בלעדי לכלכליסט
למרות הפצרות מבקר המדינה: מחירי מוצרי החלב המפוקחים צפויים לעלות
החלב, החמאה והגבינה הצהובה צפויים להתייקר ב־5%, ומוצרי החלב שאינם בפיקוח צפויים להתייקר ב־6%-10%
הוועדה לפיקוח מחיר מוצרי החלב המשותפת למשרד האוצר ומשרד החקלאות, התכנסה אתמול כדי לדון בענף החלב ובמחירי מוצרי החלב אשר בפיקוח, כך נודע ל"כלכליסט". בניגוד לחוות דעתו של מבקר המדינה יוסף שפירא, הוועדה דנה בין היתר באפשרות להעלות את מחיר מוצרי החלב המפוקחים.
הוועדה טרם קיבלה החלטה סופית, אך צפויה לקיים דיון נוסף בנושא בימים הקרובים.
- מבקר המדינה מתערב: מנסה לעכב התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח
- אחרי החגים: המחלבות יעלו את מוצרי החלב שאינם בפיקוח בשיעור של עד 10%
- באוצר נבהלו וכעת בוחנים ייקור של מוצרי החלב בשתי פעימות
מוצרי החלב שבפיקוח צפויים להתייקר ב־5% בשל העלייה החדה שחלה במחיר המטרה, כך לפי הערכות בענף. בתחילת אוקטובר עלה מחיר החלב הגולמי, אותו משלמות המחלבות לרפתנים, ב־20 אגורות והוא עומד כעת על 2.34 שקלים לליטר. המחלבות אינן מתכוונות לספוג את ההתייקרות, ועל כן ברצונן לגלגלה אל הצרכן.
מוצרי החלב שנמצאים כיום בפיקוח הם חלב טרי רגיל 3% ו־1% בשקית ובקרטון, אשל, גיל, שמנת חמוצה, חמאה באריזת 100 גרם, גבינה צהובה עמק וגבינה צהובה גלבוע.
בתחילת השבוע קרא מבקר המדינה לממשלה לשקול מחדש את הכוונה להעלות את מחיר החלב. המבקר אמר את הדברים בוועדה לביקורת המדינה שדנה בחוות דעת מיוחדת שפרסם המבקר בנושא הפיקוח על מחירי המזון ומחירי מוצרי חלב.
בחוות הדעת שפורסמה בספטמבר האחרון הוא כתב כי הוצאת מוצרי החלב מפיקוח בשוק הנחשב לשוק ריכוזי, בלי שיש בו תחרות אמיתית, היא פגיעה קשה באינטרסים הכלכליים של הצרכנים ובאמון שלהם בגופי השלטון במדינה.
עם זאת, מומחים בתחום אומרים כי בחוות דעתו התעלם המבקר מהעובדה שמחיר המטרה מתעדכן אחת לרבעון על פי נוסחה שקבועה בחוק משק החלב. מחיר המוצרים בפיקוח מתעדכן אחת לשנה או במקרה בו חל שינוי חיובי או שלילי של יותר מ־3% במחיר במטרה.
ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה: "מן הראוי שבדיון בוועדת המחירים ישתתפו גם נציגי הצרכנים. בשעה זו, אין בידיעת המבקר אם ועדת המחירים אמורה להתכנס ומה סדר יומה. לדעת מבקר המדינה, במחיר המטרה של החלב יש מרווחים שמאפשרים לקבל החלטה לגבי מחירי החלב כך שיהיו סבירים, או בפעימות אחדות, באופן שלא יגרמו לסחף בעליות מחירים".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "כאשר תתקבל החלטה בנושא, נעדכן".
לבד מן העלייה הצפויה במחיר מוצרי החלב המפוקחים, צפויות המחלבות תנובה, שטראוס, טרה וכן מחלבות קטנות יותר כגון גד ואחרות, להעלות את מחיריהם של מוצרי החלב שאינם בפיקוח בשיעור גבוה עוד יותר מזה הצפוי במוצרים המפוקחים, אשר ינוע בין 6% ל־10%.
מוצרי החלב שתהליך הייצור שלהם דורש חלב גולמי רב, כמו גבינות קשות, קוטג', גבינות לבנות ומעדני חלב, צפויים להתייקר יותר משאר מוצרי החלב.
בתוך כך, הודיע משרד האוצר כי הוא פועל להורדת מכסי יבוא של מוצרי חלב ולהגדלת כמות מוצרי החלב שיוכלו היבואנים לייבא ארצה. באוצר מצפים כי מהלך מסוג זה יגביר את התחרות ויגרום למחלבות שלא לייקר ואולי אף להוריד את מחיר מוצרי החלב שאינם בפיקוח.