$
בארץ

כצפוי: ריבית אוקטובר תישאר ללא שינוי - ברמה של 2.25%

ההחלטה להשאיר את הריבית במשק חודש נוסף ללא שינוי נובעת בין היתר מעליית מחירי המזון ומעליית מחירי הדירות. לדברי הבנק, העלייה שנרשמה במחירי הדירות בחודש האחרון, יחד עם מספר העסקאות לרכישת דירות וביצועי המשכנתאות, מעלים את החשש מפני התחדשות העלייה במחירי הדירות

אמנון אטד 17:3224.09.12
בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי, ברמה של 2.25%. זאת לאחר שבמהלך השנה החולפת הפחית בנק ישראל את הריבית במשק ארבע פעמים, בשיעור מצטבר של 1%.

 

 

הפחתת הריבית האחרונה בוצעה לפני 3 חודשים על רקע קצב הצמיחה המתון וההתמתנות בלחצים האינפלציוניים שנרשמו אז במשק. הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים ומגבירה את הביקושים במשק, ותורמת בכך לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה. אולם מצד שני, הגדלת הביקושים מגבירה גם את הלחץ לעליית מחירים.

 

 

ההחלטה הערב להשאיר את הריבית במשק חודש נוסף ללא שינוי נובעת מההתפתחויות שנרשמו לאחרונה במשק. מדד אוגוסט עלה בשיעור חריג של 1%, ובעקבות זאת מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב- 1.9% לעומת 1.4% בחודש שעבר. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים ירדה אמנם בשבוע האחרון בשיעור קל של 0.1%, אולם היא נמצאת עדיין ברמה גבוהה יחסית של 2.4%. הסיבות העיקריות למדדים הגבוהים יחסית שצפויים להירשם בחודשים הקרובים הן העלאת שיעור המע"מ ב-1% שיזמה הממשלה, וההתייקרויות הצפויות בשורה ארוכה של מוצרי מזון בעקבות העלייה במחירי הסחורות בעולם. רמת האינפלציה הצפויה גבוהה כעת מתחום האמצע של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), שאליו מכוון למעשה בנק ישראל את מדיניות הריבית שלו.

 

בתחום הפעילות הריאלית, מצביעים הנתונים המעודכנים על התאוששות מסוימת במשק. בשבוע שעבר עדכנה הלמ"ס כלפי מעלה את אומדן הצמיחה במחצית הראשונה של השנה מ- 3% באומדן מהחודש שעבר ל-3.2%. יצוא הסחורות והשירותים ברבעון השני עודכן מעלייה בשיעור שנתי של 10.3% באומדן הקודם לעלייה של 23.3%.

 

סיבות נוספות להימנעות הוועדה המוניטרית מהפחתת הריבית הן העובדה שתקציב 2013 לא הוגש עדיין לאישור הממשלה, וההתפתחויות המדאיגות שנרשמות לאחרונה בתחום הדיור. סכום המשכנתאות החדשות רשם באוגוסט שיא חדש של כ-5.9 מיליארד שקל, ומחירי הדירות עלו ביולי ב-0.8%.

 

בהודעת הריבית שפרסם היום, כותב בנק ישראל כי העלאת המסים העקיפים שיזמה לאחרונה הממשלה, יחד עם העליות במחירי הסחורות והנפט בעולם, צפויים לבוא לידי ביטוי במדדים גבוהים יחסית גם בחודשים הקרובים. עוד מציינים מנסחי ההודעה כי העלייה שנרשמה במחירי הדירות בחודש האחרון, יחד עם מספר העסקאות לרכישת דירות וביצועי המשכנתאות, מעלים את החשש מפני התחדשות העלייה במחירי הדירות.

 

תגובות

 

מיקי שרן, יו"ר וועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים: "על בנק ישראל להמשיך בתוואי הפחתות הריבית במשק, זאת לנוכח מחנק האשראי הגובר במגזר העסקי בכלל ובקרב החברות הקטנות והבינוניות בפרט".

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון: "בנק ישראל ישוב להוריד את הריבית רק בתחילת 2013, עד אז הוא ייאלץ לספק למשק פתרונות מאקרו מייצבים, ממוקדים בצינון הביקושים בשוק הנדל"ן למגורים".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו: "ציפיות האינפלציה של בנק ישראל ל-12 החודשים הקרובים, תואמות את ההערכה המוקדמת שלנו לפיה האינפלציה צפויה לנוע בטווח של 2.4%-2.6% שהוא בתוך תחום האינפלציה של בנק ישראל. להערכתינו הנתונים הכלכליים ב-12 החודשים האחרונים המגיעים ממדינות אסיה מלמדים על האטה כלכלית וירידה משמעותית בהיקף הביקושים, דבר העשוי לתמוך בצעדים מעודדי ביקושים גם מצד בנק ישראל".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x