מנכ"ל פסגות: "ב-2013 נהפוך את המעורבות המוסדית לנורמה בשוק ההון"
בדש התייחס גם לשכר המופרז שגובים חלק מהמנהלים בשוק ההון, לעסקאות בעלי העניין הבעייתיות ולהעדפות נושים והבהיר "לעיתים אין ברירה אלא להילחם, לעמוד על הרגליים האחוריות ולא לוותר"
"בשנת 2013 אנו בפסגות יחד עם הגופים המוסדיים נחתור להפוך את כללי המעורבות המוסדית לנורמה בשוק ההון. סטנדרט אשר אימוצו ייצר שוק הון עם כללים חדשים שיבדילו בין חברות, מנהלים, דירקטורים ובעלי שליטה ראויים והגונים לבין האחרים, סטנדרט אשר יסייע לחזק את אמון הציבור במגזר העסקי ובתעשייה הפיננסית", כך אמר חגי בדש מנכ"ל בית ההשקעות הגדול בישראל בוועידת תחזיות 2013 של "כלכליסט".
בית ההשקעות פסגות, בניהולו של בדש, מוביל מאז היכנסו לתפקיד במאי האחרון קו מיליטנטי מול חברות ובעלי שליטה שביקשו לבצע שמיטת חובות.
- הסטירה המצלצלת של בדש
- פסגות טרפד את המינוי של אירית אילוז כדירקטורית חיצונית בחברת קמור
- פסגות יתנגד לשכר של יו"ר החברה לישראל
ביחס לסביבה הכלכלית הבינלאומית אמר בדש "אין ספק כי שנת 2012 אופיינה בהמשך האטה גלובלית, הימשכות משבר החובות באירופה ואי שקט חברתי במרבית ממדינות העולם. זו הייתה שנה של הרחבות כמותיות מצד הבנקים המרכזיים, חשש מפני צוק פיסקאלי, סביבת ריביות נמוכות ומתיחות גיאופוליטית".
"בצילה של אי הוודאות, חווה גם המשק הישראלי ירידה בקצבי הצמיחה, עליה בשיעור האינפלציה, שחיקה של כוח הקניה ועלייה בשיעור האבטלה. כל זאת על רקע שווקים שסובלים מירידה חדה במחזורי המסחר ומתנודתיות גבוהה" הוסיף. "יחד עם זאת, למרות המשתנים המאקרו כלכליים שהיו מאוד בעייתיים, אנו מסיימים את השנה עם תשואות חיוביות במכשירי החיסכון השונים".
בדש התייחס לחשש כי יותר ויותר חברות עלולות להיקלע להסדרי חוב בתקופה הקרבה: "כשבוחנים את סקטור האג"ח, ניתן לראות כי איגרות חוב קונצרניות רבות הצפויות להגיע לפדיון בשנים הקרובות, נסחרות היום בתשואה הגבוהה מ-10%, מה שמייצר סביבה של חברות המתקשות למחזר חוב ולפרוע את חובן ואת התעצמותה של תופעת "הסדרי החוב'". לטענתו התעצמות שכזו צפוייה "מכיוון שבשלוש השנים הקרובות צפויים להגיע לפידיון למעלה מ-30 מיליארד שקלים באגרות חוב הנסחרות בתשואה גבוהה, ולכן החברות הללו נמצאות בסיכון להיקלע להסדר".
בדש הסביר כי "למעשה אנו בתקופה בה נכסי הציבור נמצאים בין הפטיש לבין הסדן: בין הפטיש, המכה ביכולת לייצר תשואה גבוהה ללא סיכונים, בשוק של ריביות ותשואות אג"ח מדינה נמוכות, לבין הסדן, שהוא הסיכון כי עסקים רבים לא יעמדו במחויבות שלהם כלפי ציבור בעלי החוב וינסו להתחמק מכך".
בדש הבהיר כיצד הוא תופס את תפקיד הגופים המוסדיים במערכה הזו: "תפקידנו כמנהלי נכסי הציבור, חשוב מתמיד בימים אלו. אנו לא רק מנהלי נכסי הציבור, אנו שליחי הציבור. לצד ניהול הנכסים המסורתי המתמקד בניהול השקעות מקצועי, אנו מחוייבים לדאוג לשמירה על האינטרסים ועל זכויות לקוחותינו. עלינו לדאוג שנכסי הציבור - הפנסיות, קופות הגמל, קרנות הנאמנות וכל נכס חיסכון אחר - לא ייפגעו ושהחובות יוחזרו, בין אם מדובר בשנה של תשואות שליליות או תשואות חיוביות כמו שנת 2012" .
"אחת הבעיות הגדולות כשאומרים נכסי ציבור- היא שזה נשמע כללי. אבל אנחנו הגופים המוסדיים יודעים היטב, שלכל שקל שאנו מנהלים יש כתובת, מספר טלפון וייעוד. הכסף הוא לדירה לזוג צעיר, למימון השכלה לילדים, להבטחת זקנה בכבוד. חסכונות אלה מהווים את רשת הביטחון הכלכלית של הציבור בישראל", ציין בדש.
בדש ביקש להעביר מסר כי "בתור בעלי האג"ח ובעלי מניות המיעוט, תפקידנו להקפיד על כך שבעלי השליטה ומנהלי החברות במשק יפעלו לטובת כלל המשקיעים, ולא יפגעו בזכויותיהם על מנת להגדיל את חלקם בעוגה - זאת על ידי עסקאות בעלי עניין, תגמול מופרז שאינו קשור לביצועים, העדפת נושים ופעילויות נוספות מהסוג הזה".
"ההעדפה הראשונית שלנו, היא לעבוד בשיתוף פעולה עם החברות שבהן אנו משקיעים את כספי הלקוחות. אבל לעיתים אין ברירה אלא להילחם, לעמוד על הרגליים האחוריות ולא לוותר. מנסים לקחת את המאבק של הגופים המוסדיים למקום אישי, לצבוע את זה באינטרס, אבל השיקול המנחה אותנו הוא טובת הלקוחות בלבד. לרבים נוח המצב שבו גוף מוסדי יושב על הגדר גם כשהוא נדרש להיות מעורב - לא עוד".
"אנו בפסגות - מנהל נכסי הציבור הגדול בישראל עם 153 מיליארד שקלים מנוהלים, גוף אשר כל אדם חמישי במדינת ישראל בחר לנהל בו את חסכונותיו - מעורבים, אקטיביים ומאוד מאמינים בכך.אנו מרגישים מחויבים לציבור לקוחותינו ויכולים להבטיח להם שלצד ניהול הכסף אנו נעשה הכול על מנת לשמור על הזכויות שלהם וננקוט בכל הצעדים הנדרשים תוך הוגנות ושקיפות מלאה".
בדש ביקש להדגיש "אנחנו לא נגד החברות, המנהלים או בעלי שליטה, ההפך הוא הנכון, אנחנו בפסגות נוקטים בגישה של "בעד". אנחנו בעד חברות שמתנהלות בשקיפות, בעד חברות ובעלי שליטה שרואים את אינטרס בעלי מניות המיעוט ומחזיקי האג"ח לנגד עיניהם, בעד שוק הון מפותח שתורם לצמיחת הכלכלה בישראל, והכי חשוב - אנחנו בעד ציבור החוסכים שנותן בנו את אמונו".