רשות המסים: בעקבות מבצע עמוד ענן - 1,790 מקרים של פגיעה ברכוש
30 משפחות מראשון לציון, באר שבע ואשדוד שביתן ספג פגיעה ישירה פונו לבתי מלון, על חשבון המדינה. התאחדות התעשיינים: היקף הפגיעה הכלכלית לתעשייה בדרום - 200 מיליון שקל
לאחר ההכרזה על הפסקת האש הגיע שלב הסיכומים. על פי הערכה של רשות המסים, מאז החל מבצע "עמוד ענן" ישנם כ- 1,790 מקרים של פגיעה ברכוש, בכלל זה מבנים, כלי רכב וחקלאות. ב-88% מהמקרים כבר הוגשו תביעות והן מטופלות. יש לציין כי נתונים אלה לא כוללים את הנזקים שהתרחשו אתמול במהלך שעות הערב והלילה.
- הנזק לבניין שנפגע בראשל"צ: 6 מיליון שקל
- עמוד ענן: הייצור ב-430 מפעלים בדרום נפגע קשות
- התשיעייה קבעה: מעדיפים רגיעה על כניסה לעזה
אנשי מס רכוש מדווחים כי כ-30 משפחות מראשון לציון, באר שבע ואשדוד שביתם נפגע מפגיעה ישירה פונו לבתי מלון, על חשבון המדינה.
לאחר ההכרזה על הפסקת האש והשקט ביישובי הדרום הנחה מנהל רשות המסים, דורון ארבלי, את אנשי מס רכוש לפעול באינטנסיביות על מנת לזרז את השלמת הטיפול באזרחים שרכושם נפגע ולצורך השבת המצב לקדמותו.
על פי הרשות למעלה מ- 50 צוותי מס רכוש (עובדים ושמאים) פזורים באזורים שנפגעו ופועלים מאז החל המבצע בכוחות מתוגברים לטיפול בנזקים שאירעו מפגיעות הרקטות ולמתן מענה ראשוני לאזרחים.
נזק לתעשייה המוערך ב-200 מיליון שקל
היקף הפגיעה הכללית למפעלים בדרום בטווח הלחימה (עד 40 ק"מ) בתום מבצע "עמוד ענן" מעורך ב-200 מיליון שקל. כך על פי ניתוח של מחלקת המחקר באגף הכלכלה של התאחדות התעשיינים.
אומדן זה כולל הפסד תוצר יומי, לפי ערך עלות שכרם של העובדים שלא הגיעו לעבודה. זאת בתוספת מקדם פגיעה בפריון העובדים שהתייצבו לעבודה, שעבודתם הופסקה מספר רב של פעמים ביום בשל האזעקות, פגיעות, חרדה וכו'.
החל מהיום השביעי למבצע, גם חושב באומדן הכלכלי פגיעה מסוימת ברווחי חלק מהחברות, שדיווחו כי איבדו הזמנות קיימות או ספגו ירידה במכירות (בעיקר מפעלי מזון).
אומדן זה אינו כולל נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים, פגיעה ברווחיות (עד ליום השביעי למבצע) ונזקים עקיפים כגון פגיעה במוניטין מול לקוחות בחו"ל, אי עמידה בלוחות זמנים וכדומה.
כמו כן, עולה מנתוני סניף דרום בהתאחדות התעשיינים, כי אחוז העובדים שהגיעו לעבודה במפעלים במהלך כל ימי המבצע, עומד על כ-75% בממוצע.
מפעלים בטווח 7-40 ק"מ מרצועת עזה (טווח הלחימה), סבלו מירידה בתפוקה, עקב מחסור בעובדים. המחסור נוצר כתוצאה מאימהות בתפקידי אדמיניסטרציה שנשארו בבית עם הילדים, עובדים שנמנעו מלעבוד במשמרות לילה ועובדים שקיבלו צווי 8. כמו כן חלו שיבושים בהובלות הסחורה, עקב גיוס נהגים רבים בצווי 8. בנוסף, ספקים נמנעו מלהגיע לדרום, במיוחד לאזור אשקלון ושדרות.
במפעלים המעסיקים אחוז גבוה של נשים, בעיקר בענף האלקטרוניקה, אחוז ההתייצבות לעבודה היה נמוך במיוחד ונע בין 30%-40%. בכל טווח, מפעלים עצרו את הפעילות השוטפת בשל אזעקות. כל אזעקה הובילה לפגיעה בתהליכי הייצור, ירידה בתפוקה והפסד של חומרי גלם. הפגיעה הייתה גבוה יחסית, שכן עיקר האזעקות היו במהלך היום בשעות העבודה ולא בשעות הלילה.