$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": ההסתדרות הסכימה לדון בשינוי התשלום עבור שעות נוספות

ארגון העובדים צפוי לשלוח נציג לוועדה לשינוי חוק שעות עבודה ומנוחה לאחר שמשרד התמ"ת העניק לו זכות וטו על ההמלצות. חברי הוועדה, למעט ההסתדרות, רוצים בשינוי החוק הקיים כדי להקנות יותר גמישות למעסיקים בתשלום שעות נוספות

מיקי פלד 06:5519.08.12

משרד התמ"ת הגיע להסכמה עם ההסתדרות על הפעלת הוועדה לבחינה מחודשת של חוק שעות עבודה ומנוחה, כך נודע ל"כלכליסט". אמנם כבר חלפו כמעט חודשיים מאז פנה משרד התמ"ת להסתדרות ולארגוני המעסיקים כדי שייקחו חלק בוועדה, אך היא טרם התכנסה בשל חילוקי דעות קשים בין הגורמים על תפקודה ועל יישום המלצותיה. כעת נודע כי ההסתדרות צפויה לשלוח נציג משלה לוועדה - צעד שממנו נמנעה עד כה - ולכן כבר בשבועות הקרובים תחל הוועדה לפעול כך שבתחילת 2013 היא עתידה להגיש את המלצותיה לשינוי אופן חישוב ימי העבודה והשעות הנוספות במשק.

 

ההסתדרות הסכימה לפעילות הוועדה רק לאחר שבשבוע שעבר הסכים משרד התמ"ת שכל המלצה של הוועדה תיעשה רק בהסכמת ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים - המייצגת את רוב המעסיקים במשק. הסכמה זו של משרד התמ"ת אמנם מעניקה ליו"ר ההסתדרות עופר עיני ולנשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים צביקה אורן זכות וטו על ההצעות שיעלו נציגי הממשלה בוועדה, משרדי התמ"ת, האוצר והמשפטים, אך, אם וכאשר ההמלצות יבשילו להצעת חוק ממשלתית, ההסתדרות והמעסיקים לא יתנגדו לה במהלך הדיונים בכנסת.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", לפני כחודשיים מינה מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי ועדה שתדון בשינוי חוק שעות עבודה ומנוחה בראשותו של בכיר לשעבר במשרד, אלי פז. לפז ניסיון קודם בוועדה עם ההסתדרות והמעסיקים לאחר שב־2009 הוא עמד בראש הצוות לגיבוש החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה. החוק נכנס לאחרונה לתוקף וניסוחו הראשוני נעשה בהסכמת כל הצדדים, מה שאפשר גם את חקיקתו.

 

שרון קדמי. מינה ועדה שרון קדמי. מינה ועדה צילום: מיקי אלון

 

אין זה סוד שלמעט ההסתדרות, חברי הוועדה הנוכחית מעוניינים לשנות את חוק שעות עבודה ומנוחה שנחקק ב־1951 ושנחשב לחוק מיושן שאינו מתאים לצרכיו של שוק העבודה של המאה ה־21. בעיקר הדברים אמורים לגבי מגזר ההייטק. לפי החוק הקיים, החישוב של שעות העבודה הוא יומי, כלומר לאחר תשע שעות עבודה ביום המעסיק מחויב לשלם שכר גבוה יותר על כל שעת עבודה נוספת. צו ממשלתי משנת 2000 הוסיף מגבלה שבועית, שלפיה על כל שעה נוספת מעבר ל־43 שעות עבודה בשבוע על המעסיק לשלם שכר גבוה יותר לשעה.

 

אלא שבעלי חברות ההייטק היו רוצים לשנות את בסיס החישוב מיומי ושבועי לחודשי - כך ששעת עבודה תיחשב כשעה נוספת רק אם היא השעה ה־187 בחודש, ולא השעה העשירית ביום העבודה. כך למשל ייתכן מצב שבו עובד יעבוד ארבע שעות ביום אחד ו־12 שעות ביום אחר בלי שהמעסיק יצטרך לשלם לו שכר עבור שעות נוספות.

 

הוועדה גם תדון במתן אפשרות לתעשיינים להעסיק עובדים במשמרות לילה פעם בשבועיים, במקום פעם בשלושה שבועות כפי שמותר כיום.

 

בהסתדרות אישרו את קיום ההסכמות עם משרד התמ"ת. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x