פייסבוק "מתנצלת" על הניסוי הפסיכולוגי שעשתה עליכם
כשלושה חודשים לאחר שנחשף המחקר שערכה הרשת החברתית, במסגרתו הציגה פוסטים מדכאים או משמחים בכוונה ל-700 אלף משתמשים ללא הסכמתם, מודה החברה בטעותה. ואולם, אין בכוונתה להפסיק עם הניסויים
15:0805.10.14
ביוני האחרון נחשף ניסוי פסיכולוגי
שערכה פייסבוק במהלך 2012 על כ-700 אלף משתמשים במטרה לבדוק כיצד משפיעים רגשות של חברים המובעים בפוסטים ברשת החברתית על המצב הרגשי של הנבדקים שנחשפו אליהם. היתה רק בעיה אחת עם הניסוי, שזיכתה את פייסבוק בגל תגובות זועמות: החברה לא טרחה לקבל את אישורם של המשתתפים או אפילו לידע אותם.
חודשים אחרי הסערה הציבורית, החליטה פייסבוק שהיא בכל זאת חייבת התייחסות כלשהי למי שנפגע מהתנהלותה - ובסוף השבוע פרסמה הצהרה לפיה היתה צריכה לנהוג אחרת והודעה כי הגדירה כללים חדשים לביצוע של מחקרים דומים בעתיד. החברה, עם זאת, לא התנצלה באופן ברור על איסוף המידע ללא ידיעת המשתמשים והמניפולציות שביצעה עליהם כחלק מהמחקר.
קראו עוד בכלכליסט:
- דוקטור פייסבוק: קח שני לייקים והתקשר אלי בבוקר
- האיחוד האירופי אישר עסקת פייסבוק-ווטסאפ: "לא פוגעת בתחרות"
- הפרויקט הבא של פייסבוק: קבוצות תמיכה מקוונות לחולים
פייסבוק מתנצלת? לא בדיוק צילום: שאטרסטוק
בפוסט שפרסם מייק שרופפר, מנהל הטכנולוגיה הראשי בחברה, כתב: "אנו מחויבים לביצוע מחקרים כדי לשפר את פייסבוק, אבל אנחנו רוצים לבצע זאת באופן האחראי ביותר. לא היינו מוכנים לתגובות והביקורת שקיבלנו עם פרסום המחקר ולקחנו אותן לתשומת לבנו. היינו צריכים לשקול דרכים לא-נסיוניות לביצוע המחקר, לתת לקבוצה רחבה יותר של אנשים בכירים יותר לבחון אותו וכאשר פרסמנו את המחקר, נכשלנו בנסיון להסביר באופן ברור למה ואיך ביצענו אותו", הוא כתב. "אנו רוצים לבצע את המחקרים הללו באופן שמכבד את האמון שאתם נותנים בנו מעצם השימוש היומיומי שלכם בפייסבוק".
הכללים החדשים שמפעילה החברה קובעים, בין היתר, שמחקרים שמתייחסים לקבוצות אוכלוסיה מסוימות או לתכנים בעלי אופי אישי במיוחד, או כאלו שכרוכים בשיתוף פעולה עם גורמים באקדמיה, יעברו תהליך בחינה מדוקדק יותר לפני שיזכו לאישור והקמת אתר שמרכז את כל המחקרים שנעשים בחברה.
המחקרים הבאים של פייסבוק: תשתיות ובינה מלאכותית
על הדרך חשף שרופפר כמה מנושאי המחקר העיקריים שפייסבוק מתעניינת בהם: תשתיות מחשוב, חוויית משתמש, בינה מלאכותית וענפי מדע הקשורים בסוציולוגיה. "אנו מבצעים את המחקרים הללו כדי להבין מה עלינו לבנות ואיך לבנות זאת היטב, במטרה לשפר את המוצרים והשירותים שאנו מספקים", כתב.
במסגרת המחקר, שנעשה בעקבות שורת מחקרים אחרים מ-2011 שהראו כי צפיה בפוסטים חיוביים של חברים גורמת למשתמשי הרשת החברתית לרגשות שליליים, שינתה פייסבוק את שיעור הפוסטים החיוביים והשליליים בניוזפיד של הנחקרים, במהלך שבוע אחד בינואר 2012, כך שהוא יציג מספר חריג של פוסטים מאחד משני הסוגים, ואז בדקה את אופי הפוסטים שפרסם כל אחד מהנבדקים בעקבות שינוי הפיד. החברה פרסמה את תוצאות הניסוי בכתב העת היוקרתי Proceedings of the National Academy of Sciences, וחטפה בעקבות הפרסום ביקורת חריפה משורה של בלוגרים וכלי תקשורת.