הכונס יתערב יותר בהסדרי נושים
כונס הנכסים עו"ד שלמה שחר הנחה את נציגיו להשתתף באסיפות נושים. זאת בעקבות המלצת העליון שנציגי הכונס יחליפו את הנאמנים בניהול האסיפות
כונס הנכסים הרשמי, עו"ד שלמה שחר, העביר לאחרונה הנחיה לנציגי הכנ"ר במחוזות השונים, שלפיה נציג של אגף הכונס הרשמי יהיה נוכח בכל כינוס אסיפת נושים העוסק בהגעה להסדר נושים בעקבות הליכי חדלות פירעון - כך נודע ל"כלכליסט". ההנחיה ניתנה בעקבות פסק דין של ביהמ"ש העליון מיוני 2010, שבו כתב השופט אשר גרוניס כי ראוי שנציג הכונס הרשמי יהיה נוכח באסיפות נושים, וכי ייתכן אף שעליו לנהל את האסיפות, במקום שינהל אותן הנאמן אשר מתמנה מטעם בית המשפט.
"התחום האפור"
עו"ד שחר אמר בתגובה ל"כלכליסט" כי אכן הוציא את ההנחיה "בעקבות ההחלטה של השופט גרוניס. יכול להיות שזה משהו שייתן קצת יותר פיקוח ומעורבות שלנו". שחר הוסיף כי עד כה היה הנושא מצוי בתחום אפור: "על פי הדין, הכנ"ר אינו צד בכל הנוגע להקפאות הליכים והסדרים. התקנות קובעות שאם בית המשפט מצא לנכון, הוא יכול לזמן את הכנ"ר. בפועל בית המשפט תמיד רוצה שהכנ"ר יהיה נוכח. גרוניס הלך צעד נוסף ואני מברך אותו על כך".
פסק הדין שכתב גרוניס, על דעתם של השופטים אליעזר ריבלין וניל הנדל, עסק בערעור שהגישו נושים של חברה, שהסדר נושים בעניינה אושר בנובמבר 2008 בבית המשפט המחוזי בירושלים. הנושים טענו כי ההסדר, המתייחס לחברת ויקטוריה מפ רווד ולחברת ויטאל לבניה הנדסה ופיתוח, מקפח את הנושים הבלתי מובטחים, משום שהוא קובע להם החזר של 25% בלבד, מחובות בהיקף של יותר מ־21 מיליון שקל.
שופטי בית המשפט העליון דחו את הערעור משום שחלפה יותר משנה מאז אושר ההסדר ומדובר ב"מעשה עשוי", מה עוד שהמערערים לא פנו בשלב ראשון בבקשה לעיכוב ביצוע הסדר הנושים. השופט גרוניס הוסיף בפסק הדין כי במהלך הערעור התברר שאסיפות הנושים נוהלו על ידי הנאמן שמינה בית המשפט לחברה חדלת הפירעון, וכי באסיפות שבהן גובש הסדר הנושים לא נכח נציג של כונס הנכסים הרשמי. לבית המשפט נמסר כי זוהי הפרקטיקה הנוהגת גם במקרים אחרים.
"צורך להפעיל פיקוח"
פסק הדין מזכיר כי לפי ההסדר החוקי הקיים, הנאמן שממנה בית המשפט אמור אמנם להיות יושב הראש באסיפות נושים, אך "על הכונס הרשמי לדאוג לשמירתו של האינטרס הציבורי, לפקח על הנעשה ולסייע בידי בית המשפט. בעניין צווי הקפאה והסדרי נושים קיים צורך מובהק ונוסף להפעיל פיקוח, עקב העובדה שזהותו של הנאמן עשויה להיקבע, למעשה, על ידי החברה החייבת, וביתר דיוק - על ידי מנהליה.
"לפיכך", כתב גרוניס, "ראוי שבתי המשפט הדנים בהקפאת הליכים ובסדרי נושים, וכן כונס הנכסים הרשמי, ישקלו העניין וידאגו לכך שאסיפות נושים לעניין הסדר של חברה עם נושיה בעקבות הקפאת הליכים תנוהלנה על ידי אדם מטעם הכונס הרשמי, וכי לכל הפחות שתהא נוכחות של איש מאנשיו.
"דומה שטוב יעשו בתי המשפט הדנים בעניינים אלה אם ימנו לצורך ניהול אסיפות הנושים את הכונס הרשמי".