האם יש פתרון בקופסה?
ומה המשחק "מתיישבי קאטאן" יכול ללמד אותנו
רוצה להידמות למארק צוקרברג? רוצה לקבל החלטות לגבי ההתנחלויות? הנה הזדמנות של שניים במחיר של אחד: משחק הלוח הנקרא "מתיישבי קאטאן" (Settlers of Catan). המשחק הושק ב־1995, זכה מאז בשלל פרסים ובשנה האחרונה זוכה לפופולריות מיוחדת. הוא מספק הזדמנות להשתעשע ברעיון ההתיישבות ולדאוג למשמעויותיה, לעשות זאת עם אבק כוכבים ולתרגל כישורים אסטרטגיים ועסקיים. ב"מתיישבי קאטאן" השחקנים אוספים משאבים, מתנחלים בטריטוריות חדשות ובונים כבישים, כפרים וערים בדרכם לניצחון. וכמו בכל משחקי האסטרטגיה, מרתק לראות איך הדמיון מתכתב עם המציאות ואיך המשל מתקרב אל הנמשל. ובשונה ממרבית משחקי האסטרטגיה, זהו משחק מאתגר, מדויק ומלמד, ויש בו מסרים פוליטיים חדים שנגלים למי - ורק למי - שמוכן לפקוח את עיניו.
"מתיישבי קאטאן" הוא יורש מודרני למשחק "מונופול", שחוגג בימים אלה יום הולדת 75. מונופול הוא מההצלחות הגדולות בתולדות עסקי הפנאי. בעליו, חברת הסברו, מכרה כ־300 מיליון עותקים של גרסתו האנגלית, ועוד מאות מיליונים נמכרו ממהדורותיו ברחבי העולם. במשך השנים יוצרו גם הרבה חיקויים למונופול, ובהם המשחק "ריכוז" שנמכר בישראל בעבר.
מונופול יצא ונהפך ללהיט בשנות השלושים, בעיצומו של השפל הגדול בארצות הברית. מאז מיוחסת לו אידאולוגיית הקפיטליזם. אחרי הכל, מטרתו לצבור נכסים במהירות ובאמצעות עושק שיטתי של היריבים. מונופול חשף מאות מיליוני ילדים למושגים כלכליים כגון תקציב, משכנתה ופשיטת רגל, ונתן להם הזדמנות ראשונה להתנהגות כלכלית לא אחראית, כניסה לחובות ורכישת מה שאינך יכול להרשות לעצמך.
פחות ידועה העובדה שכוונת מפתחי מונופול היתה הפוכה, וכי הוא נוצר כניסיון לבקר את הקפיטליזם, להראות את משחק הסכום־אפס שבכלכלת ההון ולהציג את הרשעות שבשווקים. מצחיק.
הצלחת "מתיישבי קאטאן" משחזרת את ההיסטוריה של "מונופול". אף על פי שהוא צעיר יחסית, גם הוא תורגם כבר ל־30 שפות ומכר כבר עשרות מיליוני עותקים. לאחר כניסתו לשוק האמריקאי הוא נהפך השנה למוביל בקטגוריית משחקי האסטרטגיה בקופסה. הוא רב־מכר באתרי מכירות כגון אמזון ובחנויות משחקים, ודורג כמשחק השנה גם בגרמניה מכורתו וגם בארצות הברית. באחרונה יצאה מהדורתו הרביעית. יש לו גרסאות דיגיטליות למחשב ול־Xbox, וכמו במונופול, מתפתחות לו גרסאות מקומיות שמותאמות לקהלי יעד שונים.
"הוושינגטון פוסט" דיווח השבוע ש"מתיישבי קאטאן" הולך ונהפך לעיסוק הפנאי החביב על מתכנתים בעמק הסיליקון, ומדיח מהמקום הראשון את הגולף. בעיתון נכתב כי המשחק חביב במיוחד על מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק, שמעביר את זמנו הפנוי בכיבוש אדמות קאטאן עם בת זוגו. נראה שמשהו במריבה על טריטוריות, בהתרחבות אינסופית, במשאים ומתנים ובאינטריגות שלא נגמרות מלהיב את יושבי עמק הסיליקון.
כאן בישראל יש אילי נדל"ן, חלוצים ומתנחלים, ומעניין לראות כיצד הוא מתאר את מה שממלא את ימינו. לפי "מתיישבי קאטאן", שאלת ההתנחלות היא שאלה אסטרטגית טהורה. בשונה ממונופול, במשחק הזה אין רגעים של שמחה לאיד, וכל הישג טריטוריאלי, גם אם הגיע מידי אלת המזל, מצטרף לחישובים אסטרטגיים ארוכי טווח. הניצחון במשחק הזה לעולם אינו סופי, והתבוסה לעולם אינה ניצחת. קצת כמו בחיים. כמו בשיר ההוא על החכה, הדיג והדגים, גם במשחק הזה בשני הקצוות רוצים לחיות. נאלצים להתפשר, ומגלים שאף על פי שמדובר במשחק לוח דו־ממדי, יש בו מקום גדול לפתרונות יצירתיים.
עם הזמן נדע אם אפשר לתרגם את משל המתיישבים באי הדמיוני קאטאן לחיינו, או שמא המשחק, ומסריו, יזכו לאותו הגורל של מונופול.