנהל מנשה חסקין, מנהל פיתוח תוכנה ותיק שעבד בשנים האחרונות במרכז אמזון בסיאטל. חסקין גם ניהל את פיתוח התוכנה של מזרים המדיה המקוון של אמזון FireTV, שמאפשר לצפות בטלוויזיה בתוכני וידיאו המסופקים על ידי אמזון ושותפותיה.

 

חסקין עבר לישראל בסוף השנה שעברה כדי לנהל את קבוצת הפיתוח.

 

סגן הנשיא בפריים אייר גור קמחי הוא ישראלי שמתגורר בסיאטל ועובד באמזון מאז 2012. הוא נחשב לישראלי הבכיר בפעילות הרחפנים.

 

קמחי פועל להגדלת פעילות הרחפנים בישראל, ובאתר אמזון ניתן למצוא בחודשים האחרונים משרה לגיוס מומחי כלי תעופה ורובוטיקה לפעילות בהרצליה. קמחי מכהן כדירקטור בחברת הפיתוח הישראלית של אמזון (Amazon Development Center Tel Aviv) הפעילה בארץ מאוגוסט 2014.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x