מנכ"ל שופרסל מצפצף עליכם
156 מילים והרבה ערפל. העיקר שתדעו כמה שפחות על העלאות המחירים של שופרסל
156 מילים. זה מה שהייתה צריכה רשת המזון הגדולה בישראל כדי להסביר לקהל הלקוחות שלה שגם היא חייבת, פשוט חייבת, להעלות מחירים. הספקים, אומרים בשופרסל, העלו לנו את המחירים ולכן לנו אין ברירה ולהעלות לכם הצרכנים את המחיר גם כן. ככה זה עובד, מסבירים בשופרסל.זה לא אנחנו שהתחלנו.
קראו עוד בכלכליסט:
- שופרסל: נייקר חלק ממוצרי המותג הפרטי
- יו"ר שופרסל: "הצלחנו לא להעלות את המחירים במשך שנה"
- כך אוספת שופרסל מודיעין על המתחרים
יש משהו בטענה של שופרסל. היא בסך הכל מתווכת והיא כמו כל חברה עסקית צריכה לשמור על שיעור הרווחיות שלה. אבל זו כמובן רק רבע מהתמונה. שופרסל היא לא עוד חברה. היא מובילת שוק ויש לה הכוח לשנות אם רק היתה רוצה בכך.
היא יכולה למשל להיאבק בספקים הגדולים ובהעלאות המחיר שלהם. היא גם עשתה את זה בעבר כשנכנסה למאבק ראש בראש מול חברת שטראוס. היא רק היתה צריכה להראות לראשוני הספקים שהעלו מחיר שהיא לא במשחק ולא מתכוונת להעלות מחירים. מי יודע אם היו עוד ספקים שהיו מעיזים להעלות מחירים אילו היו יודעים שהם נידונים למלחמה מול הרשת הקמעונאית הגדולה בישראל?
סניף של שופרסל. יש לה הכוח לשנות אם רק היתה רוצה בכך צילום: עמית מגל
אבל למה להיכנס למאבקים מרים מול יצרני המזון החזקים אם אפשר פשוט לדרוך עוד קצת על הצרכן הישראלי המיואש? זה מאד פשוט. תראו. 156 מילים לתקשורת, התראה קצרה (המחירים יעלו כבר מהבוקר לפי גורמים ברשת) והופ המחירים עולים. שופרסל כל כך מזלזלת בכוחו של הצרכן הישראלי וכל כך בטוחה בכוחה שלה שהיא החליטה שהיא לא צריכה בכלל לנפק הסברים. לא באילו מוצרים היא מתכוונת לבצע את העלאות המחירים - כפי שעשו יצרני המזון, לא מתי בדיוק יעלו מחיריהם (מספיק להגיד בחודש הקרוב) ולא אילו מוצרים יישארו במחיר הנוכחי (למעט האמירה הכללית כי חלק ממוצרי המותג הפרטי לא יספגו את העלאות המחירים)
שופרסל, כאמור היא לא עוד חברה שמעלה מחירים. היא הרשת הקמעונאית הגדולה הראשונה שעושה את זה. השאר יבואו בעקבותיה ואם שופרסל יכולה להרשות לעצמה לזלזל ככה בצרכנים שלה ולא לספק להם את המידע המינימאלי של מה מעלים כמה מעלים ואיפה מעלים מדוע שרשתות אחרות יבחרו לעשות כן.
קביעת הסטנדרט הלא גבוה הזה, בלשון המעטה, מובילה למסקנה אחת ברורה: הצרכן הישראלי איבד לחלוטין את כושר ההרתעה שלו והשחקנים השונים במגרש המזון מרגישים שהם יכולים להמשיך ולצפצף עליו. הפוסטים בפייסבוק, אימת הקמעונאים והיצרנים בשנה האחרונה, כבר לא עושים על איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל רושם.
זה עצוב, אבל משום מה זה לא עושה רושם גם על אף אחד מהרגולטורים שאמורים להסתכל רגע מהצד על השוק הזה ולשאול שאלה אחת פשוטה: איך זה שכל יצרני המזון מעלים את מחיריהם בשיעור ממוצע כמעט זהה של כ- 4%-5% ובטפטוף חשוד? מדוע החוליה הבאה בשרשרת המזון, הרשתות הקמעונאיות, מתנהגות בצורה זהה? הרי בשוק של תחרות אמיתית היתה אמורה להתחולל כאן מלחמה. כזו שנאבקת על ליבו של הצרכן ומנצלת את העלאות המחירים של רשת אחת לטובת גריפת נתח שוק על ידי הרשת הזולה יותר? אם למישהו היה ספק לגבי מידת הכשל הכלל מערכתי שממנו סובל שוק המזון בישראל, הרי שהחודשים האחרונים מוכיחים רק עד כמה הוא גדול. זה כבר לא עצוב,זה טמטום.