נמאס מהבוס? כך תהפכו לעצמאים
מה כדאי לבדוק לפני שיוצאים להרפתקה ופותחים עסק חדש, איך מקטינים את הסיכויים לכישלון - ומה קורה עם המסים והפנסיה. מדריך
האם אתם שכירים ונמאס לכם לראות את הבוס נהנה מהרווחים בעוד אתם מרוויחים משכורת ממוצעת, או שאתם בני 45 פלוס ומרגישים ששוק העבודה סגור בפניכם או שסתם בוער בעצמותיכם להיות בעלי עסק? לפני שיוצאים להרפתקה של פתיחת עסק עצמאי, כדאי לשאול כמה שאלות.
1. האם המוצר או השירות שלכם טוב? אנשים מתאהבים במוצר או בשירות שלהם או "מאמינים שיש להם אפל חדש ביד", אומרת חוה ניסנבוים, יועצת עסקית, מנהלת אתר גולדה, כאשר לרוב אין זה המקרה. לכן, היא ממליצה לעשות פיילוט ולנסות את המוצר או השירות בקנה מידה קטן. לדבריה, "כדי לבחון את הביקוש להרצאה מסוימת של לקוחה שלי, שלחתי אותה לאתרי קופונים במטרה לבחון את תגובתם. הם הרי עושים שיקולים כלכליים בבחינת פרסום של מוצר וגם יודעים כמה אנשים מתעניינים בנושא ההרצאה".
"אני מציעה לפני פתיחת עסק להתייעץ עם מומחים בתחום כדי שישאלו אתכם שאלות נוקבות מקדימות לגבי הצלחת הרעיון או המוצר שאתם בונים", היא מסבירה. בנוסף, היא ממליצה להתייעץ עם בעלי עסקים שפונים לקהל יעד דומה או שיש להם מוצר משלים לשלכם. "אם המתחרים לא יהיו מעוניינים לשוחח עמכם עקבו אחרי הפעילות שלהם באינטרנט ומחוצה לו. תבחנו איך הם מדברים לקהל שלהם, באילו ערוצי הפצה משקיעים כספים וכד'", היא מסבירה.
כמו כן, כדאי שיהיה לכם רקע מקצועי מתאים בעסק החדש. "טעות נפוצה בעסקים היא לחשוב 'אני אסתדר, אמצא אנשים שיעשו בשבילי את העבודה'. יש הרבה תחומים שנראים טוב מבחוץ ומי שבפנים, ומכיר את העניינים מקרוב ויודע את הסיכונים", אומר הנרי ביטון, מנכ"ל מט"י גליל מערבי.
2. האם יש לכם תכונות אופי של בעלי עסקים מצליחים? יש מומחים שמאמינים שכל אחד יכול להתפרנס מעסק עצמאי אבל לא כל אחד יהיה ביל גייטס. התכונה הכי חשובה להצלחה לדעת ביטון היא יכולת לראות את המציאות ולהיות מעשי. "יצחק תשובה, לב לבייב, רמי לוי, כולם לא סיימו תיכון אבל יש להם את היכולת להתמודד עם מציאות לא באנליזות וניתוחים אקדמיים אלא בתשובות. היכולת לזהות בצורה פרקטית את הצרכים, היכולות והתחרות", הוא אומר.
תכונה נוספת שמאפיינת בעלי עסקים מצליחים היא ההתמדה. המצליחים הם ממוקדים. הם יכולים לשמור על מיקוד ולהתמיד בכך בדרך לפריצה העסקית. הם עקביים בעשייה שלהם ולא מתחילים בכיוון חדש, גם אם עולים להם רעיונות חדשים.
כמו כן, בעלי עסקים מצליחים רואים את המטרות ארוכות הטווח אך גם את הפרטים הקטנים. "הם עסוקים בפרטים אבל לא שוכחים לרגע להרים את הראש ולשאול כל הזמן: לאן כל זה הולך? מה המטרה של פעולה כזו או אחרת? כשהם עומדים בפני החלטה עסקית הם בוחנים את תרומתה לעתיד, לבניית העסק. הקמת עסק אורכת כשלוש שנים, אם בעל העסק מסתכל רק על ההווה הוא יתעייף די מהר כי הוא לא רואה את האור בקצה המנהרה", אומרת ניסנבוים.
3. האם אתם יכולים להתמודד עם חוסר ודאות בהכנסות וברווחים? ביזמות יש סיכון ואי יציבות בהכנסות בניגוד לשכיר. זהו חלק מהמשחק. חלק מהעסקים נכשלים ומפסידים כסף ויש כאלה שמפסידים הרבה ונשארים עם חובות. עם זאת, אפשר להיעזר באנשי מקצוע ולנהל את הסיכונים.
אחד הכלים שמסייעים לניהול הסיכונים הוא הכנת מבנה עלויות שיתאר את כל ההוצאות לתפעול העסק. יצירה של ערך ללקוח, שימור לקוחות, יצירת תזרים מזומנים – כולם יוצרים עלויות. אפשר לחשב הוצאות אלו לפני הקמת העסק, לאחר שמנסחים מהן הפעילויות העיקריות ומי הם השותפים הטבעיים שלו.
4. האם זה בוער בעצמותיכם? היתרון הגדול שיש בעסק משלך הוא הגשמה עצמית ברמה גבוהה יותר. כמו כן, ניתן לשפר את רמת ההכנסה ולהביא לידי ביטוי את הכישרון שלכם. לפעמים שכירים עשויים לא להתפתח מבחינה מקצועית במקום מסוים אבל בתור עצמאים הם יפרחו.
עצמאים רבים פועלים באיזור התשוקות וההתלהבות שלהם, אומרת ניסנבוים. "מחקרים מלמדים כי ההתאמה בין אדם לעיסוקו קובעת את מידת ההצלחה שלו. בשונה מעסקים טובים, עסקים מציינים עשו את הדברים שמסעירים ומלהיבים את בעל העסק, דברים שבנפשו", היא מסבירה.
מלבד הגשמה עצמית, הקמת עסק עצמאי יכולה להיות אלטרנטיבה טובה ואפילו יחידה לאנשים שאין להם השכלה פורמאלית, בעלי מוגבלויות או אילוצים. למשל אנשים בני 45 פלוס שהתייאשו מחיפושי עבודה, או נשים שאינן יכולות לצאת לעבוד מחוץ לבית, יכולים למצוא מקום לפרנסה ואף ביטוי עצמי בעסק עצמאי.
5. האם אתם מוכנים ורוצים להיות גם מנהלים? בעלי עסק רבים רוצים לעבוד בעיסוק שלהם והם לא לוקחים בחשבון שלהיות בעל עסק זו אופרציה שלמה של ניהול, שיווק, הצבת יעדים וכד'. לא לכל אחד זה מתאים. יש הרבה שרוצים לעסוק במקצוע שלהם אבל שיכתיבו להם מה לעשות בכל חודש או שבוע, יגדירו להם יעדים ויתנו להם הוראות מדויקות, והם טובים מאוד בביצוען וזקוקים למסגרת.
6. האם אתם מוכנים לשרת לקוחות? אם אתם חושבים שתיפטרו מהבוס – תחשבו שוב. אל תקימו עסק כי נמאס לכם להיות שכירים והבוס מציק. צריך להקים עסק כשיש לכם מוצר או שירות טוב לעשות, פיתרון ללקוח – זו הסיבה האמיתית להקים עסק. הרבה שכירים חושבים שכשהם יהיו עצמאים אף אחד לא יגיד להם מה לעשות וזאת לא המציאות. בעל עסק משרת לקוחות וההכנסות שלו תלויות ביחסיו עם הלקוחות. הוא צריך להיות אדיב ולקבל את טענות הלקוחות גם כשהם מתנהגים בצורה לא נאותה ואפילו נבזית. בראש מעייניו של בעל העסק - עומד העסק, והוא לא עושה מה שהוא רוצה, הוא עושה מה שצריך לטובת העסק.
7. מה תהיה העלות? הרבה עסקים דורשים השקעה כספית גדולה לשם פתיחתם. "טעות נפוצה היא הערכת השקעות להקמת העסק והרצתו בחסר, בתת מימון", אומר ביטון. הוא ממליץ לא לנסות להתכנס לסכום צנוע, אלא להגזים ולהכניס מספיק כסף בהתחלה. צריך לעשות בדיקות שוק, בדיקות של חסמים ובדיקות של מימון. בסוף הליך ייעוץ ניתן להגיד ליזם "זה סכום ההשקעות שצריך לגייס, מקורות המימון הם כאלו, והרווח הגולמי יהיה כזה. אתה צריך למכור לדוגמא 100 יחידות בחודש וכך תרוויח", אומר ביטון. עם זאת, הוא מדגיש, היועץ לא אומר לך אם לפתוח עסק או לא, ההחלטה היא שלך, הכסף שתרוויח או יפסיד יהיה שלך ולא של היועץ.
רו"ח אלעד אזולאי המייעץ לעצמאים ממליץ לפני פתיחת עסק להקדיש שעה לפגישה עם בעל מקצוע, רואה חשבון או יועץ מס ולדון בבדיקת התוכנית העסקית הראשונית, בהכרה והתנהלות מול רשויות המס וכן בהוראות ניהול הספרים לפי העסק שלך.
8. האם אתם מוכנים לקחת אחריות להצלחת העסק? לעצמאים אין הנחות, העסק קם ונופל על התנהלות. "כשאתה עצמאי, התנהלות לא נכונה, יעילה ונבונה קשורה קשר חזק להצלחת העסק. עובד שכיר ייהנה מ'ימי חסד' ובארגונים מסוימים גם ימשיך להיות מועסק ומתוגמל", אומרת ניסנבוים. הצד השני של המטבע הוא שלבעל עסק יש יכולת רבה יותר להגדיל את הרווחים. יש עסקים שמרוויחים יותר משכיר, ויש כאלו שחולמים להגיע לרמת ההכנסה הממוצעת של שכירים. עם זאת, יכולת ההשפעה של בעל עסק על הרווחים רבה משל שכיר. בעלי עסקים יכולים להשקיע יותר בשיווק, למשל, לפעול להגדלת העסק, הגדלת בסיס הלקוחות וכד' ובכך להשפיע על הרווחים.
9. האם אתם מוכנים לוותר על החופש שלכם? (לפחות בהתחלה) לכאורה, עצמאי יכול לצאת לחופשה בכל זמן אבל קרוב לוודאי שהמחשבות על העסק לא יניחו לו. עצמאים צריכים לחשוב כל הזמן כיצד להשאיר את העסק רלוונטי, לא להישאר מאחור וכיצד לשווק ולחדש את העסק.
בנוסף, קשה מאוד לעצמאים לקחת חופש מכיוון שלרוב העסק נסוב סביבם ולא יכול לפעול כשהם אינם. עם זאת יש עצמאים שדואגים למודל עסקי שמתאים גם למועדי חופשה כך שהעסק ממשיך להכניס כספים גם בהיעדרם. יש כאלו שבונים מודל ריטיינר (תשלום חודשי קבוע), יש כאלו שעובדים יותר לפני או אחרי החופשה ולאחרים יש זכיינים, שותפים או מחליפים שמפרישים עמלות עבור הפניות.
10. מה יהיה כשרוצים לצאת לפנסיה? רוב בעלי העסקים לא חוסכים לפנסיה, מכיוון שהם משתמשים בכל המשאבים לעסק. המלכוד הוא כפול, מצד אחד כאשר העסק נמצא בתקופה בה צריך להשקיע את כל הכספים הפנויים בבניית העסק אז האילוץ לחסוך לפנסיה עלול לפגוע בעסק. מצד שני, גם ההיפך הוא נכון, עצמאים שמכניסים הכנסה גבוהה במיוחד אינם מרגישים צורך להבטיח את הטווח הרחוק.
זאת כמובן, לעומת שכירים, אשר רואים את ההפרשות לפנסיה כנתון ואשר המעסיק מחויב לפי חוק להפריש בכל חודש כספים לפנסיה.