ועדת המלט מחכה ללן בלווטניק; המסקנות יפורסמו רק בסוף אוקטובר
בכיר בוועדה אמר ל"כלכליסט" כי המסקנות מוכנות, אולם הוחלט לפני פרסומן לשמוע חוות דעתו של רוכש כלל תעשיות, שמחזיקה במפעל נשר
מסקנות ועדת המלט מוכנות, אולם הוחלט להמתין לחוות דעתו של הרוכש הטרי של נשר - לן בלווטניק.
בשיחה עם "כלכליסט" לפני סוף השבוע הסביר בכיר בוועדת המלט הממשלתית כי חבריה סיימו את העבודה. "לא ערכנו שימוע אבל שמענו את כל מי שיש לו יד ורגל בנושא - משפחת לבנת, קבלנים, יצרני בטון". אלא שתוך כדי עבודת הוועדה בוצעה המכירה של כלל תעשיות לגורם בינלאומי - לן בלווטניק. "הוא ביקש שלפני שנצא עם ההמלצות נאפשר גם להם להביע את עמדתם".
בכלל תעשיות אמנם לא מכירים את ההמלצות, והם גם לא ייראו אותן לפני שיפורסמו לציבור, אך באוצר החליטו ללכת לקראתם וכעת מחכים שהחברה בבעלות המחודשת תעביר התייחסות כללית בכתב. באוצר מעריכים כי ההמלצות יפורסמו לציבור, לאחר מכן, בסוף אוקטובר.
אלא שגם לאחר קבלת חוות הדעת צפויה עוד דרך ארוכה - שימוע, פרסום המלצות סופיות - וגיבוש הצעות 'מחליטים לממשלה'. עם זאת באוצר טוענים שחלק מההמלצות יוכלו להיכנס לתוקף מיידי.
לשאלה האם מדובר בדו"ח מקיף ודרמטי, ענה הגורם: "תכתוב מקיף. תהיה התייחסות מנומקת לכל אחד ואחד".
לוח הזמנים של ועדת המלט, בראשות הממונה על התקציבים במשרד האוצר גל הרשקוביץ, נמצא כבר עכשיו בעיכוב משמעותי. הוועדה החלה את פעילותה בדצמבר והייתה אמורה לסיים בסוף מרץ לפי היעד שקבע דו"ח טרכטנברג. הוועדה התמהמהה, בחנה את השוק מזוויות רבות ואף שכרה את שירותי שתי חברות ייעוץ חיצוניות - עדליא וגיזה זינגר אבן שהתמקדה בסוגיית עדכון נוסחת הפיקוח על מחיר המלט (נוסחת סוארי).
בסוף שנות השמונים הוכרזה נשר - אותה מחזיקה כלל - כמונופול בענף המלט בישראל. כתוצאה, מחיר המלט מפוקח על ידי משרד התמ"ת ואין לנשר אפשרות לשנותו מבלי לקבל אישור.
לפי דו"ח של הכנסת, נשר מספקת את רוב רובו של המלט הנדרש לייצור בטון על-ידי החברות הפועלות בתחום. חסמי הכניסה הרבים לענף, ובעיות של שינוע, הובלה ופריקה לא מאפשרים תחרות אמיתית בתחום. ועדת טרכטנברג המליצה על שורה של צעדים להגברת התחרות בשוק המלט, ובהם עדכון נוסחת הפיקוח על מחיר המלט ויצירת תשתית מעודדת יבוא.