מימון המונים או עוקץ המוני?
האם הגיימרים שנתנו מיליוני דולרים למפתחי המשחק סטאר סיטיזן גם יזכו לשחק בו? הפרויקט, שהוא המוצלח ביותר בהיסטוריה של קיקסטארטר בכל הנוגע לגיוס כספים, מתעכב. 1,500 מהגולשים קיבלו בחזרה את כספם
- מלך הקיקסטארטר: אפשר למכור ספינות חלל וירטואליות ב-15 מיליון דולר
- Star Citizen: כריס רוברטס ממציא מחדש את משחקי הקרב בחלל
סטאר סיטיזן, פרי מוחו של מפתח המשחקים האגדי כריס רוברטס, הוא סימולטור חלל שגייס עד היום כמעט 88 מיליון דולר בקיקסטארטר ובפלטפורמת גיוס המונים עצמאית. לשם השוואה, הפרויקט השני בגודלו בגיוס המונים הוא פבל טיים - שגויסו במסגרתו "רק" 20 מיליון דולר.
רוברטס שואף לברוא יקום וירטואלי שלם שיאכלס מיליוני שחקנים בגרפיקה שמעולם לא נראתה בתעשייה, אבל בינתיים מתקשה לעמוד בלוחות הזמנים. לא מעט מהתכנים המובטחים נדחים, בזמן שהחברה ממשיכה לגייס כספים מתומכים ישנים וחדשים, בין השאר במכירת חלליות וירטואליות בשווי מאות דולרים.
גם סמארט הוא יוצר משחקי חלל ומתחרה ותיק של רוברטס. בחודש האחרון, בשורה של מאמרים נוקבים, מבולבלים ומסורבלים, הוא תקף בחריפות את סטאר סיטיזן וטען שרוברטס פועל במרמה, בבזבזנות ובאי-שקיפות וחוטא בנפוטיזם.
סמארט לא עצר שם, ודרש מהחברה לפטר את רוברטס כמנכ"ל, למנות מבקר חיצוני, לעמוד בהתחייבויות שלה ולאפשר לכל התומכים שמעוניינים בכך לקבל בחזרה את כספם. הוא עודד את התומכים לשלוח תלונה לנציבות הסחר הפדרלי, לדרוש את כספם ולהצטרף לתביעה ייצוגית שהוא מארגן. יותר מכל מבקר סמארט את המודל העסקי של סטאר סיטיזן, שמסתמך על מכירת חלליות וירטואליות בשעה שהעיצוב התלת ממדי שלהן לא הושלם. הוא גם רמז שרוברטס הוא רמאי שמוכר מוצרים שלא קיימים תמורת מיליונים. וסמארט לא לבד, מאות גיימרים מאוכזבים הצטרפו לשורותיו.
החברה שמאחורי סטאר סיטיזן אמרה בתגובה שלמרות שהיא לא מחויבת להחזיר כספים היא החזירה את ליותר מ-1,500 איש את כספם. היא ציינה גם שהיא מנהלת את פרויקט הפיתוח השקוף בתעשייה. ואכן לחברה יש סדרות רשת שסוקרות את הפיתוח של המשחק בראיון או פרק חדש שמתפרסמים בכל יום. היא גם הבטיחה שכל הכספים שגויסו מושקעים בחזרה במשחק ושלא מעט תוכן חדש אמור להגיע לידי השחקנים עד סוף השנה. כעת נותר לראות אם עוד פעם יהיו דחיות ברגע האחרון.