שחר אדום: יוטיוב מכריזה מלחמה
שירות התשלום החדש של אתר שיתוף הווידאו מציב אותו כמתמודד רציני בקרב נגד נטפליקס ואמזון. חמושה בעשר הפקות מקור חדשות ובלי לאפשר לקהילת היוצרים שלה להישאר מחוץ למערכה, פלטפורמת הסטרימינג של גוגל יוצאת לקרב
- נטפליקס, מאחוריך: יוטיוב חשפה את Red, שירות תוכן פרימיום
- עליבאבא מנסה לרכוש את "יוטיוב הסיני" ב-4.6 מיליארד דולר
- דיווח: תכנים בתשלום מגיעים ליוטיוב. המחיר: 10 דולר לחודש
יוטיוב רד לא יפעל כאתר נפרד, אלא כמעין שכבה נוספת של תכנים שיהיו זמינים למנויים. תכנים אלו יהיו זמינים דרך כל הפלטפורמות הרגילות של יוטיוב — בגרסת הדפדפן השולחני והמובייל, אפליקציות המובייל המרכזיות וכן באפליקציות הייעודיות של יוטיוב שהחברה החלה להשיק לאחרונה — יוטיוב קידס ויוטיוב גיימינג.
השירות של יוטיוב, המהווה חטיבה בתוך גוגל, יושק בהמשך השבוע, בשלב זה בארצות הברית בלבד. במהלך השנה הקרובה הוא יורחב למדינות שונות אבל התמחור צפוי להשתנות: באירופה, למשל, המחיר יעמוד על 10 יורו לחודש. עדיין לא ברור אם, ומתי, יגיע השירות לארץ: אתר השירות מודיע לגולשים כי יוטיוב רד "אינו זמין עכשיו בישראל".
קטלוג התכנים הבלעדיים שיוצע למנויי השירות יכלול בין השאר 10 הפקות מקור חדשות, שיופקו על ידי יוטיוב בכיכובם של יוצרי תוכן קיימים ומצליחים שצמחו באתר — כגון הקומיקאי טובי טרנר וכן מת'יו פטריק וג'ואי גרספה הידועים כ־The Game Theorists. כך למשל, יוטיוב כבר אישרה את ההפקה של סדרת אימה שנוצרה בהשראת משחקי וידאו, שתשלב בין הגיימר המפורסם פליקס שיילברג מ־PewDiePie ובין יוצרי סדרת הטלוויזיה המופתית "המתים המהלכים".
התכנים המקוריים הראשוניים יושקו בתחילת השנה הבאה. בנוסף, יתכן ויצטרף לקטלוג מגוון של סרטים וסדרות טלוויזיה מוכרות, שכיום כבר זמינים בשירותים מתחרים כגון הולו, אמזון ונטפליקס. על פי דיווחים קודמים שלא אושרו רשמית, החברה מצויה בשלבי מו"מ או חתימת הסכים עם אולפנים וחברות טלוויזיה כמו דיסני, פוקס, NBCUniversal וטיים וורנר על שילוב חלק מהתכנים שלהן בשירות.
היוצרים יהיו שותפים במודל ההכנסות
משתמשי יוטיוב רד יהנו גם ממספר כלים חדשים שאינם זמינים לגולשים בגרסה החינמית. אחד מהכלים האלו מאפשר למשתמשים לשמור סרטונים ופלייליסטים, כך שמשתמשים יוכלו לצפות בהם מאוחר יותר גם ללא חיבור לאינטרנט. בנוסף, משתמשים יוכלו להורות לאפליקציית המובייל לעבור לפעולה ברקע, ללא וידאו, כך שיהיה ניתן להקשיב לאודיו — מתאים במיוחד לשירים וכן סרטוני הרצאות ופודקאסטים. המחיר החודשי אפילו כולל גישה לקטלוג המוזיקה המלא של שירות הסטרימינג של גוגל, All Access.
מבחינה עסקית, אם המהלך יצליח, יוטיוב רד עשוי להועיל לגוגל לשמר את יוצרי התוכן המקוריים, שהחלו לפזול לכיוונה של פייסבוק. רד יספק ליוצרי התוכן ערוץ הכנסות קבוע נוסף מלבד פרסומות. בנוסף, הדבר גם יקדם משמעותית את שירות הסטרימינג של גוגל ויהפוך אותו לאלטרנטיבה אטרקטיבית יותר. עד כה, הוא התקשה להתחרות מול אפל מיוזיק וספוטיפיי.
יוטיוב לא חשפה פרטים מדויקים על מודל חלוקת ההכנסות שלה, אבל הצהירה כי יוצרי התכנים יקבלו את "מרבית ההכנסות". בדיווח קודם של “וול סטריט ג'ורנל” דובר על נתח של 55% שיועבר אליהם ויתחלק בשיעור שוויוני בין כל היוצרים, על פי מספר הצפיות בסרטונים של כל יוצר או גוף הפקה.
חשש מחומת תשלום שתחסל את הקהילה
יוטיוב לא הותירה ברירות רבות לקהילת היוצרים שלה להישאר מחוץ למהלך: כל יוצרי התוכן הקיימים שהעלו סרטונים ליוטיוב ומייצרים הכנסות מהצגת פרסומות, יידרשו לאשר את הכללת הסרטונים שלהם גם בשירות המנויים. אם לא יסכימו לכך, תוריד יוטיוב את הסרטונים מהאתר.
המדיניות הזו כבר גרמה במהלך סוף השבוע להורדת מרבית הסרטונים מדפי היוטיוב הרשמיים של ערוץ הספורט ESPN. למרות ש־ESPN שייך לדיסני, שכבר מצויה במו"מ עם יוטיוב על הצטרפות מלאה לרד, בעיות של זכויות יוצרים מונעות מהערוץ להסכים להפצת התכנים שלו במסגרת מנוי בתשלום. הערוץ הגיב למהלך בהודעה רשמית המבהירה כי כל תכני הוידאו החינמיים שלו יהיה זמינים מעתה דרך אתרי הערוץ בלבד.
לא כל משתמשי האתר ויוצרי התוכן מתלהבים מהמודל החדש. על עצומה אחת שקוראת לבטל את השינוי חתמו כבר יותר מ־8,000 איש, ומספר יוצרי סרטונים בעלי מאות אלפי עוקבים פרסמו ציוצים זועמים. עיקר הביקורת מופנית כלפי ההתעקשות של יוטיוב לחייב את כל יוצרי התוכן להסכים שתכניהם יהיו זמינים גם למנויי רד, ואחרים טוענים כי ההפרדה בין המשתמשים החינמיים למשתמשי פרימיום והסגירה של חלק מהתכנים מאחורי חומת תשלום יהרסו את "תחושת הקהילה".
מלבד האיום בהסרת סרטונים של יוצרי התוכן שלא ירצו להצטרף לרד, צעד שהרגיז לא מעט אנשים, קהל נוסף שיוטיוב הצליחה לעצבן הם משתמשי האייפון: אלו שירכשו את המנוי מתוך אפליקציית iOS יידרשו לשלם 13 דולר לחודש. גוגל העלתה את המחיר למשתמשי האייפון, מכיוון שאפל גובה 30% עמלה על רכישות כאלו.
מלבד הצורך לשכנע אנשים לשלם על צריכת תכנים שרובם ימשיכו להיות זמינים בחינם, עומד בפני יוטיוב אתגר נוסף: השם שנבחר לשירות, "יוטיוב רד", עלול ליצור בעיה הן במיתוג והן בתוצאות החיפוש. זאת, בשל קיומו של אתר הפורנו הפופולרי RedTube.
תחמושת בתחרות על תחום המוזיקה
במקביל ליוטיוב רד, השיקה החברה אפליקציה יעודית חדשה ושלישית במספר, יוטיוב מיוזיק, המצטרפת ליוטיוב קידס ויוטיוב גיימינג. אפליקציה זו ממוקדת בצפיה בקליפים מוזיקליים ותכני מוזיקה אחרים, ותכלול מספר שינויים והתאמות לממשק על מנת להקל על האזנה לפלייליסטים.
בעוד שהאפליקציה תהיה זמינה בחינם לכל המשתמשים, המטרה העיקרית והברורה שלה היא — בדומה ליוטיוב רד — לאפשר ליוטיוב להתחרות טוב יותר מול ספוטיפיי ושאר שירותי הסטרימינג. כך למשל, משתמשים יוכלו לקבל גישה לפליילייסט אוטומטי שיופק על בסיס העדפות והטעם המוזיקלי של המשתמש, שירות דומה לזה שמציעה פנדורה.
מנויי יוטיוב רד יקבלו גישה לכלי הזה בחינם וללא פרסומות. לא ברור כיצד השירות החדש יתשלב עם שירותי הסטרימינג השונים של החברה — יוטיוב מיוזיק קי (שנמצא עדיין בבטא סגורה) וגוגל פליי All Access הוותיק יותר.