$
בארץ

"כל קיצוץ בתקציב קופות החולים עלול להכניס המערכת לסחרור פיננסי"

משרד האוצר מתכוון לקצץ 389 מיליון שקל מתקציב קופות החולים בדצמבר, ובתגובה מאיים משרד הבריאות להורות לקופות לא לשלם לבתי החולים. האוצר: "משרד הבריאות הוא שמוביל לפגיעה בחולים, לא אנחנו"

מיקי פלד 22:0827.10.12

"כל קיצוץ בתקציב של קופות החולים בתקופה כזו עלול להכניס את המערכת לסחרור פיננסי ובסופו של דבר לפגיעה בחולים", כך אמר בסוף השבוע ל"כלכליסט" בכיר באחת מקופות החולים. במהלך שורה של משאים ומתנים קשים מאוד עם משרדי האוצר והבריאות על תקציבן, גם בכירי הקופות וגם אנשי משרד הבריאות החלו לאחרונה להשתמש במושגים שלא נשמעו במערכת הבריאות מאז 1998 - אז משבר פיננסי חריף גרם לריקון מדפי התרופות והציוד הרפואי, עד כדי כך ששר הבריאות דאז, שלמה בניזרי, הצהיר כי "אנשים מתים בשל המחסור בתרופות". 

המתח החדש בין קופות החולים, משרד הבריאות ומשרד האוצר הגיע בסוף השבוע לשיא, לאחר שהאוצר הודיע לקופות על הורדת התקציב לקופות בדצמבר ב־389 מיליון שקל. כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", בשבוע שעבר שלח סגן החשכ"ל באוצר יאיר טל מכתב על קיזוז הכספים כנגד מקדמות שקיבלו הקופות על חשבון כספי סל הבריאות. בתגובה שלח ביום חמישי מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו מכתב לטל, ובו הוא מצהיר כי במקרה של קיזוז הוא יורה לקופות לא לשלם לבתי החולים. זאת אף שלפי אנשי האוצר "מדובר בחריגה של גמזו מסמכותו".

 

מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו צילום: עמית שעל

לטענת הקופות, קיצוץ בתקציבים המועברים להן מהמדינה משמעו הפסקת התשלומים לבתי החולים הממשלתיים, אם גמזו יורה על כך ואם מנהלי הקופות ייטלו יוזמה ויעשו כן, כפי שהצהיר לפני כשבועיים מנכ"ל הכללית אלי דפס. אם צעד כזה יתרחש, בתי החולים ימשיכו לתת טיפול ובדיקות לחולים, אך יחלו לעכב תשלומים לספקים ועלול להתחיל מחסור של ציוד רפואי. אמנם מדובר בתרחיש קיצון, אך אם עד לפני חודש הוא נחשב ללא סביר מאוד, עתה הוא כבר מתחיל להתגלגל בשיחות בין ראשי המערכת.

 

עם זאת, באוצר טוענים כי לקופות החולים יש מספיק כסף כדי להמשיך ולממן את השירותים בבתי החולים, ורמזו כי מדובר בניסיון ליצור לחץ ציבורי בשני המשאים והמתנים המתנהלים במקביל על מימון הקופות — אחד על האופן שבו מתעדכן סל הבריאות והשני על הסכמי המימון הנוסף לשנים 2011–2013. בשני קווי השיחות מדובר בתקציב של עד מאות מיליוני שקלים בשנה, שכל הצדדים מסכימים כי בלעדיהם ארבע קופות החולים יסיימו את 2012 עם גירעון של כ־1.9 מיליארד שקל, כפול מאשר בשנה שעברה.

 

במשרד האוצר אומרים כי בכל מקרה אין קיצוץ מכספי סל הבריאות, אלא רק עדכון של ההתחשבנות בין תקציב המדינה לקופות, שכן על האחרונות להחזיר הלוואה של כ־1.2 מיליארד שקל שניתנה להן בשנה שעברה. "מה שיפגע במבוטחים ובחולים", אמרו באוצר, "זה ההוראה של רוני (גמזו — מ"פ) לא לשלם לבתי החולים". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x