$
אלכס זבז

מבט אופטימי אל 2013

הסרת מוקדי אי הוודאות בכלכלה העולמית מאפשרת להביט בתקווה אל השנה הקרובה

אי הוודאות יורדת. מספר הפעמים בהן הביטוי "אי וודאות" הופיע בכתבות של רשת בלומברג ירד לאחרונה, לאחר מגמה ממושכת של עלייה. רמת אי הוודאות היא אחד הדברים העיקריים שמשפיעים על כל תהליך קבלת החלטות, גם כאשר ההחלטות אינן יוצאות דופן.

 

המשבר הכלכלי יצר אי ודאות גדולה אשר הלכה והתעצמה עם התפתחות המשבר באירופה, הגידול המהיר בחוב של ממשלת ארה"ב וצעדים חסרי תקדים של הבנקים המרכזיים בעולם.

 

אולם, נראה שהמצב מתחיל להשתנות. אי הוודאות הכרוכה בשאלות הבוערות ביותר בכלכלה העולמית מתחילה להתפוגג, ובקרוב התמונה צפויה להתבהר אף יותר.

 

הדוחות הכספיים החלשים של החברות, ירידות שערים בשוקי המניות ונתונים כלכליים מאכזבים שמתפרסמים לאחרונה, עלולים ליצור רושם שאנחנו חוזרים לתרחיש של תחילת השנה. החגיגה בשווקים הפיננסיים, לאחר הענקת הלוואות לבנקים בהיקף של טריליון יורו ע"י הבנק המרכזי האירופאי ברבעון הראשון, התחלפה בהתפכחות כואבת ברבעון השני כאשר ספרד ואיטליה שוב עמדו על סף הזדקקות לחילוץ דחוף על ידי השותפים באיחוד האירופי.

 

לא שהכלכלה האירופאית השתפרה או שנעלמו הצרות של המערכת הבנקאית, אלא שההתערבות האחרונה של הבנק המרכזי האירופאי הפחיתה מאוד את אי הוודאות הקשורה לשלמותו של גוש היורו. הוכחה ניצחת להפחתה המשמעותית באי הוודאות באירופה משתקפת בירידה החדה בפרמיית הסיכון של גרמניה. לראשונה מזה תקופה ארוכה היא ירדה מתחת לפרמיית הסיכון של ארה"ב, וחזרה אל הרמות שהייתה בהן לפני שלוש שנים בטרם התעוררות משבר החובות באירופה.

 

מקור: Bloomberg

 

השיפור בשווקים איפשר לחברות ולבנקים באירופה לחזור ולגייס כספים בשוק, ולמשקיעים להתחיל לצאת מהתבצרות בנכסים הבטוחים של הממשלות אל השקעות במגזר העסקי. המצב הכלכלי באירופה עדיין קשה וכנראה יישאר כזה גם בשנה הקרובה. למרות זאת, כפי שהכלכלה משפיעה על השווקים, כך גם השווקים משפיעים על הכלכלה. שילוב של ירידה ברמת הסיכון בשווקים הפיננסיים יחד עם הרפורמות הכלכליות הרבות שמתקדמות למרות המכשולים בספרד, באיטליה, ובמדינות האירופאיות האחרות, מעניק תקווה שבמבט קדימה נראה השפעה חיובית על הכלכלה, בניגוד לתרחיש של פירוק הגוש שריחף מעל עתידו הכלכלי של העולם.

 

אי הוודאות העיקרית הקיימת כעת קשורה דווקא פחות לאירופה, אלא לצעדים שינקטו השלטונות האמריקאיים. ארה"ב אפילו עוד לא התחילה לעשות את מה שהאירופאים עסוקים בו בשנתיים האחרונות. למעשה, השיתוק הקיים במערכת הפוליטית האמריקאית בלם כל רפורמה כלכלית משמעותית בארה"ב בשנתיים האחרונות. היא ממשיכה אומנם ליהנות מעוצמתה ההיסטורית של כלכלתה, ממעמדו של הדולר כמטבע הרזרבה העולמי ומהזרמת כספים בהיקף חסר תקדים של הבנק המרכזי; אך הדלק הזה עלול לאזול. כבר בסוף השנה הנוכחית מרחפת מעליה סכנת "הצוק הפיסקאלי", או במלים אחרות קיצוץ אוטומטי חד בהוצאות הממשלה. 

 

ברק אובמה ומיט רומני ברק אובמה ומיט רומני צילום: בלומברג, איי אף פי

 

כבר בתקופה הקרובה, אחרי הבחירות לנשיאות אנחנו אמורים לקבל תשובות בנושא המדיניות הכלכלית האמריקאית. על פי ההערכות, ואפילו ללא קשר לזהות הנבחרים, השיתוק שאחז במערכת הפוליטית האמריקאית בשנתיים האחרונות לא ימשך וכורח המציאות יכפה על מקבלי ההחלטות להגיע לפתרונות בסוגיות הקשורות לתקציב הממשלתי ולרפורמות הנחוצות לכלכלת ארה"ב.

 

לאחר שהנושא של "הצוק הפיסקאלי" יתבהר, רמת אי הודאות תרד שלב נוסף ותעודד את המגזר העסקי ואת הצרכנים לצרוך, להשקיע ולגייס עובדים. וכך, למרות הבעיות הגדולות והרבות הקיימות עדיין בכלכלה העולמית, הסרת מוקדי אי הוודאות העיקריים מאפשרת להביט באופטימיות זהירה אל השנה הקרובה.

 

הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x