אתר הטורנטים הגדול בעולם נסגר, המייסד נעצר
Kickass Torrents אתר שיתוף הטורנטים שהוקם ב-2008 נחשב לפופולרי ביותר בתחום ושוויו מוערך ב-54 מיליון דולר. מפעיל האתר, תושב קייב בשם ארטם ואולין, נעצר בפולין וארה"ב מבקשת את הסגרתו
חטפו בעיטה: רשויות החוק בארה"ב השתלטו הלילה על הדומיינים של אתר שיתוף הטורנטים הפופולרי קיקאסטורנטס (KickassTorrents, או קיקאס בקיצור) וסגרו את פעילותו. במקביל, מייסד ומפעיל האתר, תושב קייב בשם ארטם ואולין (30), נעצר בפולין לבקשת ארה"ב, שביקשה גם את הסגרתו.
- נטפליקס: ירידה חדה במספר המצטרפים, המניה נפלה ב-15% במסחר המאוחר
- האם טאמבלר משנה כיוון? רומזת על השקת פלטפורמה לשידורים חיים
- נטפליקס: "עד סוף השנה רוב התכנים שלנו בישראל יכללו כתוביות בעברית"
לפי תלונה שהוגשה לבית המשפט הפדרלי המחוזי באילינוי, ארטם מאושם בשני סעיפים של של עבירה פלילית לפי חוק זכויות היוצרים, בסעיף אחד של קשירת קשר לביצוע עבירה פלילית ובסעיף נוסף של קנונייה לביצוע הלבנת כספים.
קיקאס הוקם ב-2008 והפך במהרה לאחד מאתרי שיתוף הטורנטים הפופולריים בעולם. בשנה שעברה, אחרי שפירטביי המיתולוגי הפסיק לפעול לתקופה מוגבלת אחרי שהרשויות בשבדיה השתלטו על הדומיין שלו, הוא הפך לאתר הפופולרי בתחום ושמר על תואר זה גם לאחר שפירטביי חזר לחיים.
"ואולין מואשם בהפעלת האתר הפופולרי ביותר כיום לשיתוף קבצים לא חוקיים, ואחראי להפצה לא-חוקית של חומר מוגן בזכויות יותרים בשווי של יותר ממיליארד דולר", אמר המשנה לתובע הכללי של ארה"ב, לסלי קולדוול, בהודעה לעיתונות. "במאמץ לחמוק מרשויות החוק, ואולין השתמש לכאורה בשרתים שממוקמים במדינות שונות מסביב לעולם והחליף את הדומיינים שלו בעקבות מספר רב של תביעות אזרחיות. מעצרו בפולין מוכיח עם זאת שפושעים מקוונים יכולים לרוץ, אבל לא יכולים להתחבא מהצדק".
התובע זכארי פארדון הוסיף: "להפרת זכויות יוצרים יש מחיר גדול, ואנושי מאוד, בדמות האמנים והעסקים שפרנסתם תלויה בהמצאות יצירתיות. ואולין השתמש לכאורה באינטרנט כדי לגרום נזק נרחב לאמנים אלו".
השווי של קיקאס מוערך ב-54 מיליון דולר, ב-2013, מומחה שהעיד בפני בית משפט בבריטניה העריך שההכנסה השנתית של האתר נעה בין 12.5 מיליון ל-22.3 מיליון דולר הודות להצגת פרסומות. הוא זמין ב-28 שפות, וזוכה לפופלריות חרף העובדה שהגישה אליו חסומה במדינות כמו בריטניה, איטליה, אירלנד, דנמרק, בלגיה ומלזיה.
חלק משמעותי מהתלונה שהוגשה לבית המשפט הינו תצהיר של סוכן המשרד לביטחון המולדת, ג'רד דר-יגהייאן, שמתאר את המצוד ללכידתו של ואולין. לפי התצהיר, בנובמבר 2015, סוכן חשאי של מס הכנסה שלח כמה פניות לקיקאס וביקש מידע על אפשרות לפרסם באתר תוכנית (מזויפת) ללימודים בארה"ב. נציג האתר חזר לסוכן עם הצעה לפרסום לפי תעריך של 300 דולר ביום, ובדצבר שלח לו פרטי חשבון בנק בלטביה לצורך העברת התשלום.
במרץ 2016 העביר מס הכנסה 1,500 דולר לחשבון הבנק, כתשלום על קמפיין פרסום בן חמישה ימים, שאכן הופיע באתר הח מה-14 במרץ. המבצע החשאי נמשך כמה שבועות נוספים, במהלכם הועברו אלף דולר נוספים לחשבון בנק באסטוניה.
במסגרת החקירה זומנו פרטי חשבון הבנק בלטביה, ועלה מהם שבין אוגוסט 2015 למרץ 2016 הופקדו בו כ-28.4 מיליון יורו, כאשר נכון ל-10 במרץ היתה בחשבון יתרה של כ-14.7 אלף יורו. מרבית הסכומים הופקדו כתשלום על קמפיין פרסום, בהם 199.8 אלף יורו שהתקבלו מחברת פרסום הולנדית.
לפי התלונה, ואולין, שפעל באתר תחת הכינוי tirm, שם הוצג כבעלים, הפעיל את קיקאס באמצעות חברה בשם Cryptoneat, שנועדה להקשות על איתור זהותו. עם זאת, איתור קשר בין ואולין לאתר לא היה מסובך, שכן חלק מהדומיינים של קיקאס נרשמו על שמו ואחד אף כלל את מספר הטלפון שלו. נתונים שהתקבלו מחברת רישום האתרים גודדי אישרו שוואולין הוא זה שרכש את הדומיינים.
גם לאפל היה חלק באיתור זהותו של ואולין. במהלך החקירה גילה הסוכן שחשבון האייטיונז tirm@me.com נמצא בבעלותו של ואולין. נתונים שסיפקה ענקית הטכנולוגיה גילו שכתובת ה-IP שבה עשה ואולין שימוש על מנת לבצע רכישות באייטיונז זהה לכתובת ה-IP ממנה התחבר מפעיל עמוד הפייסבוק הרשמי של קיקאס.
בנוסף כמה תכתובות שנשלחו אל או מכתובת אימייל זו קשרו את ואולין לקיקאס, ובהן התראות אומטומיות שנשלחו ממערכות האתר על באג שונים שהתגלו ושיש לטפל בהם. במקרה אחר, עובד בקיקאס העביר לאימייל של ואולין בקשה שנשלחה מארגון הודי להסיר מקיקאס תוכן מוגן בזכויות יוצרים.
במקרה אחר שאל אחד העובדים על שיתוף הסרטים "קונג פו פנדה" ו"בדרך לחתונה עוצרים בווגאס", וציין שמשתמשים רבים מבקשים שהטורנטים שלהם יועלו לאתר. ואולין השיב שקונג פו פדנה עלה לפני שש שעות ושבדרך לחתונה עוצרים בווגאס עלה ברגע זה. כן השתשמש ואולין בחשבון אימייל זה על מנת לנהל את הפעילות הפיננסית של קיקאס.