דיווח: תכנים בתשלום מגיעים ליוטיוב. המחיר: 10 דולר לחודש
החברה שבבעלות גוגל חתמה על הסכמים עם טיים וורנר, פוקס ספורטס, אן בי סי יוניברסל ומנהלת מגעים עם אולפני דיסני. המטרה: ליצור שירות סרטונים וסדרות בתשלום, שיכלול גם תוכן מקורי שתפיק יוטיוב ביחד עם מפעילי ערוצים פופולריים בה. תהיו מוכנים לשלם?
- הסיגריה הדיגיטלית: חברות ההייטק מתעלמות מנזקי ההתמכרות למסך
- גוגל גובה כסף גם על צפיות מזויפות בפרסומות שביוטיוב
- סרטון מלחמה: קרב הווידיאו בין יוטיוב לפייסבוק מתחמם
מודל חלוקת הרווחים של יוטיוב, חושף הוול סטריט ג'ורנל, יתבסס על העברת 55% מכלל ההכנסות מדמי מנוי לכל יוצרי התוכן שנצרך דרך השירות, כאלו שחתמו על הסכמים מיוחדים לצד בעלי חשבונות רגילים. ההכנסות יתחלקו ביניהם לפי היקף זמן הצפיה שכל יוצר הניב לאתר, באופן שוויוני. מודל זה גרם להתנגדות אצל חלק מחברות התוכן הגדולות, שביקשו לקבל נתח יחסי גדול יותר כתגמול על רתימת המותגים המוכרים שלהן לשירות, אבל כפי הנראה יוטיוב הצליחה לשכנע את מרביתן להיענות לתנאים.
זה אינו המהלך הראשון שגוגל מבצעת לקראת השקת שירות המנויים שמצליח לעצבן את השותפות העסקיות שלה - באפריל החברה שלחה הודעה לכלל בעלי החשבונות שמקבלים נתח מהכנסות הפרסום באתר שדרשה מהם להסכים כי התכנים יכללו גם בגרסה למנויים, תחת האיום להסיר את התכנים של מי שיסרב גם מהאתר הפתוח. לטענת יוטיוב, כ-98% מיוצרי התוכן הסכימו לדרישה.
בין כוכבי היוטיוב שעשויים להכלל ברשימה אפשר למצוא שמות כמו פליקס קיילברג, מנהל ערוץ הגיימינג PewDiePie (הכנסות משוערות של 12 מיליון דולר לשנה ו-40 מיליון מנויים), האחים SMOSH (הכנסות משוערות של 8.5 מיליון דולר לשנה) או רוסאנה פנסינו (4.8 מיליון מנויים והכנסות משוערות של 2.5 מיליון דולר לשנה), שנכללו בדירוג של עשרת יוצרי התוכן הרווחיים ביותר באתר שפורסם בפורבס בשבוע שעבר.
בשעה שהאופציה של ביטול הפרסומות תמורת מנוי בתשלום התקבלה לא הסתייגויות מיוחדות, המהלך החדש של יצירת תכנים בלעדיים וסגירתם מאחורי חומת תשלום מעלה תמיהות לא מעטות בתעשיה, מאחר והוא עומד בניגוד מהותי לתפיסת "הכל בחינם" אליה הרגילה יוטיוב את גולשיה לאורך שנים של שימוש.
נראה כי גוגל, שמתקשה להמיר את הפופולריות העצומה של האתר להכנסות משמעותיות, נחושה לבצע את השינוי. זאת, על רקע תחרות הולכת וגוברת מול פייסבוק בזירת סרטוני הגולשים מצד אחד, ורצון להציג מענה להתבססות של נטפליקס ואמזון כיצרניות תוכן מקורי משמעותי מצד שני.