$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

מה יישאר בעוד 110 שנים?

ועוד חיזויים של המגזין "פופולאר מכאניקס"

שיזף רפאלי 08:2703.01.13
לאחר ששרדנו את 2012 על נבואות החורבן שלה, אפשר לפנות לתחזיות לעתיד. ואפילו לעתיד הרחוק. 2122 לדוגמה. מי שמעזים להציץ לשם הם אנשי המגזין הוותיק ורב הזכויות "פופולאר מכאניקס", שלרגל 110 שנים להיווסדו פרסם פרויקט מיוחד עם 110 תחזיות טכנולוגיות ל־110 השנים הבאות עלינו לטובה (is.gd/MT6kwK).

 

עתידנות היא בעיקר עניין מבדר. לאורך המאה ה־20 פורסמו שלל נבואות טכנולוגיות על "החיים בשנות ה־2000", ומי שיקרא אותן ימצא בהן רובוטים אנושיים, מכוניות מעופפות, מושבות על הירח ושימוש יומיומי בטכנולוגיות "מציאות מדומה", אבל יתקשה למצוא ניחושים שכללו את האינטרנט או את האייפון.

 

מצד שני, מאז שנוסד ב־1902, "פופולאר מכאניקס" ידע בכל דור לבשר את המגמה הגדולה הבאה בטכנולוגיה. בעשורים הראשונים לקיומו הוא הוביל את ההתלהבות מהתעשייה החדשה, לדבריו משנת המציאות, של המכוניות. בשנות הארבעים החלו להקדיש במגזין תשומת לב רבה לחקר הגרעין ולפוטנציאל הצבאי והאזרחי שבביקוע האטום. המקצועיות הרבה של הכתבות הטרידה את הצנזורים הצבאיים האמריקאים, שתבעו מהמגזין ריסון. בשנות השבעים הוביל העיתון את התעוררות העניין במחשב הדיגיטלי. כתבת השער שלו מ־1975 הוקדשה ל"מחשב הביתי". סטיב ג'ובס, סטיב ווזניאק וביל גייטס מספרים, באוטוביוגרפיות שלהם, על הרישום שכתבה זו הותירה בהם. וככלל, יש המייחסים למגזין הזה את גיבוש דמות החנון גאון המחשבים והולדת ה"האקר", ובין לבין המגזין הוביל את תנועת ה"עשה זאת בעצמך".

 

אז מה המגזין מעז לחזות לעתיד הקרוב, והמאוד רחוק? משערים שם שבעשור הקרוב התרגום האוטומטי יעבור מעולם הכתב לעולם הקולי, ומכשירי טלפון יתרגמו סימולטנית את הדוברים בהם לשפתו של המשוחח בצד השני. רשת מידע שיבמ מפתחת כיום למכוניות, כותבים שם, תאפשר בתוך כמה שנים לחזות פקקי תנועה ולמנוע אותם. טכנולוגיות אחרות שנמצאת כעת בפיתוח ראשוני כוללת דור חדש של ביגוד שמגן מאימי מזג האוויר, קור וחום כאחד, טאבלטים גמישים כמגילות, ותשתיות שמתקנות את עצמן. כל היסודות הטכנולוגיים להם כבר קיימים, כותבים שם.

 

התחזיות לטווח של 50 שנה כוללות היעלמות כמעט מוחלטת של כמה מקצועות, שאותם יחלו למלא מחשבים ורובוטים. שניים מהם הם הסיעוד (אחיות וסניטרים בבתי חולים) והמשפט (עורכי דין). מהנדסים בכמה אוניברסיטאות כבר מתארים את שיטות העבודה של התחליפים. כיום גם צצות, בעיקר באסיה, יוזמות של "חוות מאונכות" - שטחי גידול חקלאיים שבנויים כמגדלים. התחזית צופה שב־2050, כשבעולם לפי הערכות יחיו 9 מיליארד בני אדם, מהם יותר מ־6 מיליארד בערים, חלק ניכר מהמזון יגודל בגורדי שחקים כאלה. ותיאורי עזרי הראייה ההייטקיים של חמשת העשורים הקרובים לחלוטין נשמעים כמו מדע בדיוני.

 

האחיות יוחלפו ברובוטים האחיות יוחלפו ברובוטים צילום: שאטרסטוק

 

ובעוד מאה שנים ויותר? אפילו לעתיד הרחוק הזה יש כיום רמזים. מנוע היוֹנים, שמשמש לתנועת לוויינים, יפותח לרמה שתאפשר מסע בין כוכבים. הודות לחקר האטת ההזדקנות, אדם שחי כיום יחגוג, בבריאות טובה, יום הולדת 150. והגוף והמוח יהיו מחוברים למה שיהיה אחרי האינטרנט.

 

בולט בהיעדרו אזכור לנבואת הסינגולריות של ריי קורצווייל, בעיני רבים העתידן הרציני היחיד בעולם. קורצווייל צופה בעשורים הקרובים זינוק טכנולוגי, פתאומי כמעט, שבין היתר יכלול איחוד בין אנשים ומחשבים, לרבות העברת התודעה האנושית אל תוך מחשב. "פופולר מכאניקס" לא מצטרף לתחזית הזאת. חרף היומרנות שבכתבה כולה, במידה רבה הוא זהיר במיוחד. לצד הדברים הרבים שהוא חוזה שייעלמו - ובהם הארנק הגשמי, המפתחות, הבולים והמשקפיים - הוא מצהיר גם על הדברים שיישארו איתנו ב־2122. שלושה מהם הם העיפרון, המסקינג טייפ, ואולי החשוב מכל והמרגיע מכולם: הבירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x