"שיעור האבטלה יזנק השנה ל-7.5%, כ-35 אלף מובטלים חדשים"
כך מעריך רפי גוזלן מאיבי.אי - בניגוד לתחזית בנק ישראל שצופה שיעור אבטלה של 7.1% בלבד. לדבריו, בשנה הקרובה המגזר הציבורי אינו צפוי להתרחב כמו ב-2012
"התחזית שלנו לשוק העבודה בישראל גוזרת עלייה באבטלה לשיעור של 7.5% ב-2013, זאת בהשוואה לשיעור אבטלה של 6.7% כיום", כך מעריך כלכלן המאקרו הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, רפי גוזלן. תחזית זו נמוכה יותר מהתחזית של בנק ישראל שצופה שיעור אבטלה של 7.1% בשנה הקרובה.
- דוד ברודט: "האבטלה תעלה ל-8%, הצמיחה תעמוד על פחות מ-3%"
- למה שכר של 11 אלף שקל בתעשייה לא קורץ למובטלים
- כלכלה וקוץ בה
גוזלן מסביר בשיחה עם "כלכליסט" כי בשנה החולפת השיפור בשיעור האבטלה נבע בעיקר מהמגזר הציבורי שהוסיף יותר משרות מהמגזר העסקי - תופעה אשר צפויה להשתנות בתקופה הקרובה. "בחודשים האחרונים נרשמת שונות גבוהה בין מגמת התעסוקה בסקטור העסקי לבין הציבורי. במסגרת המדד המשולב מפרסם בנק ישראל את היקף התעסוקה בסקטור העסקי ולפיו נרשמה ירידה במספר המועסקים לאורך הרביע השלישי תוך ירידה בקצב הגידול השנתי לשיעור של כ-1%. לעומת זאת, קצב הגידול בסקטור הציבורי הואץ ברביע השלישי של השנה והגיע לכ-8%", מסביר גוזלן.
כמו כן מדגיש גוזלן כי תחזית הצמיחה של אי.בי.אי מתונה יותר ועומדת על 3.2% ב-2013 ועל 2.25% ללא תרומת הגז, זאת בהשוואה לתחזית צמיחה של בנק ישראל שעומדת על 3.8% ב-2013 ועל 2.8% ללא הגז. "סיבה נוספת לכך שתחזית האבטלה שלנו גבוה יותר רשורה לעובדה שתחזית הצמיחה נמוכה יותר מזו של בנק ישראל", אומר גוזלן.
לפני כשבוע, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר התייחס לתחזית האבטלה ואמר כי "ייצור הגז יגדיל את התוצר של ישראל בשנה הבאה ב-1%, אבל צריך להבין כשאחוז שלם מ-3.8% צמיחה מבוסס על ייצור גז - זה לא יביא הרבה עובדים. יש האטה לא גדולה בצמיחת המשק, המבוססת על הייצור התעשייתי שירד בחודשים האחרונים, הייצוא שלא צומח מהר, ומכל מיני סימנים החלטנו לעודד את הביקוש, ולהוריד את הריבית. זה לא שאנחנו רואים את עצמנו במיתון - אבל אנחנו רוצים לתת דחיפה לצמיחה וזה מה שעשינו".
דוד ברודט, יו"ר בנק לאומי, סיפק לפני מספר ימים בכנס של "כלכליסט" תחזית קודרת אף יותר מזו של אי.בי.אי ואמר כי האבטלה תעלה ועלולה להגיע לשיעור של 8% וכי האינפלציה תעמוד על כ-2%. ביחס לריבית אמר ברודט כי "בנק ישראל יתמודד השנה עם דילמה מצד אחד הצורך בשמירה על ריבית נמוכה לנוכח ההאטה בפעילות במשק, ומאידך הסיכון שמהווה ריבית נמוכה בשוק המשכנתאות ומינוף היתר שעלול להיווצר בו בעקבות ירידה מתחת ל-2%", אמר יו"ר לאומי.