מאקרו טכנולוגי
תשובה שגויה: טייקון הגז עושה לכם שיעור בתרבות רשת
עשרות אלפי ישראלים נפלו השבוע קורבן למתיחת רשת, במסגרתה "הבטיח" יצחק תשובה להגריל מיליוני שקלים בין כל מי שיכתוב לו Thank You בפייסבוק. המתיחות הללו זקנות כמו הרשת החברתית עצמה. למה עדיין נופלים בהן?
יצחק תשובה כנראה הופתע כשגילה שהבטיח להגריל 10 מיליון שקל בין גולשי פייסבוק שיכתבו לו "Thank You". במקרה האחרון, שהתרחש השבוע, מדובר היה במתיחה שיצאה לחלוטין משליטה.
- יד חופשית: מדוע נמאס לצרכן מהמחשוב הלביש כל כך מהר?
- GoFar: מתווה הגז, גרסת הגאדג'ט
- יס, הוט ושאר ספקיות התוכן: הגיע הזמן שתצאו מהסרט
לפני שהוסר הפוסט מהאוויר, הוא צבר כ-20 אלף שיתופים ומספר גדול עוד יותר של תגובות, רובן כוללות לא יותר מ־Thank You. הגולשים הנאיביים שכתבו את התגובות הללו נפלו באחת המתיחות הישנות והידועות ברשת.
כבר ב-1997 הסתובבו מכתבי שרשרת שהבטיחו 5,000 דולר מביל גייטס למי שיפיצו אותם הלאה. עם הפיכת פייסבוק לפופולרית החלו להופיע פוסטים שטוענים שמייסד הרשת החברתית מארק צוקרברג הבטיח לתרום סכום כסף משמעותי למטרה כלשהי (כמו טיפול לתינוק חולה סרטן), אם פוסט בנושא יגיע למיליון לייקים. גרסאות נוספות כללו הבטחה של אפל לחלק אייפונים בחינם, או עמוד פייסבוק מזויף של חברת התעופה דלתא שמבטיח טיסות ללא תשלום. בחלק מהמקרים מדובר במתיחות בלבד, ובחלק מהמקרים בתרמיות חמורות יותר.
העמוד של תשובה הוא רק גרסה מעודכנת של מתיחה זו, ומקימיו כנראה בכלל התכוונו ליצור סאטירה על מתווה הגז ולא לעבוד על אף אחד. אחרי הכל, רבים מכירים את המתיחה הזאת, והרעיון שתשובה יחלק סתם כך סכום כסף אדיר מופרך לחלוטין. אבל אז התרחש משהו לא צפוי: עשרות אלפי גולשים חשבו בדיוק כך, והודו לתשובה המזויף בתקווה שיזכו בלוטו הגז שלו. השכנוע היה כל כך עמוק, שההיענות נמשכה גם אחרי פרסומים נרחבים בכלי התקשורת שלפיהם מדובר במתיחה, וגם אחרי שמפעילי העמוד הבהירו שהוא מזויף.
למה זה קרה? כי רוב גולשי הרשת פשוט לא מכירים את תרבות הרשת. הם לא קוראים מדורי טכנולוגיה, לא יוצרים ממים ואין להם מושג מי זה באד לאק בריאן. וכשהם נתקלים בפוסט של תשובה, הם לא בטוחים שזה אמיתי, אבל גם לא יודעים בוודאות שמדובר במתיחה. ואם כל מה שצריך בשביל סיכוי פעוט לעושר זה לשתף פוסט ולהודות לגביר, אין מה להפסיד. כלומר, חוץ מלהפוך לבדיחה בעיני כמה גיקים.