תחזיות 2013
יו"ר מנפאואר ישראל: 10% מהמעסיקים אמרו שיגייסו עובדים ברבעון הקרוב"
דליה נרקיס אמרה בוועידת תחזיות 2013 של כלכליסט: "הנתונים בארץ לא רעים בכלל לעומת אירופה"
"בסקר שעשינו, 10% מהמעסיקים אמרו שיגייסו עובדים ברבעון הקרוב" - כך אמרה היום (ג') דליה נרקיס, יו"ר מנפאואר ישראל, בוועידת תחזיות 2013 של כלכליסט.
לדברי נרקיס, "אם מסתכלים על ההיסטוריה של שוק העבודה, הרי שדור ה-X, שהם רוב האנשים שמאיישים את המשרות המשמעותיות בשוק העבודה, המונח עבודה לכל החיים כבר לא קיים יותר".
- בועז מעוז: "העובד הישראלי עובד הרבה יותר קשה מכל עמית בעולם"
- דוד ברודט: "האבטלה תעלה ל-8%, הצמיחה תעמוד על פחות מ-3%"
- דיויד גילה: "החשדות נגד תנובה חמורים יותר מאי מסירת מסמכים"
לדברי נרקיס, "הצעירים - שהם דור ה-Y, המשפיע על החלטות הפרט - שמובילים מהפכות, דיגיטליות, אינטרנטיות וכו', שגם הוביל את האביב הערבי, יתפסו את שוק העבודה בשנים הקרובות".
"מהמקום הזה, ובתחזיות עסקינן, אנחנו רואים את העידן הנוכחי כעידן ה-Human Age, הגענו לעידן שבו הפרט הוא זה שמשפיע על מקבלי ההחלטות, ואיך ייראו החיים שלהם".
בסקר שלנו סקרנו 750 מעסיקים ושאלנו מה לדעתם יקרה ברבעון הקרוב בכל הקשור למדיניות התעסוקה בחברה אותה הם מנהלים. "הנתונים שקיבלנו לא רעים בכלל, ובמיוחד בהשוואה לאירופה או למדינות אחרות בעולם. 17% אומרים שיגדילו את מצבת כוח האדם שלהם. 7% אמרו שיורידו, לכן 10% נטו מהמעסיקים אמרו שיגייסו. באירופה המצב הוא אפס גיוסים, ובמדינות הפריפריה מינוס של כ-10%".
נרקיס מתייחסת לנתוני האבטלה של המשק הישראלי, כ-6.5%. "מדובר בשיעור נמוך, ובמיוחד בהשוואה לאירופה או לארצות הברית. אבל חשוב לזכור כמה דברים. ישנם סקטורים שלא נמדדים, והם אלו שלא נרשמים ועדיין מחפשים עבודה, בין אם מדובר בחרדים או ערבים. כנגד זה, יש לזכור נתון נוסף, שגם בין אלו שעובדים יש כאלה שקיבלו משרות חלקיות למרות שהיו רוצים לעבוד במשרה מלאה".
נתון נוסף אליו מתייחסת נרקיס הוא צמצום כוח האדם בקרב תאגידים. לדבריה, השוק הישראלי עדיין לא משוכלל מספיק על מנת להיות מסוגל להטמיע את כל מי שפרש במקומות עבודה אחרים. זה אתגר שהמדינה צריכה להתמודד עימו.
נתון נוסף אותו מציינת נרקיס, הוא העובדה שהאבטלה בעולם הולכת וגדלה, ולמרות זאת, כשליש מהמעסיקים בעולם מדברים על כך שהם מתקשים למצוא את העובדים שהם צריכים. קיים חוסר איזון בין הביקוש להיצע. הנתון הזה של 35% מהמעסיקים שמתקשים למצוא את העובדים שהם רוצים, נכון גם בארץ.
נרקיס מציינים רשימה של מקצועות הקשים ביותר לאיוש - והם בישראל, מהנדסים, מיד אחריהם, עובדי כפיים מקצועיים. השכר של העובדים האלה עדיין גבוה משכר המינימום, וגם בתחום הזה יש מסלולי התקדמות. משכך, נשאלת השאלה, כיצד המדינה, ברמה הלאומית או מקומית, מתמודדת עם נתון זה של חוסר איזון. נרקיס מסבירה שאחת הדרכים היא הכשרה מקצועית.
נרקיס מציינת שהמגזר הערבי הוא עדיין מוזנח יחסית בתחום התעסוקה. "יש עוד הרבה מה לעשות עם האוכלוסיה הזו. מגזר זה ומגזר החרדים, יהיו בעלי משקל משמעותי בשוק העבודה, ולכן יש להשכיל כבר היום לשלב אותם עד כמה שניתן. יש להשקיע בהכשרה, כמו גם ביוזמות שמוביל גם התמ"ת והתאחדות התעשיינים, שמעוניינים לפתור את הסוגיה הזו.
נרקיס פונה למעסיקים לפתוח את הראש ולהסתכל על שוק העבודה מחוץ לפרדיגמות הרגילות, ובראש פתוח, על מנת להתמודד עם האתגרים שהכלכלה העולמית מציבה בפנינו גם בארץ.