בנק ישראל: "מודאגים מהקצב המהיר של עליית מחיר הדירות"
כך עולה מדיוני הריבית של הבנק לפברואר שבהם הוחלט פה אחד להותיר את הריבית על 1.75%. חברי הוועדה הכינו את הקרקע להתערבות בשוק המט"ח, וציינו את השימוש במאגרי הגז כבסיס להתחזקות השקל; בנוסף הוחלט לראשונה לא לפרסם את הריבית בסמוך לפסח ולסוכות
חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הביעו דאגה לאור הקצב המהיר של עליית מחיר הדירות במקביל לירידה בהתחלות הבניה ועלייה במספר העסקאות ובהיקפי המשכנתאות. כך עולה מפרוטוקול הריבית של הבנק לחודש פברואר בו הוחלט פה אחד להותיר את הריבית על רמה של 1.75%.
- "אין לדעת אם הנגיד הבא יאמץ המדיניות של פישר בנוגע להתערבות בשוק"
- פישר רומז על חידוש ההתערבות במסחר במטבע חוץ
- "מדידת מחירי הדיור לא רלבנטית לרובנו"
בדיון בוועדה הדגישו החברים כי צעדי המדיניות שנקט בנק ישראל בשנים האחרונות בתחום המשכנתאות מוכוונים בעיקר לשמירת היציבות הפיננסית וכי השפעתם הממתנת בשוק הדיור פועלת על צד הביקושים בלבד.
בנוסף דנו חברי הוועדה בהתפתחויות הצפויות בשער החליפין והכינו את הקרקע להתערבות של הבנק בשוק המט"ח. חברי הוועדה העריכו כי הימשכות ההרחבה הכמותית בארה"ב, באירופה וביפן תומכת בהתחזקות השקל. כמו כן הביעו חברי הוועדה הערכה כי התחלת השימוש הצפויה במאגרי הגז החדשים ב-2013 תתרום לעלייה בעודף בחשבון השוטף ולכן תהיה גם היא גורם התומך בהתחזקות של השקל בשנה הקרובה.
מבחינת הגירעון התופח של הממשלה, ציינו החברים בוועדה כי הטיפול בגירעון המבני בישראל, הגבוה גם ביחס למדינות מפותחות אחרות בעולם, מחייב קיצוץ משמעותי בהוצאות ביחס להתחייבויות של הממשלה ל-2013 ול-2014, במקביל להגדלת המיסוי. הודגש כי אף שיחס החוב תוצר של ישראל נותר יציב ואינו גבוה ביחס למדינות מפותחות רבות, הרי שנטל החוב של ישראל גבוה גם ביחס למדינות אלו מפני הריבית הגבוהה שמדינת ישראל משלמת על החוב לעומת המדינות האחרות.
פרסום פרוטוקולי הוועדה הגיעו לאחר שבסוף השבוע האחרון נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר שלח רמזים עבים לגבי האפשרות שבנק ישראל ישוב ויתערב במסחר במטבע חוץ, במטרה להחליש את השקל ולעודד בדרך זו את היצוא הישראלי. הפעם האחרונה שבה התערב בנק ישראל במסחר במט"ח ורכש דולרים הייתה בחודש יולי 2011. את הרמזים בדבר אפשרות להתערבות מחודשת בשוק המט"ח בחר פישר לשגר דווקא מפראג בירת צ'כיה, שבה נשא את הנאום המרכזי בכנס בינלאומי לרגל חגיגות ה-20 לבנק המרכזי הצ'כי ולקיומו של המטבע הצ'כי העצמאי.
לא תהיה החלטת ריבית בפסח ובספטמבר
במקביל החליטה הועדה המוניטרית של בנק ישראל שלא לקבל החלטות על שיעור הריבית בסמוך לחגים פסח וסוכות. זאת לאור העובדה שבשבועות הקודמים למועדי החלטות ריבית אלו מתקבלים נתונים בפיגור עקב חג הפסח וחגי תשרי, וכי הנתונים המתקבלים מאופיינים באי סדירות ורמת פעילות נמוכה הנובעת מהחגים.
רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות, התייחס למהלך ואמר כי "סביר שגם בשנים הבאות יהיה נוהג כזה וכך אנו מתקרבים למודל של ארה"ב, שם תתקבלנה השנה שמונה החלטות ריבית בלבד. הדבר יקל על בנק ישראל להימנע מהצורך להוריד את הריבית שוב בעקבות שלושת המדדים הראשונים של השנה, שאמורים להסתכם ב-0% או לרדת מעט. זאת, היות והמדדים בתשעת החודשים האחרונים עשויים לעלות במצטבר בקצב שנתי של כ-2.5% או יותר ולאתגר מאוד את הריבית ברמתה הנמוכה הנוכחית (1.75%). גם העובדה שההחלטה האחרונה לא לשנות את הריבית התקבלה פה אחד, תומכת בהערכתנו זו".
"בנוסף", אומר מנחם, "החלטות הריבית תהיינה פחות תנודתיות, דבר חשוב להתנהלות שוק ההון, שהופתע לא פעם מהחלטות ריבית בחודשים האחרונים. מעבר לכך, השינוי עשוי להקל על תקופת המעבר עד כניסת הנגיד החדש", אמר.