$
חדשות טכנולוגיה
טכנולוגי מאקרו ראש כתבה HEADER

מאקרו טכנולוגי

מחכים להודעה: כך תעשה פייסבוק כסף מווטסאפ

אפליקציית הצ'ט בדרך למיליארד משתמשים קבועים, אבל המשקיעים עדיין ממתינים שצוקרברג ימצא את הדרך לעשות ממנה כסף. פתרון מתון יכלול שילוב חנויות מקוונות באפליקציית השיחות, פתרון רדיקלי - פיצול בסגנון גוגל

ניצן סדן 13:4410.09.15

בווטסאפ כבר מכינים את השמפניות. החברה שהקים יאן קום דיווחה השבוע על הישג לא קטן בדמות הגעה ל-900 מיליון משתמשים מדי חודש, בדרך הבטוחה למדי למיליארד משתמשים קבועים.

הדבר הופך את ווטסאפ לאפליקציית הצ'ט הפופולרית בעולם, יותר מאפליקציית פייסבוק מסנג'ר של החברה שרכשה אותה (700 מיליון משתמשים). ואולם, מעבר לחגיגות, עולות מכך שתי שאלות פשוטות וחשובות: האם מארק צוקרברג יצליח לתרגם את משתמשי ווטסאפ לכסף - וכיצד?

 

יאן קום, מייסד ווטסאפ יאן קום, מייסד ווטסאפ צילום: אי פי איי

 

הרבה גבות הורמו בפברואר 2014, עת ישבו מנכ"לי וואטסאפ ופייסבוק והחליטו לאחד כוחות. שירות הצ'ט נרכש בידי הרשת החברתית בעסקה שדומה יותר לשותפות - צוקרברג הבטיח לשלם 19 מיליארד דולר ולא לשנות את מודל הפעילות של ווטסאפ, שיתבסס על שימוש בחינם וללא פרסומות. והפרסומות, כידוע, הן מנוע ההכנסות של פייסבוק: מידע אישי נאסף על הגולשים הודות לתוכן שהם משתפים, מיקוד המודעות משתפר והמפרסמים שופכים כסף על הרשת החברתית.

 

איפה הכסף, צוקרברג? איפה הכסף, צוקרברג? צילום: בלומברג

 

פייסבוק אמנם יכולה לאסוף מידע אישי על משתמשי ווטסאפ, אבל לפחות באופן מוצהר היא לא מתכוונת לפרסם שם. בינתיים צוקרברג מבקש מהמשקיעים להתאזר בסבלנות, בעודו מחפש דרכים יצירתיות חדשות להפוך את אפליקציית הצ'ט למקור רווח זמין, שתחזיר איכשהו את ההשקעה העצומה. ואולם, המשקיעים במניות טכנולוגיה נוטים להיות הפכפכים, ובצדק: חברות הייטק רבות ביצעו בשנים האחרונות מהלכים גדולים שנראים תלושים, כמו יאהו שקנתה את טאמבלר ועוד סטארט-אפים שלא תרמו לרווחיה. משקיעים גדולים אמנם מבינים שרכישת ווטסאפ היתה מהלך אסטרטגי שנועדה למנוע מגוגל לקנות אותה, אך רוב בעלי המניות לא מסתכלים כל כך רחוק.

 

מה ישלוף הקוסם צוקרברג הפעם מכובעו?

 

צוקרברג כבר היה בעבר בסרט הזה. כשהונפקה פייסבוק, תהו המשקיעים כיצד החברה תיצור מספיק הכנסות כדי להצדיק את המחיר שדרשה עבור מנייתה, ואם לא היה בכך די, את ההנפקה רדפה חקירה בחשד להעברת מידע פנימי למשקיעים. במקרה ההוא, אחרי שהחברה קרטעה מעט בבורסה, שלף צוקרברג מכובעו את ארנב המובייל: הרשת החברתית התמקדה בפרסום באפליקציות, הדו"חות הכספיים הלכו והשתפרו והמניה זינקה.

 

בראש פייסבוק, יודעים גם המשקיעים, עומדים אנשים שיודעים לעשות כסף מהחברות שהם רוכשים. אינסטגרם, שהרשת החברתית רכשה ב-2012, כבר כוללת בתוכה עמודים לעסקים ופלטפורמת פרסום שהולכת ומתרחבת (והשבוע נחתה גם בישראל). המקרה של ווטסאפ יצריך כובע גדול בהרבה וארנב משוכלל פי כמה, אבל הוא לא חסר תקווה.

 

ווטסאפ ווטסאפ צילום: ניצן סדן

 

פייסבוק יכולה, למשל, להפוך את ווטסאפ לכסף דרך מי שלא קיבל שום הבטחה מיאן קום: ארגונים. יש כיום בשוק טכנולוגיות להעברת כספים דרך שירותי צ'ט, שפייסבוק בוחנת גם במסנג'ר (אם כי באופן מוגבל). הן מתאימות בעיקר לעסקים ומוסדות שרוצים לתת שירותים מקוונים, מתשלום חשבונות ועד רכישת סטיקרים וירטואליים (טרנד שפופולרי במיוחד במזרח הרחוק, היכן שמוכנים לשלם עבור אייקונים מצחיקים). פייסבוק צריכה להחליט איזה מודל בדיוק לאמץ, וליישם אותו בהקדם.

 

ואולם, בכך לא יסתיימו הצרות של צוקרברג. למעשה, הוא מפעיל כרגע שתי אפליקציות צ'ט שמתחרות זו בזו, כשמסנג'ר כבר מוטמעת בפייסבוק וקל יותר לבחון בה שירותים חדשים. ככל שווטסאפ תתאמץ יותר לעשות כסף כך התחרות הפנימית הזאת תגבר, וכך המשקיעים עלולים להירתע.

 

אפשרות רדיקלית יחסית לפתרון הבעיות שבהן נתקלת פייסבוק היא מהלך דומה לזה שביצעה גוגל. ענקית הרשת הקימה חברת גג בשם אלפבית, שתחתיה יישבו בנפרד גוגל, מעבדות המחקר, גוף הביוטק, חברת מוצרי הבית החכם Nest ועוד. מהלך כזה מאפשר לחברות השונות אפשרות להיסחר בבורסות בנפרד, למשל, או למכור חלק ממניותיהן, ובכל אופן להתנהל באופן עצמאי לגמרי.

 

לפייסבוק יש תשתית ארגונית שמתאימה לפיצול שכזה: לצד הרשת החברתית יש לה את אינסטגרם, את מיזם Internet.org לחיבור העולם השלישי לרשת, את חברת המציאות המדומה אוקולוס וכמובן את ווטסאפ. פיצול שכזה יוכל להרגיע את המשקיעים ואף למשוך חדשים. בינתיים צוקרברג בעיקר צריך להראות למשקיעים שיש כיוון ושיהיה בסדר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x