ההאטה נמשכת: מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ירד ב-0.2%
כתוצאה מכך מסתכמת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-1.5%. לירידת המדד תרמו ירידות בהלבשה (8.5%) ובהנעלה (7.4%). ירידות אלה קוזזו על ידי עליות במחירי הירקות הטריים (12.6%). השבוע הודיעה הלמ"ס על הרכב המדד החדש
מדד חודש ינואר שפרסמה היום הלשכה המרכזת לסטטיסטיקה ירד ב-0.2%. כתוצאה מכך מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-1.5%. האינפלציה ממשיכה להימצא מתחת למרכז תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).
- איך באמת מחשבים את מדד המחירים לצרכן?
- הלמ"ס מעדכנת את סל המדד: משקלו של סעיף הדיור גדל
- "מדידת מחירי הדיור לא רלבנטית לרובנו"
גם האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל על פי התחזיות של האנליסטים השונים במשק, תואמת את היעד של הממשלה ומסתכמת ב-2%. מגמת האינפלציה ב-4 החודשים האחרונים משקפת עליית מחירים ממוצעת נמוכה יותר בשיעור שנתי של 0.9%.
לירידת המדד בחודש שעבר תאמו בעיקר הירידות בסעיפי התצרוכת הבאים: הלבשה (8.5%), הנעלה (7.4%), שירותי טלפון נייד (2.4%), מלונות ובתי הבראה (5.9%) ושירותי דיור בבעלות הדיירים (0.2%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות במחירי הירקות הטריים (12.6%), שירותי מים וביוב (2.8%), מכונית (0.7%) וחלב ומוצרי חלב (0.7%).
הסל החדש של הלמ"ס
מדד ינואר הוא המדד הראשון שמפרסמת הלמ"ס לאחר העדכון הדו-שנתי של הרכב "סל" הצריכה שבוצע על ידה בתחילת השבוע. בניגוד לעדכון הקודם שביצעה הלמ"ס לפני שנתיים, הפעם נרשמו במשקלות החדשים של 10 קבוצות התצרוכת הראשיות המרכיבות את מדד המחירים שינויים קלים בלבד. הבולט שבהם היה הגדלת משקלו של סעיף הדיור מ- 24.4% ל- 25.2%.
מדד ינואר לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית הקרובה, והוועדה המוניטרית של בנק ישראל עשויה להחליט בעוד 10 ימים על השארת הריבית לחודש מרץ ללא שינוי, ברמה של 1.75%. הסיבות העיקריות לאי שינוי הריבית הן החשש של בנק ישראל מהמשך העלייה במחירי הדירות, ומאי הוודאות הרבה השוררת כעת בנושא טיפולה של הממשלה הבאה בבעיות התקציב.
"הציבור חש מאוים"
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות אמר כי "ירידת המדד משקפת את ההאטה בפעילות הכלכלית. הנסיגה בייצוא ובייבוא בחודשים האחרונים, לצד נתוני מדד המחירים מלמדים כי הצרכנים הישראלים נוקטים משנה זהירות"
פריימן התייחס לרכיבים ספציפיים בתוך המדד וציין כי "ירידות המחירים בהלבשה ובהנעלה, בעלות השימוש בטלפון הסלולרי, בשירותי הדיור בבעלות ובמחירי החופשות בבתי המלון, מלמדים כי הציבור חש מאוים ומעדיף להגביל את התחייבויותיו ולצמצם בהוצאות".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר: "על אף האינפלציה האפסית, לא צפוי בנק ישראל להפחית את הריבית במשק, זאת לאור כאב הראש המתגבר של מדינת ישראל בתחום מחירי הדיור הגואים וכן ההתייצבות בשווקים הגלובליים והיחלשות הדולר אל מול השקל".