מכות בהייטק: היזמים בארץ זועמים על אמזון, שגונבת את עובדיהם
מייסד חברת למונייד זעם בפוסט שפרסם על אמזון, שמנסה לגייס את עובדיו למרות שהוא משלם לה. יזמים בולטים, משקיעים ועובדי חברות טכנולוגיה הגיבו בכעס אף הם - וחלקם סיפרו שעזבו את שירותי אמזון בשל התנהלותה
פוסט בפייסבוק שפרסם שי וינינגר, מייסד ונשיא למונייד, הביא שורה של יזמים ישראלים מובילים לצאת נגד נגד חברת אמזון, בטענה שענקית האמריקאית מנסה לקחת להם עובדים באופן עקבי; חלקם אף איימו שיינטשו את שירותי החברה בשל כך; אחרים העידו שכבר נטשו.
- "לקמעונאים בישראל יש תנאי פתיחה טובים להתחרות עם אמזון"
- הפלישה של אמזון: אלקסה מגיעה למחשבי ווינדוס 10
- הרמקולים החכמים של אמזון: להיט המכירות הגדול של סוף השנה
בפוסט, שזכה לעשרות תגובות, שאל ויניגנר את ורנר ווגל, הטכנולוג הבכיר של אמזון, האם ענקית הטכנולוגיה האמריקאית מנסה לגנוב את עובדיו לשורותיה. למונייד, שחקנית בולטת בתחום טכנולוגיות הביטוח, גייסה לאחרונה 120 מיליון דולר בהובלת סופטבנק. היא מעסיקה מהנדסי דאטה וחוקרים בתחום, שאחראים לפיתוח מערכותיה.
פוגל ענה שאינו מכיר את הפרטים, אך שלדעתו מדובר בחברת השמה שעובדת עבור אמזון ומנסה להשיג את העובדים, ולא אמזון עצמה. פוגל הוסיף שלא יהיה אפקטיבי לקחת עובדים מלקוחות של אמזון.
וינינגר הרחיב בפוסט ואמר שהוא מודאג מאוד מהתנהגות של אמזון משתי סיבות - קיומית ואתית; הוא הביע בפוסט חשש רב מפני ההשלכות על קיומה של תעשיית ההייטק המקומית: "כאשר כוח חדש מציע משכורות הגדולות פי 3 מהמקובל בתעשיה קטנה כמו שלנו יכול להיות הרסני. אני בטוח שהמהלך שלהם עוד יילמד במשך שנים רבות כאשר יסתכלו במבט לאחור על תעשיית ההייטק המקומית. אני חושש שהרבה חברות סטארט-אפ צעירות לא יוכלו לעמוד מול התנאים האלה והן יחשבו היטב היכן להקים את החברה שלהם בעתיד", כתב. מהבחינה האתית, טען וינינגר שאמזון עושה מעשה פסול כשהיא מציעה משכורות עתק לאותם אנשים שאיתם היא רוצה לעשות עסקים.
הפוסט של ויניגנר זכה לתגובות של יזמים בולטים באקוסיסטם המקומית, שסובלים אף הם מניסיונות יירוט העובדים מצד אמזון: ליעד אגמון, מנכ"ל ומייסד דינמיק יילד, טען שהוא משלם לאמזון 2 מיליון דולר בשנה, והחברה לא מתביישת לקחת לו עובדים באגרסיביות. בשל כך, כתב, הוא שוקל לעזוב את הענן של אמזון לטובת הענן של גוגל. אגמון הוסיף שלאמזון יש אחריות מלאה גם על סוכנויות ההשמה שלה.
אייל גורה, ממייסדי זברה מדיקל ומשקיע מוביל בפני עצמו, כתב שהחליט לנטוש את שירותי אמזון בתגובה להתנהלותה. לדבריו, ישנה עוד לפחות חברה אחת שמשלמת לאמזון מיליון דולר בחודש - וסובלת ממהלכי השגת העובדים שלה.
אמיר קוניגסברג, מייסד טוויגל הצטרף אף הוא לזועמים: לדבריו, אמזון מנסה להניח יד על עובדיו מזה זמן רב, אך אנשי טוויגל יודעים היטב שהדשא של השכן אינו ירוק יותר. רועי טיגר, בכיר בפייסבוק, כתב שאמזון לא יכולה להימנע מלפנות לעובדים שהם גם לקוחות שלה כי מרבית החברות בעולם לקוחות שלה; בתגובה חריפה, אמר לו אגמון שיש הבדל בין לגייס עובדים לבין פניה אישית לכל עובד במטרה להוציאו מהחברה.
מה מחפשת אמזון בחברות הסטארט-אפ?
אמזון מרחיבה את פעילותה בישראל: באוקטובר האחרון הכריזה אמזון על הקמת קבוצת פיתוח חדשה בארץ, שתתמקד בפיתוח של אלקסה שופינג. המרכז אמור להעסיק 100 עובדים בשני מרכזים בחיפה ותל אביב. הקבוצה מפתחת את הטכנולגיה שהיא הליבה של אלקסה ומתכוונת להתמקד בבעיות המתמקדות בשפה ובדיבור וחיפוש מדויק יותר. בנוסף שכרה החברה את אייל איטח ויואל מארק. איטח, בכיר במיקרוסופט ינהל את הקבוצה החדשה ויסייע לחברה לפתח יכולות של קניה באמצעות קול וחיפוש ויואל מארק, בכירה לשעבר ביאהו וגוגל, תכהן כסגנית נשיא בינלאומית למחקר ותהיה אחראית על המדענים בארץ ובעולם.
גם בתחום הנדל"ן היתה החברה פעילה מאוד בישראל ובשנה האחרונה שכרה 11 קומות במגדלי שרונה בתל אביב בשטח כולל של 12 אלף מ"ר, שם צפוי להתבצע חלק משמעותי מפיתוח אלקסה שופינג. בנוסף לקומות ששכרה במגדלי שרונה, שכרה 300 חניות ברחבי הארץ. כמו כן, החברה שכרה גם את כל פרויקט מת"ם-ים בחיפה, בשטח כולל של 25 אלף מ"ר. אמזון שכרה את המתחם לתקופה של חמש שנים, והצפי הוא שהחברה תאכלס אותו בסוף 2018.
אמזון משחקת משחק כפול ומסוכן עם חברות הסטארט-אפ הישראליות; מצד אחד מציעה להם הצעות קוסמות להתארח בענן שלהם אבל מצד שני מתנפלת באגרסיביות על עובדיהן.
אמזון יודעת היטב שהחברות החדשניות הללו - זברה מדיקל, דינמיק יילד ואחרות - מעסיקות את מיטב המוחות בתעשיה - מדעני דאטה, אלגוריתמאים ומומחים לבינה מלאכותית, שמחפשים לרוב לעבוד בסביבה חדשנית וצעירה. לאמזון קשה להגדיר עצמה כחברת סטארט-אפ חדשנית אבל היא בהחלט יכולה להציע להם משרה קוסמת ומשכורות עתק, במסגרת שהיא מובילה עולמית בחדשנותה בקרב ענקיות ההייטק.
המצב הזה הפך לבלתי נסבל עבור יזמים רבים; הם משלמים לה הון, בעוד פעולות גיוס העובדים שלה מחלישות את החברות שלהם. המצב הזה מניח יזמים ישראלים רבים בין הפטיש לסדן, ומכאן עולה זעקתם.