היועמ"ש תומך בהסתדרות: להגביל את חופש המעסיק להתנגד להקמת ועד עובדים
וינשטיין תומך בעמדת ההסתדרות בתיק נגד פלאפון; הארגון מבקש מביה"ד לאסור על מעסיק לומר את דעתו נגד ההתארגנות
היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין תומך בעמדת ההסתדרות להגביל את חופש המעסיק להתערב כאשר העובדים מנסים להקים ועד.
- לראשונה בענף הסלולר: ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה בפלאפון
- ועד עובדי פלאפון: גם לעובדים מגיע נתח מרווחי החברה
- הקרב בין ועד עובדי פלאפון לההנהלה מחייב את השופטת ארד להכרעה עקרונית
עו"ד מיכל לייסר, הממונה על סכסוכי עבודה בפרקליטות המדינה, הודיעה היום (א') לבית הדין הארצי לעבודה על עמדת היועץ המשפטי לממשלה, במה שעשוי להוות זריקת עידוד בערעור ההסתדרות נגד קביעה קודמת של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, לפיה הנהלת פלאפון יכולה לפנות אל העובדים בנושא הקמת ועד.
מכיוון והנושא הגיע אל בית הדין הארצי הוא עשוי לפסוק פסיקה תקדימית שתשפיע על כל ניסיון ראשון להקים ועד עובדים. במידה ובית הדין יקבל את עמדת ההסתדרות, הדבר עשוי לסייע לארגון לא רק בפלאפון, אלא בהצרת צעדי המעסיקים בכל מקום עבודה במגזר הפרטי שהעובדים בו מתכננים להקים עוד ועד עובדים. בשל חשיבות הנושא, ביקשה נשיאת הבית הדין, נילי ארד, את דעתו של היועמ"ש. בתגובה כתבה עו"ד לייסר, כי "פניה של מעסיק לעובדיו, בין כיחידים ובין בקבוצות, שתכליתה להציג את עמדתו של המעביד אשר להתארגנות במפעל והשלכותיה – מקימה חשש של ממש להשפעה לא הוגנת על חופש הבחירה של העובד בכל הנוגע למימוש זכות ההתארגנות הנתונה לו".
האינטרס של המעסיק נוגד את זה של העובד
בעמדתו כותב היועמ"ש כי מכיוון ולמעסיק יש כח רב על העובד, ואותה מרות יוצרת תלות של העובד במנהל שלו ומעסיקו, אז צריך להגביל את חופש הביטוי של המעסיק לפעול נגד הצטרפות לארגון עובדים. היועמ"ש אף מציע הסדר לפיו אם המעסיק רוצה לפנות לעובדים בנושא ההתארגנות הוא יפנה קודם לארגון העובדים ויפרט את תוכן הפנייה לעובדים, מה שיאפשר לארגון העובדים גם לפנות לבית הדין לעבודה ולהוציא צו מניעה נגד הפנייה.
היועמ"ש לא מסתיר את היותו בעד יחסי עבודה קיבוציים של ועד עובדים מול המעסיק. בתשובה לבית הדין כותב היועמ"ש כי רק התאגדות של עובדים יכולה ליצור שקילות מסויימת בין כוחו של המעסיק לכוחם של העובדים ולכן "למעביד יש אינטרס שלא ניתן להפריד בכובד משקלו, להביא לכך שמערך יחסי הכוחות הקיים – אשר מקנה לו כח סוציו-כלכלי עודף – יוותר על כנו". במילים אחרות, עמדת היועמ"ש היא כי חסרונות ההתארגנות מנקודת מבטו של המעסיק הן על פי רוב חלק מיתרונות ההתארגנות מנקודת מבטו של העובד.
האם תהיה שביתה בפלאפון עוד שבוע?
בהסתדרות מקווים כי אם בסופו של דבר יחליט בית הדין הארצי לעבודה לקבל את הערעור ויקבע איסור מוחלט על המעסיק, הדבר יסייע להגדיל את מצבת העובדים בפלאפון שהצטרפו להסתדרות וכך בסופו של דבר ליצור מאסה מספיק גדולה שתיאלץ את פלאפון להכיר בקיומו של ועד עובדים יציג בחברה. עד כה הנהלת פלאפון טוענת כי ההסתדרות לא עמדה בתנאי הקבוע בחוק לפיו יש להחתים שליש מהעובדים לפחות על הצטרפות לארגון. מנגד, בהסתדרות אומרים כי החתימו כבר כ-1,700 מתוך 3,800 העובדים. במקביל ישנו איום של ההסתדרות להתחיל בעיצומים בחברה החל מעוד שבוע אם ההנהלה לא תכיר בוועד, במה שעשוי להיות העיצומים הראשונים בענף הסלולר בישראל
מנגד, באיגוד לשכות המסחר מתנגדים לדרישת ההסתדרות. בנייר עמדה שהגישו היום לבית הדין כתבו נציגי האיגוד כי "המגזר העסקי איננו מסוגל לעמוד בסיטואציה של שחיקה הולכת וגוברת במעמדו וקילוף שכבה אחר שכבה מזכויות הבסיס, מהן נהנה כל אזרח במדינת ישראל. אין מי שכופר בחשיבות זכות ההתארגנות, אבל לא ייתכן שזכות זו תהפוך לזכות על, עליונה על שאר הזכויות, כשמספיק יהיה לומר: 'חופש התארגנות' ומייד שאר זכויות היסוד נסוגות לאחור".