דו"ח טכנולוגי
עד כמה חכמה הבינה המלאכותית שלנו? לא יותר מעכברוש
חוקרים מוכיחים שלמרות המיליארדים שהושקעו בתחום - כל תוכנת AI תפסיד לכל חתול ממוצע, ארגון הבריאות העולמי יוצא נגד משחקי מחשב ומסתבר שצמידי כושר למיניהם לא באמת מסייעים להורדה במשקל או לשיפור הכושר
עבדכם הנאמן מגדל שני חתולים, ווילי וצ'ארלי. צ'ארלי אוהב אוכל. לפני מספר שנים, ווילי לקה בשיניו והיה צריך לאכול רק מזון רטוב. צ'ארלי אוהב מזון רטוב, לכן הקפדתי להגן על הצלחת של ווילי. אבל לא יכולתי להיות לידה כל הזמן. צ'ארלי, שכנראה שיחק יותר מדי משחקי מלחמת העולם השניה, למד לתזמן את תנועות הפטרול שלי, וכשזיהה שאני נע חזרה אל המחשב מן הצלחת, היה מזנק אל הצלחת. הוא לא ניסה לאכול: הוא ידע שאגיע מיד. הוא השתמש בכף שלו כדי להשליך כמה שיותר אוכל אל חלקים שונים של הרצפה, וכשאני הייתי אץ אל הצלחת, היה רץ לאכול את האוכל שהשליך על הרצפה. למה אני מספר לכם את זה? כי צ'ארלי חכם יותר מכל תוכנת בינה מלאכותית.
מחקר חדש מוצא שעם כל הדיבורים על AI, היא בעיקר באזוורד: חוקרים אומרים שהתבונה המלאכותית, במצבה כרגע, מטומטמת יותר מעכברוש. בוודאי יהיו שיפורים בעתיד – יש תעשיה של מאות מיליארדים שעובדת על זה, אחרי הכל – אבל כרגע, היא לא עומדת בהבטחות.
מחשב העל ווטסון, למשל, הצליח לנצח במשחק ה-Jeopardy והביס את המיטב שהמין האנושי היה מסוגל להעמיד; אבל אלה היו רק משחקי מילים. כשווטסון ניסה את כוחו בתפקיד אחר, אבחון סרטן, הוא השיג תוצאות נמוכות בהרבה משל רופאים. נסו לשאול את סירי של אפל שאלה לא צפויה; בחלק ניכר מהמקרים היא תקרוס. רוב בני אדם יהיו מסוגלים להגיב, אולי לא מהר ולא באותה השנינות של אוסקר וויילד - אבל הם לא יגיעו למצב של מסך מוות כחול.
בהתאם, צריך לקחת את האזהרות של אלון מאסק ודומיו בערבון מוגבל מאוד. אין ספק שבעתיד הלא קרוב, מחשבים תבוניים יוכלו להפוך לסכנה לאנושות. מצד שני, יש המון סכנות לאנושות; יש שיטענו שאחת יושבת בארמון בצפון קוריאה, יש שיטענו שאחרת יושבת בבית הלבן - ושתיהן הגיעו לשם בלי סיוע של מחשוב תבוני, סתם טיפשות אנושית קלאסית. כן, צריך לעקוב בשקידה אחרי כל התפתחות בתחום, שמא תקום עלינו לכלותנו; אבל אסור לצלצל בפעמוני האזהרה מוקדם מדי. אחרי הכל, מחשב חכם באמת יוכל להשתמש באפקט ה"זאב, זאב" נגדנו.
אם נגיע לשלב הזה, אני מציע שנמרח עליו מזון רטוב ונשסה בו את צ'ארלי.
זהירות, התמכרות
ארגון הבריאות העולמי ניצל את חג המולד כדי להוציא הודעה רשמית שכנראה קיוו שם שאף אחד לא יקרא: הם מצאו שאם אתה מתמכר למשחקי מחשב, זה עשוי לשבש את חייך.
שזה, בעצם, המשמעות של התמכרות. ופה מדובר על חתיכת התמכרות: אנשים שמשחקים יותר מ-12 שעות ביממה יגלו, חוזה הארגון קדורנית, שמדובר במהלך שישפיע קשות על חייהם. בהתאם, הוא מוסיף לרשימת ההפרעות המוכרות שלו את הפרעת משחק היתר.
אין ספק שההפרעה קיימת. אנחנו יודעים על אנשים שמתו תוך כדי משחק כתוצאה מתשישות או משום שהם לא הצליחו לקרוע את עצמם מהמסך למספיק זמן כדי לאכול. היה את הזוג ההוא בדרום קוריאה ששיחק ללא הפסקה והתינוק שלו מת בגלל הזנחה. אז כן, אם אתה מגיע למצב שבו אתה משחק כל כך הרבה זמן שאתה לא מגיע לעבודה ומפטרים אותך, יש כאן בעיה ואתה בעליל צריך טיפול.
מצד שני, ארגון הבריאות העולמי לא מציין סטטיסטיקות, כך שאף שאנחנו יודעים שהתופעה קיימת, אין לנו מושג ברור על ההיקף שלה. התמכרות, צריך לומר שוב, היא תופעה אנושית רחבה. כמעט כל אדם מכור למשהו (הח"מ, למשל, מכור לקפה טוב). לאור ההיסטוריה הארוכה של היסטריה סביב משחקים וגיימינג, שלפחות במקרה אחד נגמרה במוות (זוג הורים סינים שלחו את בנם למחנה גמילה מגיימינג, שם סבל מהתעללות ותקיפה פיזית שהובילה למותו), צריך לזכור גם את זה. כמו שידעו היוונים, הכל במידה.
חוץ מ-Witcher 3, כמובן. עזבו הכל ולכו לשחק את זה. עשו זאת עכשיו. מה שיוותר מכם יודה לי.
חבר, רוצה לקנות פלסיבו?
בשנים האחרונות פרחה תופעה משונה כמעט כמו אכילת קינואה: צמידי בריאות. הגרוטאות הללו מגיעות בשלל צורות ומחירים, והן מבטיחות לך שאם רק תשים על עצמך כלי שיסתובב איתך כל הזמן, הוא יעקוב אחרי הבריאות שלך (נכון) וישפר אותה (ממש לא).
בטטת הכורסה המצויה - צורת החיים המקובלת בעידן הקפיטליזם המאוחר - מנסה מדי פעם להתנער ולומר לעצמה שהגיע הזמן להיראות כמו פוטין בפרסומת ל-Old Spice. הבעיה: בהנחה שזה בכלל אפשרי והגנים שלך לא מתפתלים עכשיו על הרצפה בעוויתות צחוק - היא שזה מצריך המון, המון עבודה. אם היית מסוגל לכל כך הרבה עבודה, כנראה שלא היית בטטת כורסה מלכתחילה.
אז אנשים עושים את הדבר המתבקש: קונים את הגרוטאה ואז שמים אותה במקום שבו היא לא תפריע למהלך החיים התקין שלהם. מכירים את כל מכונות ההליכה האלה שאנשים קנו ואחר כך העבירו למחסן? אז זה מה שקרה לצמידי הבריאות. שליש מהקונים שלהם נוטשים אותם אחרי חצי שנה, ומחצית נוטשים אותם סופית בשלב כלשהו.
זה צפוי ולא כל כך מזיק ליצרנים שלהן. אחרי הכל, כל הרעיון של תרבות הצריכה הוא שתקנה דברים שאתה לא צריך ולא תשתמש בהם. כאן מגיעה בעיה רצינית יותר: מחקר חדש, שעקב אחרי אנשים שהשתמשו בצמידים הללו במשך שנה ברציפות, מצא שהם לא יותר בריאים מאנשים אחרים ולמעשה, הסיכוי של מישהו להוריד במשקל בלי הצמיד גבוה יותר. האנשים שעונדים את הצמידים, גילה המחקר, לא פעילים יותר מאנשים שלא משתמשים בהם.
אולי זה נובע מכך שאנשים שלא עונדים את הצמידים מרגישים רע עם עצמם והם לא יכולים להסתכל על המרפק ולומר שהכל יהיה בסדר, יש להם מודד בריאות אישי. בתעשיה מנסים עכשיו לומר שהם שיפרו את המכשירים ושהם מחזיקים הרבה יותר זמן. צאו להליכה בשכונה, זה כנראה יותר מועיל.
קצרצרים
1. הדיקטטורה הגדולה בעולם, זו של המפלגה הקומוניסטית הסינית, ממשיכה לצמצם את מרחב המחשבה והביטוי של נתיניה. בשלוש השנים האחרונות, סגרה המפלגה יותר מ-13,000 אתרים. המאבק הסיני נגד חופש הרשת התחיל לפני חמש שנים, עם עלייתו של שי ג'ינפינג וכתוצאה ישירה של האביב הערבי. המפלגה נחרדה מהתוצאות האפשריות של החופש היחסי ברשת שהתקיים קודם לכן, והתחילה לצמצם אותו בכל כוחה. החדשות הרעות: על פי הסקרים הנערכים (שלא ברור מה התוקף שלהם בדיקטטורה), 90% מהסינים תומכים בפעולות הממשלה ומאמינים שמטרתן היא למנוע מהם פגיעה ברשת. כך נראים הדברים במקום שבו השליט שולט בתקשורת והמונים זועמים מתכנסים כנגד מי שמעז לצאת נגד הקו הממשלתי.
2. שר הכלכלה הרוסי, אנטון סילואנוב, אמר אתמול (ב') שמבחינתה של רוסיה העיסוק במטבעות קריפטו צריך להיות נחלתם של מקצוענים בלבד, ולא של הקהל הרחב. רוסיה עוסקת מאז אוקטובר בנסיונות לברר איך היא מתכוונת לבצע רגולציה של מטבעות הקריפטו. כמובן, הרעיון שרק אנשי מקצוע (ברוסיה, הם במידה ניכרת תחת השפעה של הקרמלין) יוכלו לסחור בביטקוין יוצא נגד עצם הרעיון הבסיסי של המטבע, אבל ככה זה. בהתחשב בכך שרוב הביטקוין גם כך מוחזק בסין, המטבע העלק-ליברטריאני עשוי לשרת עריצות כלשהי.
3. מימדיו של מבצע ההונאה הרוסי בבחירות 2016 ממשיכים להיחשף: כעת מדווחים בארה"ב שמפעל הטרולים הרוסי שתל כמה עיתונאים לא-קיימים במערכות של כלי תקשורת מקוונים בארה"ב, והם השתמשו בטורים שהועמדו לרשותם כדי לקדם את המטרה הרוסית של זריעת תעמולה ששימשה נגד טראמפ. שתילת העיתונאים הבלתי קיימים היתה קלה: כלי התקשורת האמורים הללו פשוט לא ביקשו לראיין פרונטלית את הכותב. בבית הלבן, שהוא המרוויח העיקרי מהקמפיין הזה, חלוקות הדעות בשאלה איך להגיב על החבלה הרוסית בבחירות. בינתיים, מתקרבות להן הבחירות לקונגרס ב-2018. אם לא תהיה תגובה אמריקאית ניכרת, פוטין לא יראה שום סיכון בהמשך ההתקפות הללו.
4. בידיעה רוסית אחרונה להיום, פוטין דווקא נערך לאפשרות של התקפת נגד על הבחירות ברוסיה. יהיו כאלה בקרוב, פוטין ובתי המשפט המאולפים שלו כבר פסלו את המועמד של האופוזיציה, ואתמול (ב') אמר פוטין שרוסיה תעקוב אחרי "מספר חברות" (שיעול, פייסבוק, גוגל, טוויטר, שיעול) כדי לבחון האם הן מתערבות בפוליטיקה המקומית. בחודש שעבר חוקק פוטין חוק שמאפשר לו להכריז על גופי תקשורת זרים כעל "סוכנים זרים", וזאת לאחר שהמודיעין האמריקאי הגדיר את RT וספוטניק כגופי תעמולה, לא גופי תקשורת. יהיה מעניין.