חברות קטנות וחברות שנסחרות בחו"ל ייכללו בחוק שכר הבכירים
משרד המשפטים צפוי להביא ביום שני לאישור ועדת הכספים תקנות שיחייבו גם חברות בעלות מחזורי פעילות נמוכים, חברות דואליות וחברות שנסחרות בחו"ל לקבוע מדיניות תגמול לבכירים
ועדת הכספים של הכנסת צפויה לאשר ביום שני תקנות משלימות לחוק לריסון שכר הבכירים. כפי הנראה כעת, הנוסח העדכני של התקנות צפוי לכלול גם חברות ציבוריות בעלות מחזורי פעילות קטנים (למשל כאלה שלא נמנות עם 100 החברות הגדולות בבורסה בתל אביב או שהשכר בהן אינו עולה על מיליון שקל בשנה).
- "אין חוק בעולם שנכנס לכזה פירוט במדיניות התגמול"
- אלי יונס, ועוד שלושה מיתוסים
- הקרב ביום שאחרי: על מי יחול התיקון בנושא שכר הבכירים
חברות אלה יידרשו להחיל על עצמן את מנגנון האישור שנקבע בחוק לשכרם של נושאי משרה בכירים, זאת למרות לחצים כבדים שהופעלו על משרד המשפטים להוציא אותם מתחולת החוק שאושר לפני כחודשיים. במקביל גם הלחץ להחריג מהחוק חברות הנסחרות בחו"ל וחברות דואליות (חברות הנסחרות בישראל ובארה"ב, כמו טבע) לא צלח.
בדברי ההסבר לתקנות הסביר משרד המשפטים כי החליט שלא לפטור מתחולת החוק חברות קטנות, היות שסבר שאין בידיו כלים מספקים כדי להגדיר מהי חברה קטנה הזכאית לפטור. "תיקון החוק עצמו מהווה פשרה בכך שאינו קובע תקרה לשכר", מציין המשרד בדברי ההסבר לתקנות, "התיקון מותיר בידי כל חברה שיקול דעת לעצב מדיניות תגמול המתאימה לגודלה ולצרכיה".
ביחס לחברות הרשומות בחו"ל ולחברות דואליות הסביר המשרד כי החליט שלא להחריגן מתחולת החוק לאור החשש כי נוסחו של הדין האמריקאי הקיים יגרום לכך שהן יזכו למעשה מפטור כפול מפיקוח — גם בישראל וגם בארה"ב. "חלק מחברות אלה אינן פועלות בהתאם לדין האמריקאי, כך שהמשקיעים ייפגעו פעמיים. מדובר בחברות ענק, פטור שיינתן להן יחתור תחת תכלית החוק".
במקביל להחלטה שלא להחריג מתחולת החוק חברות קטנות וחברות שנסחרות בחו"ל, נקבעו בתקנות סוגים שונים של חברות שכן יזכו לפטור מהחוק. כך נקבע כי חברות המציעות לראשונה ניירות ערך לציבור יהיו רשאיות לקבוע את מדיניות התגמול שלהן בתוך שנה מהמועד שבו הפכו לציבוריות.
במקביל קובעות התקנות פטור מקביעה של מדיניות תגמול לחברות ממשלתיות ולחברות־בנות ממשלתיות, הכפופות לפיקוח של הממונה על השכר ולחוק החברות הממשלתיות. המשרד מציע כי חברות אלה יידרשו לקבוע מדיניות תגמול רק לגבי היבטי השכר שלגביהם יש לחברות יד חופשית יחסית, ושאינם מפוקחים מספיק.
התקנות מעניקות פטור מתחולת החוק גם לאישור עסקאות בעלי עניין בתוך חברות ממשלתיות, היות שאלה כפופות ממילא לרגולציה מחמירה.
התקנות מציעות להוציא מתחולת החוק גם חברות שמנפיקות איגרות חוב לציבור, אך יסיימו לשלם את החוב שלהן כלפי הציבור עד תום 2013 (למעט חברות שיש ספק לגבי היכולת שלהן להחזיר את החוב לציבור).
תוספת חשובה לתקנות נוגעת לאופן אישור מדיניות התגמול באסיפה הכללית ומאפשרת לציבור להצביע בה באמצעות כתבי הצבעה מבלי להגיע לאסיפה.