נחתם הסכם עובדי הקבלן במגזר הציבורי – במגזר הפרטי ימשיכו לחכות
שר האוצר ויו"ר ההסתדרות חתמו על הסכם שמשפר את תנאי העבודה של כ-70 אלף עובדי השמירה והניקיון במגזר הציבורי; ההסכם עם המעסיקים הפרטיים תקוע מאז פברואר
לאחר ציפייה של 9 חודשים עובדי השמירה והניקיון במגזר הציבורי יחלו מהחודש הבא לראות שיפור משמעותי בתנאי העבודה שלהם – תוספת שכר, קרן השתלמות והצמדת השכר לזו של עובדי המגזר הציבורי. זאת לאחר שהיום (ג') נחתם הסכם בנושא בין שר האוצר יובל שטייניץ ליו"ר ההסתדרות, עופר עיני.
- עיני פוגע בעובדי הקבלן
- מאפס לאחד זה הכי קשה
- הסכם עובדי הקבלן: תשעה עמודים יצרו שורה ארוכה של סימני שאלה
ההסכם הוא יישום של עקרונות שנקבעו בהסכם עובדי הקבלן בין ההסתדרות למדינה ולמעסיקים הפרטיים. אולם לגבי כ-200 אלף עובדי הניקיון והשמירה במגזר הפרטי אין כל חדש, שכן המשא מתן בין ההסתדרות לבין ארגוני המעסיקים תקוע בשל מחלוקות על אופן השוואת התנאים בין עובדי הקבלן לעובדים מן המניין.
הכספים המגיעים לעובדי הקבלן במגזר הציבורי אמורים להינתן להם רטרואקטיבית מחודש מאי, כלומר לדוגמה ההפרשות לקרן ההשתלמות יכללו לא רק את המשכורת הקרובה והלאה, אלא גם את משכורות מאי-נובמבר. עם זאת, מכיוון שעל פי החוזים הקיימים מול חברות הקבלן השכר נקבע לפי הנורמה עד היום, סוכם כי משרד האוצר יפנה לכל קבלן ויציע לו להחיל את ההסכם על עובדיו בתמורה לפיצוי כספי מלא. בכל מקרה, באוצר אומרים כי 60% מהחוזים הקיימים היום מסתיימים בסוף השנה, וכי החוזים החדשים כבר יכילו את סעיפי ההסכם.
ההסכם קובע עוד כי כמה מאות עובדי כוח אדם במגזר הציבורי המוגדרים כעובדים כתף אל כתף עם עובדים מן המניין, יתקבלו לעבודה כעובד מן המניין או שהתקן שלהם יבוטל. זאת כדי לא ליצור הרחבה של תופעת עובדי הקבלן אל תוך הליבה של השירות הממשלתי.
בנושא שכר ההסכם קובע כי מעתה שכר המינימום לעובדי השמירה והניקיון יעלה ל-4,500 ברוטו לחודש למשרה מלאה, לעומת 4,300 שקל ברוטו כיום. כמו כן, וזו בשורה חשובה של ההסכם, השכר יעודכן בהתאם לתספות שמקבלים כלל עובדי המגזר הציבורי, כלומר שמעתה והלאה בכל פעם שההסתדרות תדרוש תוספות לעובדי המגזר הציבורי, גם עובדי הקבלן ייכללו בהסכם. בשנה הקרובה המשמעות היא כי עובדי הקבלן יקבלו תוספת של 2.25% בינואר ועוד 1% ביולי.
בנוסף יינתנו לעובדי השמירה והניקיון הפרשת קרן השתלמות בשיעור של 7.5% מהשכר הכולל ברוטו (5% על חשבון המעסיק ו-2.5% משכר העובד), שי לחג בדומה לזה שמקבלים עובדי ההמדינה, דמי הבראה גבוהים יותר כמו של עובדי המדינה, הגדלת ההפרשות לפנסיה ב-2% (1% מעביד, 1% עובד) וארוחות מסובסדות במקומות שבהם קיים הסדר שכזה לעובדים הקבועים.
ההסכם במגזר הפרטי אמור גם הוא לשפר את תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן ולהשוות את התנאים הסוציאליים הניתנים להם – קרן השתלמות, מתנות לחגים, ארוחות מסובסדות והטבות אחרות – לאלו של עובד המועסק באופן ישיר על ידי מקום העבודה. כאן ישנה מחלוקת קשה בין ההסתדרות לארגוני המעסיקים, הטוענים כי אין זה סביר להחיל חלק גדול מההטבות על עובדי הקבלן. לדוגמה, טוענים נציגי המעסיקים, כי אין זה סביר לתת לשמור בכניסה לסניף הבנק סבסוד לגני ילדים כמו שמקבל עובד בנק מן המניין. כמו כן, הסכם העקרונות מפברואר קובע כי עובד ניקיון בעל ותק של מעל 9 חודשים המועסק ב-90% משרה ומעלה יקלט על ידי המעסיק להעסקה ישירה.
לאחר החתימה אמר עיני כי "ההסכם הוא תחילת הדרך. התופעה של עובדי קבלן לא ראויה שכן עובדים במקומות העבודה צריכים להרגיש ביטחון, ועובד שאין לו ביטחון מאבד את כבודו. ההסכם הזה מחזיר לעובדים חלק מהכבוד, אבל יש עוד דרך לכבוד כולו". שטייניץ ביקש להדגיש כי "ההסכם שנחתם היום הוא חלק ממהלך כולל לפתרון מצוקתם של העובדים החלשים במשק. מטרתנו המרכזית היא לחזק עובדים חלשים ולצמצם פערים".
מנגד, חברות הניקיון מרוצות פחות. ד"ר אילן שמעוני, יו"ר ארגון חברות הניקיון, אמר מוקדם יותר היום כי "הארגון מצר ומוחה בתוקף על כך כי הסכם המסגרת שנחתם על ידי הממשלה יוצר בפועל אפליה בתעריפי השכר ותנאי השכר שבין עובדי הניקיון המועסקים במגזר הציבורי לבין עובדי הניקיון המועסקים במגזר הפרטי. בעצם דאגה הממשלה לעצמה בכך שהיא לבדה תמשיך לרכוש שירותי ניקיון כמקובל במשק יעיל ומודרני, ואילו מן הצד השני היא כופה באמצעות ההסתדרות העסקה ישירה של עובדי הניקיון דווקא על המגזר הפרטי אשר חי בעולם עסקי תחרותי המחייב גמישות והתמקדות מיוחדת בליבת העסק".