$
חדשות טכנולוגיה

הנהג כבר לא ישים מונה

רובוט טקסי היפנית תביא לכבישים את המוניות ללא נהג כבר בשנה הבאה. אובר צופה שהן יחסלו את המכוניות הפרטיות, וגם ליצרניות רכב כמו ניסאן ולממשלת בריטניה כבר יש תוכניות בתחום. מהפכת הרכב האוטונומי עשויה להתחיל מהמוניות, וזה טוב לכולם חוץ מלנהגים

נמרוד צוק 11:0407.10.15
החידושים הטכנולוגיים חוללו שינויים גדולים בתעשיית המוניות העולמית בשנים האחרונות, בייחוד עקב עלייתן של אפליקציות נסיעות כמו אובר וגט טקסי. ואולם אם נשפוט לפי ניסוי תחבורתי ראשון מסוגו שיחל בעוד כשנה, זוהי רק ההתחלה.

 

חברת רובוט טקסי היפנית הכריזה בחג כי לראשונה בעולם, מ־2016 ייסעו מוניות ללא נהג מתוצרתה בכבישים הפתוחים. בשלב הראשון יוצע שירות ההסעות ל־50 איש במחוז קנגאווה שמדרום לטוקיו, ויתמקד בנסיעות מבתיהם של המשתתפים בניסוי לחנויות מכולת וסופרמרקטים מקומיים. מטרת החברה היא להפוך את השירות למסחרי עד 2020, כך שיוכל לשמש את מבקרי אולימפיאדת טוקיו.

 

רובוט טקסי: תחל ב־2016 פיילוט ביפן שבו מוניות אוטונומיות ייסעו לסופרמרקטים מקומיים רובוט טקסי: תחל ב־2016 פיילוט ביפן שבו מוניות אוטונומיות ייסעו לסופרמרקטים מקומיים

 

למוניות אוטונומיות יש לא מעט יתרונות, ובעתיד הן עשויות להפוך את מקצוע נהג המונית להיסטוריה נשכחת: הן צפויות להיות יעילות וזולות יותר לתפעול, ועל כן עשויות להוריד במידה ניכרת את מספר תאונות הדרכים ואת מספר כלי הרכב ברחובות.

 

עם זאת, לפחות כרגע נהגי המוניות היפנים יכולים להישאר רגועים: הניסוי הראשון יהיה מוגבל למדי ויכלול נסיעות למרחק ממוצע של 3 ק"מ. המכוניות אמנם יפעלו באופן אוטונומי לחלוטין, כמו המכונית חסרת הנהג של גוגל, אך לפחות בשלבים הראשונים יישב בהן נציג של החברה שיוכל להשתלט על הרכב ולתפעל אותו ידנית במקרה של בעיה, או לעזור לנוסעים במקרה של תאונת דרכים.

 

אובר: שירות ההסעות הפופולרי מתכנן להחליף בעתיד את כל נהגיו במוניות שייסעו לבדן אובר: שירות ההסעות הפופולרי מתכנן להחליף בעתיד את כל נהגיו במוניות שייסעו לבדן צילום: בלומברג

 

ממשחקים לנסיעות

 

רובוט טקסי הוקמה במאי האחרון בשיתוף פעולה בין חברת האינטרנט והמשחקים היפנית DeNA ובין ZMP, סטארט־אפ הפועל מטוקיו ומפתח טכנולוגיית נהיגה עצמית לכלי רכב. הפרויקט נתמך על ידי הממשלה היפנית כחלק מיוזמה ממשלתית רחבה לקדם את תעשיית הסטארט־אפים ואת החדשנות הטכנולוגית במדינה. למרות הדימוי שלה כמתקדמת במיוחד, ברבים מהאזורים הכפריים ביפן התחבורה הציבורית אינה מפותחת, ולתושבים אין ברירה אלא להתנייד באמצעות כלי רכב פרטיים או מוניות רגילות, שמחירן בדרך כלל גבוה מאוד.

 

פג'ו־סיטרואן: צפויה להשיק ב־2018 מכונית ללא נהג המיועדת לתעשיית המוניות פג'ו־סיטרואן: צפויה להשיק ב־2018 מכונית ללא נהג המיועדת לתעשיית המוניות

 

המיזם מצטרף, במידה מסוימת, לטרנד ההולך ומתרחב במדינה של שירות לקוחות רובוטי. בטוקיו החליפו הרובוטים עובדים אנושיים במסעדה ובחנות בגדים; במלון הן־נה בנגסקי הם מחליפים חלק גדול מהצוות האנושי; והרובוט Pepper של סופטבנק המקומית אמור בין היתר לסייע ללקוחות בחנויות. עם זאת, מוניות אוטונומיות מהוות אתגר גדול בהרבה, כי המערכת הממוחשבת בהן נדרשת להתמודד עם מצבי סיכון ואי־ודאות ולהבטיח ביטחון מלא לנוסעים ולעבור תהליכים מורכבים של אישור רגולטורי.

 

רובוט טקסי נכנסת לשוק הולך ומצטופף. ביולי האחרון הרחיבה גוגל את בחינת המכונית העצמאית שלה לכבישי העיר אוסטין בטקסס, ודיווחים רבים גורסים כי גם אפל עובדת על מכונית כזאת. יצרנית המכוניות החשמליות טסלה מפתחת טכנולוגיות לנהיגה עצמית וכבר החלה להטמיע יכולת נהיגה סמי־אוטונומית בחלק מדגמיה, וגם חברות רכב מסורתיות מהן כמו אאודי משתלבות בתחום החדש. ואולם, יש סיכוי לא רע שהמהפכה לא תתחיל מהמכונית הפרטית אלא מהמונית.

 

ממשלת בריטניה: מפתחת את המכונית האוטונומית LUTZ Pathfinder כבסיס לתחבורה ציבורית עתידנית ממשלת בריטניה: מפתחת את המכונית האוטונומית LUTZ Pathfinder כבסיס לתחבורה ציבורית עתידנית

 

לאובר עשוי להיות תפקיד מפתח במעבר למוניות אוטונומיות, והחברה רואה בשינוי הזה אלמנט מרכזי באסטרטגיה העסקית שלה לטווח הרחוק. במאי האחרון הצהיר מנכ"ל החברה טראוויס קלאניק כי בעתיד יוחלפו כל נהגי החברה במוניות בעלות יכולת נהיגה עצמית, והיא כבר עובדת על פתרון בתחום עם חוקרים מאוניברסיטת קרנגי מלון.

לדברי קלאניק, "הסיבה שאנחנו גובים כיום מחיר גבוה מנוסעים היא שאתה לא משלם רק בעבור השימוש ברכב, אלא גם בעבור שכר הנהג. כאשר לא יהיה צורך לשלם את שכר הנהג, להשתמש במוניות יהיה זול יותר מלהחזיק מכונית פרטית, וכשזה יקרה נראה את תופעת כלי הרכב הפרטיים מתחילה להיעלם מהעולם". בארה"ב בלבד מעסיקה אובר כ־160 אלף נהגים, וכל אחד מהם מרוויח בין 30 ל־60 אלף דולר בשנה — עלות שנתית של יותר מ־7 מיליארד דולר.

 

לפי פירמת הייעוץ מקינזי, הצמצום בהיקף האחזקה של רכב פרטי צפוי לצמצם ב־90% את תאונות הדרכים עד 2050 וב־75% את השטחים המיועדים לחניה בארה"ב. מחקר אחר, שחיברו פורום התחבורה הבינלאומי והארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי של צרפת, צופה כי שירות מוניות אוטונומיות רחב היקף שיפעל בסביבה עירונית יצמצם את מספר כלי הרכב בדרכים לעשירית בהשוואה למצב כיום, ויפחית ב־65% את הצפיפות בכבישים בשעת העומס.

 

ניסאן: מפתחת בעזרת נאס"א מונית הניתנת לשליטה מרחוק, כפי שמפקחים על חלליות ניסאן: מפתחת בעזרת נאס"א מונית הניתנת לשליטה מרחוק, כפי שמפקחים על חלליות צילום: בלומברג

 

ומה יגידו הנהגים?

 

כמו במכוניות האוטונומיות הפרטיות, גם בשדה המוניות שחקניות מסורתיות יותר מתעשיית הרכב רוצות להשתלב בתעשייה העתידית. ניסאן מתכננת להציע שירות מוניות דומה לזה של רובוט טקסי קצת אחריה, לקראת סוף 2016, ועובדת עם נאס"א על פיילוט שמשלב כלי רכב אוטונומיים עם בקרה אנושית מרחוק. החברה כבר בנתה אב־טיפוס של מכונית מדגם ליף המצוידת במערכת נהיגה עצמית, ומפתחת עם סוכנות החלל מערכת בקרה מרחוק המתבססת על התוכנות המשמשות לשליטה בחלליות לא מאוישות, כמו הגשושיות שנשלחו למאדים.

 

פרויקטים דומים נבחנים בימים אלו בכמה מדינות נוספות. ממשלת בריטניה, בעזרת חוקרים מאוקספורד וחברת RDM גרופ, עובדת על פיתוח LUTZ Pathfinder — מונית חשמלית אוטונומית דו־מושבית, שאמנם נוסעת רק במהירות של 24 קמ"ש, אך עשויה לשמש בסיס למערך תחבורה ציבורית עתידי. בפריז מתבצע בחודשים האחרונים פיילוט למונית אוטונומית מתוצרת פיז'ו־סיטרואן, שאמורה לעלות על הכביש ב־2018.

 

מי שאינם צפויים להיות מרוצים מהשינוי, בלשון המעטה, הם כמובן נהגי המוניות, ולחלוצי המוניות האוטונומיות צפוי מאבק קשה וממושך עד שיצליחו להכניס אותן לשימוש מסחרי נרחב. על פי ניתוח שפרסם מומחה המדיניות הציבורית הטכנולוגית סם טרייסי, בארה"ב יש 4 מיליון נהגי מוניות, אוטובוסים, משלוחים, ודואר, ושכרם הכולל עומד על 148 מיליארד דולר בשנה. אם המוניות האוטונומיות אכן יצליחו להפוך את העובדים האלה למיותרים, יחולל הדבר שינויים חברתיים, תעסוקתיים וכלכליים מרחיקי לכת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x