הנושים של טייבה אמרו לא לתספורת של עו"ד אבנר כהן
תבוסה מהדהדת לנאמן של עיריית טייבה: אחרי חמש שנים ושכר טרחה של 14 מיליון שקל - 91% מהנושים דחו את ההסדר
נראה שאפילו עו"ד אבנר כהן הנאמן של עיריית טייבה לא העלה על דעתו שהסדר הנושים שגיבש בתום חמש שנים תמימות יסתיים בתבוסה כה מהדהדת ומביכה. כהן, שמונה ב־2007 להפעיל ולנהל את עיריית טייבה, שקרסה עקב חובות של מאות מיליוני שקלים, וגבה עד כה תמורת פועלו סכום עצום של 14.1 מיליון שקל כשכר טרחה - הודיע לפני חודשיים לבית המשפט כי סוף סוף עלה בידיו לגבש הסדר נושים שיכלול תספורת קצוצה של 76% לנושים הרגילים, שאמורים היו לקבל באיחור ניכר פחות מרבע מחוב הקרן כלפיהם ללא ריבית או הצמדה.
- כונס בחפציבה יוכל לקבל פי 6 מהסכום המותר לפי התקנות
- ההסדר של אבנר כהן: בעלי החוב של טייבה יקבלו תספורת של 76%
- הנושים יספגו תספורת קצוצה של 76%, הנאמן ירוויח 14 מיליון שקל
לנושים הרגילים, שהחוב שאישר להם כהן עמד על 77 מיליון שקל, הוצע לחלוק יחדיו ב־18 מיליון שקל בלבד. ביום ראשון השבוע נערכו אסיפות הנושים שכללו אבטחה פרטית נרחבת, בניסיון למנוע מהומות של נושים זועמים שינסו לסכל את ההצבעה. בפועל, הבעיה המרכזית היתה שהנושים פשוט לא היו מעוניינים בהסדר שהוצע להם. ורבים מהם אפילו לא טרחו להאזין למילות ההסבר של עו"ד כהן, אלא הניחו פתקי התנגדות להסדר ועזבו את המקום.
עו"ד שועה מנצור, המייצג 17 נושים, בהם עובדי העירייה, אמר אתמול ל"כלכליסט": "המתנו הרבה זמן לרגע הזה, אך לצערי רב הנסתר על הגלוי בהצעת ההסדר".
"מה השיגו שנים של הקפאת הליכים?"
לדברי מנצור, "עד היום אנחנו לא יודעים מהו הסכום שמעניקה המדינה ומהי ההלוואה שהעירייה נוטלת על עצמה. לפי מידע שבידינו מדובר כנראה בהלוואה של מעל 70 מיליון שקל, ונשאלת השאלה מה השיגו אם כך שנים של הקפאת הליכים. הבטחות רבות שפוזרו מתנפצות לנו בפרצוף, האינטרס של הנאמן הוא שכר הטרחה שלו, שמשולם על בסיס חודשי. ביקשנו ממנו הבהרות על שכר טרחה נוסף שהוא מקבל אך לא קיבלנו מענה". מנצור מוסיף כי "הנאמן הציע לנושים הרגילים 24% מהחוב וגם לעובדים שמרוויחים מעל 8,000 שקל לחודש הוצע כיסוח ולא החוב במלואו. הנושים דרשו לכל הפחות את מלוא חוב הקרן. אנחנו גם לא יודעים מה עלה בגורל קרנות הפנסיה וההשתלמות של העובדים. זה כמעט סוד כמוס".
לאחר שעו"ד כהן ומשרדו ספרו את הקולות, התבררו ממדי ההתנגדות להסדר: מתוך 273 נושים רגילים, שהחוב כלפיהם כפי שאושר על ידי כהן עומד על 77 מיליון שקל, הגיעו לאסיפה פחות מחצי: 128 נושים. רק 9% מהם הצביעו בעד ההסדר (11 נושים) ואילו כל היתר (117 נושים) התנגדו לו. אלא שהפתעה נוספת הגיעה גם מכיוונם של הנושים בדין קדימה, שרובם אמורים לקבל כמעט את מלוא החוב כלפיהם. גם הם התנגדו להסדר. מתוך 465 נושים בדין קדימה נכחו בהצבעה 304 נושים. 27 מהם הצביעו בעד ההסדר, בהם רשויות המס, המוסד לביטוח לאומי וקרנות פנסיה. היתר, 277 נושים, רובם ככולם עובדים של העירייה, הצביעו בצורה גורפת נגדו. הסכום שאמורים היו הנושים בדין קדימה לקבל עמד על 87 מיליון שקל.
אין תרחיש של פירוק
בדרך כלל במצבים של חדלות פירעון מפעילים בעלי התפקיד לחץ על הנושים להסכים לתספורות קצוצות בנימוק שאם לא יסכימו להסדר, החברה תגיע לפירוק וכך הם עלולים לקבל אפילו פחות. ה"איום" הזה לא תמיד נכון, אבל במקרה של עיריית טייבה הוא היה בלתי רלבנטי, משום שבניגוד לחברה מסחרית, קשה להעלות על הדעת תרחיש שבו העירייה תפורק, משום שעליה להמשיך ולספק שירותים לתושבי העיר. מאחר שהמימון להסדר הנושים מגיע ברובו מכספי המדינה, נראה שהנושים דחו את ההסדר במטרה ללחוץ על עו"ד כהן לנסות ולהשיג הצעה משופרת ולאלץ את המדינה להקצות לצורך כך סכומים גבוהים יותר שיצמצמו את התספורת. בשבוע הבא צפוי להתקיים דיון בפני השופטת ורדה אלשיך מבית המשפט המחוזי בתל אביב, וקודם לדיון יגיש הנאמן סיכום של תוצאות ההצבעה והצעות פרקטיות שלו להמשך ההליך.