הבחינה הפסיכומטרית החדשה: משננים פחות ולומדים להתנסח
עשרות אלפי תלמידים ייגשו מחר לראשונה לבחינה הפסיכומטרית במתכונתה החדשה שתכלול קטע חיבור. הרישום במועד זה השנה קטן ביחס לשנה שעברה, זאת למרות שלראשונה התלמידים לא מתבקשים לשנן מילים
מחר ומחרתיים ייגשו אלפי סטודנטים לעתיד למבחן הפסיכומטרי בגרסתו החדשה, הכוללת מטלת כתיבה שמשקלה יהיה 25% מציון הפרק המילולי.
למרות הסברי המרכז הארצי לבחינות והערכה שדרגת הקושי של הבחינה לא תשתנה, נראה כי הנבחנים לא ששים לקראת מטטלת כתיבה: למועד הקרוב נרשמו 11.5 אלף תלמידים, בעוד שלמועד יולי 2012 שהיה המועד האחרון בטרם נכנס לתוקפו השינוי, נרשמו 16.4 אלף תלמידים. פער זה משמעותי היות שבדרך כלל המגמה היא הפוכה, ולמועד אוקטובר נרשמים יותר סטודנטים מאשר למועד יולי. מועדי אפריל ודצמבר הם המועדים העמוסים ביותר והם כוללים 25% מהנבחנים בשנה כל אחד. אחריהם מועד אוקטובר הוא העמוס ביותר, כאשר מספר הנבחנים בו גבוה ממועד יולי. מדובר בפער של כ-2,000 נבחנים, וזאת בעקביות מאז 2004 ועד 2011.
ערן שטיין, מנכ"ל סמארט פסיכומטרי, טוען כי "התלמידים לא רוצים להיות שפני ניסיון. שינון מילים הוא משימה סיזיפית אבל תהליך לימוד החיבור לוקח יותר זמן כי התלמידים מגיעים ללא ניסיון בנושא מבית הספר". שטיין מוסיף כי בפועל המגמה חזקה אף יותר: "הנתונים מרמים. באוקטובר ניגשת כמות גדולה של תלמידי תיכון שאין להם ברירה אחרת כי זה המועד היחיד שהם יכולים לקחת".
מיומנות הכתיבה לא נבדקה עד כה בבחינה הפסיכומטרית. המרכז הארצי הסביר כי לאחר צבירת ידע מחקרי והקמת תשתית הוחלט לכלול בבחינה גם מטלת כתיבה. לחיבור יוקצו 30 דקות ואורכו צריך להיות 50-25 שורות. הערכתו תתבצע על ידי שני בוחנים בלתי תלויים שימדדו כל אחד את החיבור לפי שני ממדים: תוכן החיבור והלשון בה הוא כתוב. התוכן יוערך על פי הרלוונטיות לנושא המטלה, המידה שבה הטענות מבוססות, ביטוי לחשיבה ביקורתית, וארגון הכתוב. "מריחות יתר" ומיחזור טענות לא ממש מומלצים. מימד הלשון יוערך על פי מידת הבהירות של הטקסט, האם הסגנון הולם כתיבה עיונית, תקינות הלשון, דיוק בהבעה, חלוקה נכונה לפסקאות ועושר לשוני. כל אחד מהממדים יוערך בסולם של 1 עד 6.
במטרה למנוע את הארכת משך הבחינה כולה בשל הוספת מטלת כתיבה, יקוצר הזמן המוקצב לכל אחד משמונת הפרקים האחרים לכ-20 דקות לפרק, במקום כ-25 דקות כיום. במקביל, יקטן מספר השאלות בכל פרק: מפרקי החשיבה הכמותית יוצאו שאלות מסוג "השוואה כמותית", ובפרקי האנגלית יקטן מספר השאלות, תוך שמירה על כל סוגי השאלות. כמו כן מפרקי החשיבה המילולית יוצאו שאלות מסוג "החלפת אותיות" (פ.ט.ל), ו-"מילים וביטויים" שכלל שינון מאות מילים.