מנהלת בריטיש איירוויס ישראל יוצאת לקרב: "אלחם על נתח השוק שלנו ואוריד מחירים"
סניף בריטיש איירווייס בארץ מתמודד עם הצפיפות בקו ללונדון ועם הקיצוצים בחברה העולמית. האם הקו לת"א יצומצם? בראיון ל"כלכליסט" מודה המנהלת יעל קטן שאינה יודעת
בחודש מאי השנה נפל דבר בפעילות חברות התעופה הזרות בנתב"ג: bmi, חברת התעופה הבריטית שנכנסה לפעילות בישראל במרץ 2008, עקפה בנתח השוק שלה את האחות הגדולה מנמל התעופה הית'רו שבלונדון, בריטיש איירווייס, שהחלה לטוס לישראל ב־1931.
וכך, מי שבימיה הטובים היתה אחת מחברות התעופה הזרות הדומיננטיות שפועלות בישראל, ובשנים מסוימות אף עמדה בראש הרשימה - נאלצת כעת להתמודד עם תחרות צפופה מאוד בקו לונדון־תל אביב. זאת, בצד השפעות המשבר הכלכלי, שהציבו את בריטיש איירווייס, חברת התעופה השלישית בגודלה באירופה, בראש הכותרות, שבהחלט אינן אופטימיות.
בסוף השבוע פרסמה החברה הודעה שלפיה כ־7,000 עובדיה ברחבי העולם, מתוך כ־40 אלף עובדים, נענו לקריאות ההנהלה "להירתם למאמץ ההבראה" של מי שסיימה את שנת הכספים של 2008 בהפסד של 401 מיליון ליש"ט לפני מס - ולוותר על שכרם, בדרך של יציאה לחופשה ללא תשלום או מעבר לחצי משרה.
"נושא הקיצוץ בשכר התחיל כבר בספטמבר 2008", מסבירה המנהלת המסחרית של בריטיש איירווייס בישראל, יעל קטן. לדבריה: "30% מההנהלה הבכירה עזבה אז את החברה, שעברה רה־ארגון. מנכ"ל החברה ווילי וולש אמר שבמקום לפטר אנשים נוספים ובמקום לרדת לארבעה ימי עבודה בשבוע, נראה מה אפשר לעשות באופן וולונטרי. אז בשבוע שעבר פורסם על היענות חלק מהעובדים, וזהו בעצם כל הסיפור".
בנוגע לוויתור על שכר גם מצד עובדי הסניף הישראלי של בריטיש, קטן אינה מוכנה לתת תשובה ברורה, ומסתפקת ב"גם אני וגם הצוות שלי נרתמים לצעדי ההתייעלות הנמרצים של החברה".
"בסך הכל עשו מזה מהומה רבה על לא דבר", היא ממשיכה בנושא הורדת השכר, "ולמה בריטיש קיבלה את הזבנג הרציני? כי זו חברת התעופה היחידה שבאה ואומרת, 'חבר'ה, יש בעיה, המלך הוא עירום', וחבל שעל זה חטפנו. יש עוד חברות שעושות את זה, אנחנו היחידים שמדברים על זה בגלוי".
האם ישנו חשש כלשהו לצמצום הקו שלכם לישראל?
"קשה לי לומר. ההיצע בקווים מתל אביב ללונדון ולחוף המזרחי בארה"ב גדל באופן ניכר בשנה האחרונה, זו אחת הסיבות שביטלנו את התדירות השבועית ה־15 שלנו בקו ללונדון. יש יותר מדי היצע, ופחות מדי ביקוש. אני אלחם על נתח השוק שלנו, יש לנו לקוחות שאוהבים את המוצר ואת השירות שלנו, ואני אמשיך להוריד מחירים אם צריך - אבל האם יהיה שינוי בקו? אני לא יודעת".
האם המשבר של החברה בנציגות בגרמניה או בברזיל זהה למשבר של בריטיש בישראל?
"כולם מתמודדים עם המשבר הכלכלי, אנו גם מתמודדים עם תוספת התחרות והיצע גדול כל כך בקווים".
את מנהלת את הסניף בארץ מ־2003. זכורה לך תקופה קשה כזאת לחברה?
"לא, אני לא זוכרת משבר כזה. עברנו הרבה משברים בענף התעופה, את 11 בספטמבר, שתי מלחמות מפרץ, מגיפת הסארס ועליית מחירי הדלק בשנה שעברה, אבל אני לא זוכרת דבר כזה".