$
בארץ

כצפוי: מדד מרץ עלה ב-0.2%; האינפלציה הצפויה חורגת מהיעד ועומדת על 3.8%

לפי נתוני הלמ"ס, האינפלציה בפועל עומדת על 4.3% ומגמת האינפלציה בארבעת חודשים האחרונים - 5.7%; המדד הושפע בעיקר מעליות במחירי הדלק (2.5%) והדיור (0.6%) ומירידות במחירי הירקות (7.6%) והפירות (4.2%)

אמנון אטד 14:0015.04.11

מדד חודש מרץ עלה כצפוי ב-0.2%, כך נמסר היום (ו') מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-4.3% והיא חורגת מיעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). גם האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים גבוהה מהיעד ומסתכמת ברמה של 3.8% - הרמה הגבוהה ביותר מאז החליטה הממשלה על יעד האינפלציה הנוכחי בתחילת שנת 2003. מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים גבוהה הרבה יותר ומסתכמת ב-5.7%.

 

מדד החודש שעבר הושפע בעיקר מעליות בסעיפי התצרוכת הבאים: שירותי דיור בבעלות הדיירים (0.6%), דלק ושמנים לרכב (2.5%), הבראה ונופש (3.3%), עריכת מסיבות ואירועים (2.2%) ובשר, עופות ודגים (0.5%). עליות מחירים אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות עונתיות בסעיפי הירקות והפירות וההלבשה וההנעלה. מחירי הפירות הטריים ירדו ב- 4.2% ואילו במחירי הירקות הטריים נרשמה ירידה ממוצעת של 7.6%.

 

 

לאחר העלאות הריבית הרצופות שביצע בשלושת החודשים האחרונים, בשיעור מצטבר חד-יחסית של 1%, צפוי נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר לקחת בסוף החודש פסק זמן מההעלאות ולהשאיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, ברמה של 3%. זאת למרות העובדה שגם האינפלציה בפועל וגם האינפלציה הצפויה חורגות כאמור מהיעד שקבעה הממשלה.

 

הסיבה להימנעותו הצפויה של פישר מהעלאת ריבית נוספת היא חששו של הנגיד מהשפעת המהלך על שער החליפין. העלאת הריבית האחרונה, בשיעור של 0.5%, חיזקה מאוד את השקל, ופישר חושש שהעלאת ריבית נוספת תחליש עוד יותר את הדולר ואת היורו, דבר שיפגע ביצואנים, ודרכם גם בכלל הפעילות במשק.

 

"הודעת הריבית הבאה צפויה לכלול צעדים ממוקדי דיור"

 

מבנק מזרחי טפחות נמסר בתגובה לעליית המדד: "להערכתנו ההכרעה על ריבית מאי תתקבל סמוך למועד ההכרזה, בכפוף להתפתחויות בשער החליפין עד אז. הסיכויים להעלאת ריבית, או להותרתה ללא שינוי, נראים כעת מאוזנים. אולם, לנוכח הרכב המדד, הסיכוי לכך שהודעת הריבית הבאה תכלול הפעם צעדים ממוקדי דיור ומשכנתאות גדל מאוד. אם כך יהיה, ייתכן שהריבית לא תעלה הפעם".

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש ברוקראז': "מדד המחירים של חודש מרץ תאם אמנם את הציפיות, אך הוא חידד את הבעיות הקיימות בתחום האינפלציה ובראשן המשך העליות במחירי הדירות. מחירי הדירות עלו בחודש ינואר ב 1.7%, ובחצי שנה האחרונה העלייה המצטברת כבר הגיעה ל-15%. להבדיל מהדיווחים של משרד האוצר על הרגיעה בשוק הדיור, בנתונים של הלשכה המרכזית אין לכך רמז. מחירי הדירות העולים בקצב כה גבוה, מצטרפים אל הנתון שהתפרסם אתמול לגבי גידול של 17% בכמות המשכנתאות בחודש מרץ ומציבים בפני בנק ישראל אתגר רציני שדורש טיפול באמצעות כלים כבדים יותר מאלו שהופעלו עד עתה. גם סעיף הדיור במדד שמשקף מחירי השכירות המשיך לצמוח בקצב של 0.5%. לאור המדד שהתפרסם, בנק ישראל צפוי לנקוט בצעדים נקודתיים מחמירים לריסון מחירי הדירות בהחלטת הריבית הקרובה, אך גם עלייה נוספת בריבית בשיעור של 0.25% הינה אפשרות סבירה".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, אמר כי "מבחינת תוואי האינפלציה אנחנו עדיין נמצאים מעל תחום יעד הממשלה ולכן בנק ישראל יוכל החודש לשבת על הגדר. הירידה בערכו של הדולר ממתנת את הלחצים האינפלציוניים. בנק ישראל כנראה מכין לנו מהלך משולב על מנת לבלום את הספקולנטים בזירת המט"ח, העלאת ריבית תבוא רק לאחר פעולה כזו שתגביל את היחלשותו של הדולר מול השקל, למרות הגידול הצפוי בפער הריביות של השקל לבין סל המטבעות".

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מסר כי "מדד מרץ עמד בתחזיות, ומכאן שלבנק ישראל יש מרווח נשימה שיכול לאפשר לו להותיר את הריבית על כנה ולשמור את העלאות הריבית הבאות לחודשים הבאים. אנו מעריכים כי המדדים של חודש אפריל וחודש מאי יציגו עלייה מצטברת של 1.3% - עלייה שתוביל את בנק ישראל להעלות שוב את הריבית, שאנו מעריכים שתגיע עד סוף 2011, לאחר 4 העלאות ריבית צפויות, ל-4%".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x