בלעדי ל"כלכליסט" - לשכת עוה"ד: להעלות את דמי החבר ב־20%
לפי טיוטה חדשה יגדל תקציב הלשכה באופן חסר תקדים ל־73 מיליון שקל, בעיקר באמצעות הגדלת תשלומי החברים. האופוזיציה, שהכינה את הטיוטה, צפויה להצליח להעביר אותה בזכות הרוב שלה במועצת הלשכה
הזינוק במספרם של עורכי הדין בישראל מוביל לגידול מסחרר בתקציב השנתי של לשכת עורכי הדין, המורכב ברובו מדמי החבר שמשלמים עורכי הדין - אך לא מספק כנראה את הלשכה שרוצה לחלוש על עוד כסף. באורח חסר תקדים גיבשה בימים האחרונים ועדת הכספים בלשכה, הנשלטת על ידי האופוזיציה שבראשה עומד ראש הלשכה הקודם יורי גיא־רון, הצעת תקציב לשנת 2012 המזניקה את תקציב הלשכה בלא פחות מ־25% — מ־58 מיליון שקל תקציב שנת 2011 לסכום עתק של 73 מיליון שקל לשנה הבאה.
המקור הכספי העיקרי לגידול בתקציב הוא החלטה להעלות את דמי החבר, שאותם מחויבים כלל עורכי הדין בישראל לשלם כתנאי לעיסוק במקצוע. לפי ההצעה דמי החבר יעלו ב־20%, כך שעורכי דין בעלי ותק של יותר מחמש שנים יחויבו מעתה לשלם 1,355 שקל במקום 1,130 שקל בשנה שעברה.
סכום זה תקף רק למי שימהרו לשלם את דמי החבר עד אמצע ינואר, ומפגרים בתשלום ייאלצו לשלם 1,560 שקל. עורכי דין בעלי ותק של פחות מחמש שנים ישלמו גם הם 20% יותר מבשנה שעברה. העלאת דמי החבר תשלשל לקופת הלשכה 55.5 מיליון שקל שהם 12 מיליון שקל יותר מבשנה שעברה (43.5 מיליון שקל), ויחד עם ניצול של כספי רזרבה, תמומן העלייה הדרמטית בתקציב.
האופוזיציה בלשכה מחזיקה ברוב במועצה הארצית בלשכה ולכן היא יכולה להעביר את הצעת התקציב. זאת למרות התנגדותו הנחרצת של ראש הלשכה החדש עו"ד דורון ברזילי, שנבחר רק לפני חצי שנה, אך בפועל תלוי בחסדיה של האופוזיציה שבכוחה לקבוע אילו תקציבים יעמדו לרשותו ולאילו מטרות הוא יוכל להשתמש בהם.
"זו לא העת להעלות את דמי החבר"
חוסר האונים של עו"ד ברזילי, מי שאמור להנהיג את הלשכה וליישם את מדיניותו באמצעות שליטה בתקציב, בא לידי ביטוי במכתב שהוא צפוי לשגר הבוקר לכל 49 אלף עורכי הדין בישראל, ובו הוא מביע את מחאתו מול מה שמתחולל בלשכה. במכתב טוען ברזילי כי "ועדת הכספים, ממחנה ראש הלשכה הקודם, עו"ד גיא־רון, מנסה להעלות את דמי החבר ב־20%, ואני מתנגד לכך התנגדות נמרצת".
ברזילי כותב כי לטעמו אין צורך בהעלאת דמי חבר, "במיוחד בעת הזו, שבה מסתמנת האטה כלכלית ורבים מהחברים מתמודדים עם מציאות כלכלית לא פשוטה... ראש הלשכה הקודם זוכה כרגע לרוב, ולכן יש חשש ממשי שעלייה זו בדמי החבר עלולה להיכנס לתוקף".
ערב הבחירות לראשות הלשכה, ביוני 2011, התחייב ברזילי כי אם ייבחר - הוא יפעל להורדת דמי החבר שהפכו עם הגידול המהיר במספר עורכי הדין לנטל מכביד במיוחד.
אלא שלמרות חוסר האונים שמשדר ברזילי, גורם בלשכה המקורב לגיא־רון אמר ל"כלכליסט" כי ברזילי הוא זה שאשם בגידול בתקציב הלשכה. לפי הטענה, ועדת הכספים בראשות עו"ד משה וינברג המשתייך למחנה גיא־רון, פנתה לברזילי והציעה לו להסכים לקצץ בצורה משמעותית בתקציב הוועד המרכזי, כדי לממן תוספות תקציביות אחרות. אך ברזילי סירב, ולכן, לטענתם, לא היה מנוס מהעלאת דמי החבר. עם זאת, הגורם לא היה מוכן להסביר מדוע ומכוח מה נדרשת הסכמת ברזילי להפחתה בתקציב הוועד המרכזי, בה בעת שהסכמתו לא התבקשה ואינה נדרשת לכל שלל השינויים האחרים שנערכו בתקציב, לרבות ההחלטה להגדיל את דמי החבר.
מחזקים את המחוזות ומשפילים את ברזילי
עיון בהצעת התקציב מעלה כי הגידול בתקציב מיועד לממן שלוש מטרות עיקריות: חלוקת 8 מיליון שקל נוספים לחמשת המחוזות השונים, כך שהם ייהנו מ־30 מיליון שקל במקום 22 מיליון שקל בשנת 2011; הקמת בניין חדש ללשכה בנצרת בעלות של 6.5 מיליון שקל; וכן הקמת מערך חדש, שלא היה קיים עד כה, בעלות של 480 אלף שקל, כמנגנון ליו"ר המועצה הארצית עו"ד צבי פירון שנמנה עם מחנה האופוזיציה לברזילי.
חלק מהסעיפים בהצעת התקציב נראים על פניהם כמיועדים לעקוץ ואולי אף להשפיל את ברזילי. כך למשל, בעוד שלעו"ד אביטל אוזן, ששימשה כעוזרת האישית של ראש הלשכה הקודם גיא־רון, הוקצה שכר של 350 אלף שקל בשנה (יותר מ־25 אלף שקל בחודש), הרי שהעוזרת האישית של ברזילי תיאלץ להסתפק רק ב־210 אלף שקל בשנה (17.5 אלף שקל בחודש).
נוסף על כך, בעוד שברזילי יסתפק בעובדת אחת בלבד בשכר, הרי שראש המועצה פירון שזוכה כעת לראשונה למערך עובדים בתשלום, יוכל להעסיק עובד במשרה מלאה ועוד עובד בחצי משרה בעלות של 280 אלף שקל, וכן יקבל 200 אלף שקל לצורכי ייעוץ משפטי והוצאות משרדיות.
עדיין לא ברור מי יאייש את משרת עוזרת יו"ר המועצה — לישיבות המועצה האחרונות התייצבה עו"ד אוזן, העוזרת לשעבר של גיא־רון, שהוצגה על ידי פירון כמי ש"עוזרת לו", אך זאת בשלב זה לפחות ללא תשלום.
מקור בלשכה אמר ל"כלכליסט" כי "עו"ד עמוס ון אמדן שכיהן כיו"ר מועצה הסתדר מצוין עם כוח האדם שעמד לרשותו, שהם סמנכ"ל הלשכה ועובדת נוספת שנותנים שירות מצוין ליו"ר המועצה. אין שום צורך בכוח אדם נוסף למועצה, ונוצר הרושם שיש פה ניסיון לסדר עוד משרות בתשלום".
עקיצה נוספת כלפי ברזילי נמצאת כנראה בעובדה שתקציב הנסיעות לחו"ל בסך 80 אלף שקל שעמד לרשות גיא־רון, יעמוד מעתה על 50 אלף שקל בלבד.
"טירוף מערכות מושחת"
עו"ד ון אמדן, שכיהן כיו"ר המועצה הארצית בלשכה עד לפני זמן קצר, אמר בסוף השבוע ל"כלכליסט": "הצעת התקציב היא טירוף מערכות, אבסורדית ומושחתת. מתקבל הרושם שהתקציב מבוסס בחלקים ניכרים ממנו על שיקולים זרים, שיקולי נקם בראש הלשכה הנבחר, לעתים שיקולי אתנן פוליטי בוטה והכל תוך ביזוי רצון הבוחר. זהו תקציב מושחת".
בפברואר 2009 פרסם "כלכליסט" תחקיר על הגידול המסחרר בתקציב לשכת עורכי הדין כתוצאה מהגידול במספרם של עורכי הדין, ובחן לאן בדיוק הולכים מיליוני השקלים הנוספים המצטברים בתקציב הלשכה, ומדוע הלשכה אינה מפחיתה את דמי החבר והנטל על חבריה באין צורך ממשי בסכומי העתק.
במועד פרסום התחקיר עמד תקציב הלשכה על 52 מיליון שקל, יותר מפי שניים לעומת התקציב שבע שנים קודם לכן, ב־2002, שעמד אז על 24 מיליון שקל בלבד. הצעת התקציב הנוכחית בהיקף של 73 מיליון שקל מביאה למעשה למצב שבו בתוך עשר שנים גדל תקציב הלשכה ביותר מפי שלושה.
כבר ב־1999 קרא מבקר המדינה דאז, אליעזר גולדברג, ללשכה לבחון את הכבדתם של דמי החבר על עורכי הדין ו"לבחון מחדש מהו התעריף הסביר לגביית דמי חבר".
בפועל, תקציב הלשכה וגובה דמי החבר הם בין התחומים היחידים הנתונים לשיקול דעתה של הלשכה ואין עליהם כל פיקוח חיצוני. כך למשל, כדי לשנות את מערך ההסמכה ולהקשות את תנאי הכניסה למקצוע של עורכי דין חדשים, נדרשת הלשכה לאישור הכנסת ושר המשפטים, ולכן רוב החלטותיה טרם יושמו עד כה.